Autor: Sorina David
Deși nu stau foarte bine la capitolul sănătate, moldovenii evită doctorii chiar și atunci când au o problemă medicală. Situația este și mai complicată în cazul persoanelor care pleacă la muncă în străinătate și care nici măcar înainte de a părăsi țara nu merg la medic pentru a afla cum stau cu sănătatea. Motivele cele mai frecvente invocate de către migranții moldoveni atunci când refuză să meargă la doctor sunt reflectate în studiul „Impactul migrației de muncă asupra morbidității populației Republicii Moldova”, publicat în acest an.
Potrivit cercetării, cel mai des migranții moldoveni își argumentează refuzul de a merge la doctor prin faptul că problema de sănătate pe care o au nu este atât de gravă, încât să necesite consultul unui specialist. Astfel au răspuns peste 24 la sută din participanții la studiu. Alți 22 la sută dintre respondenți au menționat că nu merg la medic din lipsă de timp. Și asta în condițiile în care cei mai mulți dintre ei nu au făcut un examen profilactic în ultimii doi sau trei ani.
Au fost și persoane care au afirmat că nu au mers la doctor din motive finaciare. Este vorba despre 18% din respondenți. Aceștia au spus că nu au avut bani să-și plătească transportul până la medicul de familie.
█ De ce boli suferă emigranții moldoveni și cât de des ajung aceștia la doctor
În timp ce unii au invocat lipsa banilor, alți migranți au spus că nu au avut cu cine lăsa gospodăria, de aceea nu au ajuns la medic în ultimii ani. Acest motiv a fost invocat de peste 13 la sută dintre participanții la studiu. Au fost şi motive care ţin de valorile personale. De exemplu, aproximativ 7 la sută dintre respondenți au spus că nu merg la doctor, pentru că nu vor să fie văzuți de către consăteni sau vecini că fac acest lucru, 3% au afirmat că nu au încredere în lucrătorii medicali, de aceia cred că nu merită să viziteze specialistul, iar alți 3 la sută - pentru că nu au cu cine lăsa copii acasă. Un număr mai redus de respondenți au spus că lipsa poliței medicale îi ține departe de cabinetul medical.
Și doctorii de familie confirmă faptul că moldovenii ajung la cabinetul medical doar când dezvoltă maladii grave. „Cei mai exemplari pacienți sunt cei cu diabet zaharat, hipertensiune și alte maladii cronice. Majoritatea din ei vin la medic, însă continuă să ducă un mod de viață nesănătos. Ceilalți vin la medic foarte rar. Când au o problemă de sănătate încearcă inițial să se trateze singuri, iar dacă nu reușesc deja vin la doctor. Unii spun că nu au timp, alții că nu au bani sau că nu au nevoie, că se simt bine”, precizează Lidia Cvașniți, medic de familie în satul Mihailovca, raionul Cimișlia.
Doctorul mai precizează că cea mai mare parte dintre migranți, deși stau la evidența medicului de familie, nu vin pentru un consult profilactic ani la rând. Asta în condițiile în care, potrivit studiului, aproximativ 82 la sută dintre respondenți au afirmat că suferă de o boală cronică.
Studiul „Impactul migrației de muncă asupra morbidității populației Republicii Moldova” a fost publicat în 2014 și a fost realizat pe un eşantion de 1.207 respondenţi din diferite localităţi din regiunile Nord, Centru şi Sud.
█ Articole relaționate:
Zeci de mii de moldoveni trăiesc fără să știe că au diabet zaharat