Redactor: Sorina David

Potrivit statisticilor, la Moscova, în luna iunie a acestui an veniturile din alimentația publică au ajuns la peste 14,6 miliarde de ruble, adică cu 1% mai puțin decât în luna mai. Aceste date contrazic informațiile precum că din cauza legii anti-tutun veniturile localurilor de alimentație publică ar putea scădea cu peste 20 la sută.

Reducerea veniturilor este mică, deoarece, explică specialiștii, în multe cafenele fumatul era interzis și înainte, scrie Izvestia.ru. Există însă și un alt aspect - în perioada lunii iunie a avut loc Campionatul Mondial de Fotbal, iar multe persoane au ales să-și petreacă timpul în cafenele și restaurante, ceea ce a dus la sporirea veniturilor. Astfel, excluzând acești factori, veniturile din alimentația publică ar fi trebuit să scadă cu maxim 7 la sută, susțin specialiștii. 

„Conform datelor primite, cifra veniturilor din alimentație publică în luna iunie a acestui an este de 14,6 miliarde de ruble. Dacă vom compara datele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, în 2014 veniturile din alimentația publică au crescut cu 0,8%”, a declarat Taras Beloserov, ofițer de presă la Biroul de Statistică din Rusia.  

La câteva săptămâni de la intrarea în vigoare a legii antitutun, proprietarii de cafenele și restaurante și-au calculat pierderile. Astfel, potrivit Federației de restaurante și hoteluri din Rusia, în primele trei săptămâni de la intrarea în vigoare a Legii, veniturile au scăzut cu 15-20%. Datele Biroului de Statistică din Rusia arată însă că veniturile au scăzut cu doar 1,3%. Mai exact, de la 14,8 miliarde de ruble la 14,6 miliarde de ruble. Comparând datele din luna aprilie și iunie, acestea arată că, de fapt, veniturile au crescut cu 2,8%, adică de la  - de la 14,2 miliarde de ruble la 14,6 miliarde de ruble.

 62 profesori în medicină din Austria îi cer lui Igor Corman, președintele Parlamentului, să nu cadă pradă intereselor industriei tutunului 

Alexei Nemeriuk, șeful Biroului de Statistică din Rusia consideră că proprietarii de restaurante vorbesc despre pierderile lor calculând după cele mai mari venituri pe care le-au avut ei în toată perioada de când activează, dar aceste calcule nu trebuie făcute astfel.

„Poate că vânzările au scăzut, dar acestea nicidecum nu sunt legate de intrarea în vigoare a legii anti-tutun. De fapt, vânzările au scăzut, pentru că pe timpul verii majoritatea orășenilor pleacă din urbe. Avem chiar câțiva proprietari de restaurante și la unii veniturile, din contra, au crescut. Cred că localuriile din suburbie au avut de suferit cel mai mult, înregistrând o scădere de 30 la sută a veniturilor, dar luate împreună cu localurile din oraș în total scăderea ar fi de 5-7%”, a explicat expertul.

Șeful adjunct al Biroului de Statistică din Rusia este de părere că proprietarii localurilor oferă informații false despre pierderile înregistrate de ei. „Mai mulți proprietari de restaurante au spus că veniturile lor au scăzut cu 20-30%. Eu cred că ei mint”, a declarat Alexandr Ivanov.

Potrivit acestuia, situația trebuie analizată, ținând cont de mai mulți factori.

 Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei 

„Nu poți calcula, ținând cont de o singură cifră. Mai trebuie să te uiți și la ceea ce este pe fundal. De exemplu, dacă într-un an numărul localurilor a crescut, asta trebuie luat în considerație. Ori, în această perioadă a avut loc Cupa Mondială de Fotbal, iar oamenii au mers mai des decât de obicei în localuri publice. Aceasta tot influențează cifra generală”, a mai adăugat Ivanov.

Potrivit Biroului de Statistică din Rusia, în primul trimestrul al lui 2014 în Moscova erau înregistrate peste 11 mii de localuri de alimentație publică. Dintre acestea, 3.500 sunt localuri de alimentație publică pentru muncitori, mai exact cantine în oficii. Potrivit experților, printre acestea s-ar putea număra și localuri unde fumatul era interzis și anterior.

 

 Articole relaționate:

62 profesori în medicină din Austria îi cer lui Igor Corman, președintele Parlamentului, să nu cadă pradă intereselor industriei tutunului

Argumentele lui Vladimir Hotineanu privind lacunele proiectului de lege antitutun, false și confuze. Cine de fapt s-ar face vinovat de creșterea contrabandei cu țigări

Confuzii în Parlament. Proiectul legii antitutun a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că deputații vor „să îmbunătățească” legea