Autor: Virginia Dumitraș
Vasile Onică, din Cociulia, raionul Cantemir crește de mai bine de doi ani prepelițe. Carnea lor, dar și ouăle sunt foarte bune pentru imunitate, tratează boli și sunt de două ori mai nutritive decât cele de găină. Afacerea merge ca pe roate, spune bărbatul, mai ales de când produsele sunt ecologice.
Ideea afacerii a apărut chiar de Revelion când familia Onică sărbătorea trecerea în 2012. În același an, ea s-a și materializat. „Inițiativa este a fiicei mele care după ce a mers la doctor cu nepoțica mea de numai șase luni a aflat despre beneficiile ouălor. Nepoatei i s-a recomandat să mănânce ouă de prepeliță, să i se pună câte un ou crud în terci. La început le cumpăram din Chișinău, dar am ajuns să le creștem chiar acasă“, își amintește Vasile Onică.
Astăzi are două specii de păsări: faraon și americană albă. Dacă inițial, în 2012 avea doar 50 de prepelițe, acum are 1.500. Avea 2.000 de capete, însă 500 le-a vândut la sărbătorile și târgurile de vară, spune fermierul. Vinde atât carne cât și ouă de prepeliță. Pasul cumpărătorilor s-a întețit însă de când Vasile Onică a devenit fermier ecologic. „La început hrăneam păsările cu orice fel de produse, nu aveam nici multă producție, dar nici cumpărători. Din 2013, de când hrănim păsările numai cu cereale ecologice, avem și ouă mai multe – 500 pe zi, dar și numărul cumpărătorilor s-a mărit“, spune bărbatul.
„Nu reușim să le tăiem“, îl completează soția sa, Zinaida. Și asta pentru că ouăle ecologice ajung la 17 grădinițe din raion care le dau copiilor câte un ou fiert pe zi, iar carnea este cumpărată de către administratorii restaurantelor. Pe ceilalți cumpărători, fermierul spune că i-ar putea numi pacienți: pensionari cu probleme de sănătate, părinții unor copii cu imunitatea scăzută sau pur și simplu localnici care au boli grave sau vor să se recupereze după o operație. „Folosirea ouălor de prepeliță vindecă diferite boli: ulcerul, diabet zaharat, scade tensiunea. Copilul este mai energic, are obrăjori roșiori. Când plec în teritoriu, să livrez ouăle la grădinițe, părinții din localitate vin și mai cumpără pentru copii acasă“, spune bărbatul.
Solicitarea acestor produse este argumentată nu doar de studii, ci și de rezultatele concrete pe care le observă părinții și directorii de grădinițe. „Părinții, dar și directorii de grădinițe spun că simt o mare diferență. De când mănâncă ouă de prepeliță, copii se simt mai bine, sunt mai veseli. În plus cred că le face o altă dispoziție pentru că oul de prepeliță este mic, ei se joacă și apoi îl mănâncă“, susține Vasile Onică. Tot el spune că sunt cure, cu ouă de prepeliță, care ajută la scoaterea stresului, unii cumpărători s-au tratat de ulcer, alții și-au revenit după lupta cu cancerul, etc.
Primul care testează calitatea ouălor ecologice de prepelițe în fiecare dimineață este chiar Vasile Onică. „Eu în fiecare dimineață, când intru la prepelițe beau cinci ouă crude. Deja dorm mult mai bine, în plus mi-am rezolvat și problemele cu ulcerul la stomac“, povestește fermierul. Prețul unui kilogram de carne ecologică de prepelițe este 120 de lei, iar zece ouă costă 12 lei.
Ce conțin carnea și ouăle ecologice de prepeliță
S-a constatat că în comparație cu oul de găină, deși este mult mai mic, oul de prepeliță conține de cinci ori mai mult fosfor, de aproape șapte ori mai mult fier, de șase ori mai multă vitamina B și de 15 ori mai multă vitamina B2. De asemenea, oul de prepeliță conține și vitamine precum: A,D3,E, calciu, zinc, sulf și potasiu. Consumul acestora ajută la reglarea digestiei, crește imunitatea, reglează zahărul în sânge, întârzie procesele degenerative de îmbătrânire și scade nivelul de colesterol. Acestea mai pot fi consumate în perioada pre și postnatală, dar și după intervenții chirurgicale. Totodată, sunt o mulțime de cure cu ouă de prepeliță printre care și împotriva chelirii și pentru regenerarea firelor de păr slăbite.
E nevoie de mai mulți fermieri care au produse ecologice
În Republica Moldova avem și organizații care susțin fermierii ecologici și-i încurajează să nu renunțe la producția eco pentru cea convențională. „Lucrăm cu zece fermieri din Moldova care au legume ecologice. Este evident că mâncarea ecologică este mult mai bună pentru sănătatea oamenilor. În plus, această producție poate contribui la situația economică din Moldova. Cred că oamenii ar trebui să ia tot mai mult în considerare consumul acestor produse și să cumpere direct de la fermieri ceea ce va scădea din prețul produselor ecologice pe care le putem găsi în magazine“, susține Bartek Tomalik, șeful reprezentanței People in Need la Chișinău, o organizație non guvernamentală, din Cehiacare implementează proiectul „Suport în Agricultura Organică în Moldova“ cu suportul financiar al USAID.
█ Articole relaționate:
O substanţă chimică care afectează sistemul hormonal, descoperită în unele parfumuri
Unele tipuri de vopsele de păr ar putea conţine substanţe cancerigene