Autor: Irina Papuc
Deja de mai mulți ani consecutiv cei mai mulți bani din bugetul sănătății sunt transferați spitalelor, inclusiv pentru procurarea echipamentelor și modernizarea acestora. În următorii ani, autoritățile planifică să pună accentul pe reabilitare și îngrijiri la domiciliu. Totuși, schimbări esențiale se vor înregistra în domeniul sănătății publice, unde se prevăd reduceri drastice de buget în 2017. Aceeași situație se atestă și la Medicina legală.
Structura pe tipuri de cheltuieli în 2013
Anul trecut, cei mai mulți bani din bugetul sănătății au fost direcționați către asistența medicală spitalicească și cea primară, fiind alocate peste 2 miliarde, și respectiv, 1 miliard de lei. Pentru modernizarea instituțiilor medicale au fost direcționate 430 de milioane de lei, iar pentru asistența medicală urgentă s-au alocat ceva mai puțin – 300 de milioane de lei. Pentru finanțarea Programelor Naționale au fost alocate 246 de milioane de lei. Mai puține resurse au mers la Sănătate Publică – 219 milioane.
Unde vor merge cei mai mulți bani în 2015 și 2017
█ Ministerul Finanțelor vrea să taie zeci de milioane de lei din bugetul sănătății publice
Cel puțin cifrele, publicate de către Ministerul Sănătății în Cadrul Bugetar pe termen mediu, sunt încurajatoare. Datele arată că bugetul sănătății va înregistra o creștere cu aproximativ 2 miliarde de lei până în 2017. Prioritare rămân domeniile precum asistența medicală spitalicească și asistența medicală primară, pentru care sunt prevăzute 2,6 miliarde și respectiv 1,6 miliarde, pentru ambele fiind înregistrată o creștere cu aproximativ 600 de mii de lei.
O sumă mai mare va fi alocată, de exemplu, și pentru elaborarea politicilor în domeniul ocrotirii sănătății, de la 9,4 milioane în 2014, la 11 milioane în 2016 și 2017. În schimb, pentru monitorizarea, evaluarea sistemului de sănătate și managementul calității se vor acorda mai puține resurse - de la 100 de milioane în acest an, va scădea la 61 de milioane în 2016 și 2017.
O scădere semnificativă se va înregistra și la capitolul sănătate publică în 2017. Autoritățile planifică să investească mai mult anul viitor, după care bugetul va scădea brusc de la 277 milioane în 2015 la 193 de milioane în 2017. Bugetul pentru medicina legală, va scădea, de asemenea. Suma va crește în 2015, însă va scădea brusc în 2016 și va ajunge la 31 de milioane de lei.
O majorare se prevede și la asistența medicală specializată de ambulatoriu, de la 291 de milioane, până la 396 de milioane în 2016. Creșteri substanțiale se prevăd și la capitolul îngrijiri la domiciliu. Astfel, suma alocată pentru acest domeniu va crește de la 6 milioane la 55 de milioane de lei în 2016. Bugetul va crește și la asistența medicală urgentă - de la 333 de milioane, la 465 de milioane. De asemenea, se vor aloca mai multe resurse pentru reabilitare și recuperare – de la 97 la 129 de milioane de lei.
În același timp, la capitolul programe naționale se prevede o acoperire de resurse mai mare – de 353 de milioane, în comparație cu 246 de milioane alocate în acest an.
Cadrul Bugetar pe termen mediu prevede mari diferențe la capitolul modernizarea instituțiilor medicale. Dacă pentru anul viitor se planifică alocarea la aproape 1 miliard de lei, atunci peste doi ani cifra abia de va atinge 200 de milioane. Acest lucru este explicat prin faptul că autoritățile planifică începerea lucrărilor la construcția Spitalului regional Soroca.
█ Articole relaționate: