Autor: Virginia Dumitraș
La Centrul Tony Hawks copiii cu nevoi speciale pot beneficia gratuit de servicii de kinetoterapie, terapie prin joc, integrare senzorială, ergoterapie, logopedie și psihopedagogie. Instruiți de doctori britanici, specialiștii moldoveni prestează servicii noi care nu se mai găsesc în țară de exemplu, muzico-terapie și hidro-kinetoterapie.
Când intri pe ușa Centrului ești întâmpinat de specialiști binedispuși, dar și de copii care prin zgomote puternice, prin mișcări ale corpului încearcă să-și manifeste bucuria de a te cunoaște sau pur și simplu vor să-ți atragă atenția. Unii își așteaptă rândul pe hol însoțiți de mame. Alții au început deja sesiunea de reabilitare.
În una dintre sălile Centrului un specialist lucrează intens cu Iurie, un băiețel de doar 5 anișori. Din cauza problemelor de sănătate pe care le are, micuțul are probleme de vedere și face mișcări involuntare. Specialista îi arată un clopoțel de vânt, micuțul îl atinge și schițează un zâmbet. „Astfel întărim abilitatea de permanență a obiectului. Când ascundem clopoțelul el îl caută, iar ulterior îl aude din nou“, ne explică psihopedagogul Ala Marinova.
█ Cum arată spa-urile pentru bebeluși și ce beneficii au acestea
Pe fundal micuțul aude și muzică de pian. Aici, copiii care vin la centru beneficiază de muzico-terapie, o practică exclusivă pe care specialiștii de aici au învățat-o de la doctorii din Marea Britanie. Specialiștii spun că muzica facilitează comunicarea, calmează, iar micuțul își poate exprima sentimentele. „Avem copii care nu-și pot exprima mesajele și care nu vorbesc, dar prin intermediul muzicii, a instrumentelor muzicale ei pot să ne redea starea emoțională, dispoziția lor, etc. Cu copilașii mai micuți lucrăm prin cântece pentru a-i învăța unde sunt mânuțele, cum sunt ele, piciorușele etc“, spune Ala Marinova, specialistă în muzico-terapie.
Într-o altă sală colorată, unde se face integrare senzorială, îl găsim pe Cristian în vârstă de opt ani, care de la naștere suferă de retard fizic. Ajutat de doi specialiști, micuțul este poziționat în fața unui cilindru mare cu bule. Fermecat de lumina acestora, dar și de mișcarea lor spectaculoasă pentru un copil, acestea-l motivează să depună efort în a le urmări cu privirea și în a găsi putere de a le atinge cu mâna, de a mișca piciorul. Cristian, împreună cu mama sa vine de mai bine de un an la Centrul Tony Hawks.
Cristian nu poate merge, nu vorbește și are degetele de la mâini încleștate. Femeia spune că știe exact din ce cauză Cristian este nevoit să lupte pentru fiecare mișcare și pentru fiecare sunet pe care-l redă. „Este o traumă de la naștere. Părinții ușor dau vina pe medici, dar aici este un caz care dovedește că problemele ar fi putut fi evitate dacă medicul anticipa anumite situații. Am născut natural am fost la evidență la medicul la care am fost monitorizată, care era adepta nașterilor naturale. Însă copilul avea cordonul ombilical răsucit de două ori în jurul gâtului, a intervenit o hipoxie și traumele au rămas pe viață. Sunt cazuri în care îl scoți prin naștere naturală și este bine, dar șansele sunt de 50 la 50. Putea fi altfel dacă nășteam prin cezariană“, spune Elena Furculiță. Mărturisește că de atunci se gândește în fiecare zi la acel doctor.
Se bucură de fiecare evoluția lui Cristian, dar și de ajutorul profesional pe care-l primește de la specialiștii de la Centru. În plus, Elena primește și lucruri speciale fără de care nu s-ar descurca: obiecte de fixare a piciorului, un scaun special pentru alimentație cu măsuță etc. Elena spune că de când vine la acest Centru, băiatul a avansat mai ales din punct de vedere intelectual.
Nu este singurul succes de acest gen. Cu reabilitări miraculoase se laudă și specialiștii centrului: copii cu probleme neurologice care reușesc să se integreze în școli, grădinițe, care ajung la facultate și care, poate cel mai important lucru, nu au fost abandonați. Se lucrează foarte mult și la acest capitol. Bunăoară, pe la psihologul Ana Fuior nu trec doar micuți, dar și părinții care primesc încurajări și sfaturi.
„Lucrăm foarte mult și cu părinții care trebuie să aibă grijă de ei acasă. Ei trebuie să-și accepte copii așa cum sunt. De multe ori ei cer de la copil mai mult decât el poate oferi. Ar fi bine dacă ei ar înțelege și ar dezvolta ceea ce copiii pot. El ar putea să picteze foarte bine sau să învețe o limbă străină. Este foarte important să-și iubească copilul așa cum este“, explică Ana Fuior, psiholog în cadrul Centrului.
Ce găsiți la Centrul Tony Hawks
La Centrul Tony Hawks vin copii cu diferite probleme: paralizie cerebrală, elemente de autism, sindromul Down, etc. Prima dată copilului i se face o evaluare pentru a afla de ce are nevoie. Ulterior, acesta primește un program individual. Serviciile sunt gratuite și sunt oferite copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani. Totodată, la Centru există și o piscină cu baterii solare. Aici, micuții pot face hidro-kinetoterapie, muzico-terapie, kinetoterapie, integrare senzorială, terapie prin joc, masaj, ergoterapie, etc.
Jurnalistul, scriitorul și cel care a pus bazele acestui Centru, britanicul Tony Hawks spune că Centrul a fost construit din donații și că deși este greu să convingi oamenii să doneze bani, cauza merită tot efortul. „Este foarte dificil să găsim bani pentru Centru. În 2008 banii pentru donații s-au redus substanțial. Totuși, cred că cea mai bună și mai eficientă posibilitate de a convinge oamenii să doneze este prin a-i implica. Așadar cei care doresc să vadă ce se face la centru pot veni aici. Este și cazul unor oameni din Marea Britanie care ne-au vizitat și s-au convins că ajutorul fiecărui om este enorm pentru acești copii“, spune Tony Hawks.
Totodată, directorul Centrului spune că deși nu au beneficiat de niciun ajutor din partea Ministerului Sănătății sau a Primăriei Capitalei, deși s-au adresat de mai multe ori, speră că statul îi va susține altfel. „Deja CNAM a contractat serviciul de kinetoterapie care se efectuează la noi și sperăm că pe viitor vom avea mai multe servicii de acest gen“, susține Diana Covalciuc.
În Republica Moldova, Centrul a fost deschis în 2000, iar de atunci, specialiștii au lucrat cu peste 1.000 de copii cu diverse probleme. Anterior, sediul Centrului era mult mai mic și era în cadrul unei alte instituții, iar acum este inaugurat noul sediu al Centrului Tony Hawks unde pot fi primiți 600 de copii pe an.
█ Articole relaționate: