Redactor: Virginia Dumitraș

Dovleacul poate fi consumat mai ales toamna. Și asta, deoarece acesta ne poate scăpa de astenia de toamnă și ne ferește de răceală sau gripă, explică specialiștii.

Un motiv pentru care ar trebui să consumăm dovleac în acest sezon este că ne protejează împotriva infecțiilor respiratorii. Pe de o parte, vitamina A, sintetizată de ficat din betacaroten, previne uscarea mucoasei respiratorii şi împiedică în acest mod pătrunderea virusurilor în organism. Pe de altă parte, betacarotenul participă la sinteza imunoglobulinelor - anticorpii care ne protejează de infecții. Pe lângă betacaroten, dovleacul conține în concentrații mari şi alţi antioxidanți care ne feresc de gripă şi de răceli, cum sunt vitamina C şi vitamina E, scrie Adevărul.

█ CAMPANIE//Tamara Șchiopu, nutriționist: „Moldovenii de la sate sunt mai inteligenți în alimentație decât orășenii, dar ei nu știu despre asta” 

Fibrele alimentare şi enzimele digestive pe care le conține bostanul accelerează tranzitul intestinal. Enzimele digestive se inactivează prin preparare termică, aşa încât este recomandat consumul de dovleac crud, ras şi adăugat într-o salată de crudități. „Dovleacul poate regla nivelul zahărului în sânge, iar prin efectul de scădere a nivelului colesterolului, previne ateroscleroza (îngroșarea vaselor de sânge), ceea ce reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare“, spune doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Protecţia cardiovasculară se datorează antioxidanţilor şi potasiului din dovleac, a mai adăugat acesta. 

Totodată, dovleacul ne poate scăpa de toamnă. Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos. Însă, trebuie să ai grijă. Prea mult dovleac vă poate da culoarea lui. Betacarotenul nu este toxic în cantități mari, însă consumul excesiv poate conferi pielii o culoare gălbuie, proces numit „carotenemie“. Această colorare este inofensivă, iar pielea ta va reveni foarte uşor la normal.

 

 Articole relaționate: 

CAMPANIE//Carnea și ouăle ecologice produse în Moldova îmbunătățesc imunitatea și te scapă de chelie 

CAMPANIE//Cum puteți scăpa de paraziți fără ajutorul medicamentelor