Redactor: Virginia Dumitraș

Bogat în vitamina A, dovleacul poate preveni apariția cancerului și ne poate menține în formă datorită fibrelor și volumului scăzut de calorii.

Dovleacul oferă o bună protecție antioxidantă. 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. Vitamina A, la fel ca şi celelalte substanțe are rol esențial în menținerea sănătății organismului. De exemplu are un rol esențial în prevenirea cancerului, cataractei, arteriosclerozei. Un studiu realizat la Kansas State University demonstrează faptul că vitamina A reduce considerabil riscul apariției emfizemului pulmonar, mai ales la fumătorii pasivi.

La fel ca si camarazii lor portocalii, cartofii dulci, morcovii sau diverse soiuri de dovleci, aceste fructe se laudă cu betacarotenul pe care îl conține din plin care și care, la fel, joacă un rol esențial în prevenirea cancerului, conform institutelor care se ocupă cu cercetările asupra cancerului.

 CAMPANIE//Tamara Șchiopu, nutriționist: „Moldovenii de la sate sunt mai inteligenți în alimentație decât orășenii, dar ei nu știu despre asta” 

Sursele alimentare de betacaroten se pare că ajută mai mult decât un supliment, conform National Institute of Health. De asemenea, sterolii vegetali din semințele de dovleac au fost puși în legătură cu combaterea anumitor forme de cancer.

Totodată, dovleacul este o sursă trecută cu vederea atunci când este vorba despre fibre. Totodată, acesta dă senzația de saturație pentru o perioadă lungă de timp conținând mai puține calorii, scrie Huffington Post.

O dietă bogată în fibre ar ajuta oamenii să mănânce mai puțin. Un studiu din 2009 a constatat că persoanele care au mâncat un măr întreg înainte de prânz, care are fibră în coajă, au consumat mai puține calorii pe parcursul mesei comparativ cu persoanele care au băut suc de mere.

 

█ Articole relaționate: 

CAMPANIE//Carnea și ouăle ecologice produse în Moldova îmbunătățesc imunitatea și te scapă de chelie 

CAMPANIE//Cum puteți scăpa de paraziți fără ajutorul medicamentelor