Autor: Sorina David

Pentru nimeni nu e un secret că în Moldova nașterea unui copil costă bani grei. Asta deși Programul unic de asigurări medicale acoperă inclusiv cheltuielile pentru îngrijirea proaspetei mămici, dar și a copilului nou-născut. Mămicile spun însă că pe lângă „mulțumirile” oferite doctorilor, asistenților medicali și infirmierilor, unele instituții medicale mai percep și bani pentru „donații”. Doar că, din cele povestite de mămici, donațiile nu sunt nici pe departe benevole, iar suma pentru donație este indicată chiar de medic. Așa se întâmplă, de exemplu, la Institutul Mamei și Copilului.

Despre așa numitele „donații” ne-au mărturisit mai multe mămici care au adus pe lume copii la maternitatea Institutului. Una dintre ele povestește  că a fost obligată de către șefa secției să doneze bani.

„Am născut recent al doilea copil, pe 14 octombrie. După naștere, soțul a intrat la șefa de secție pentru a lua carnetul de naștere al copilului. Aceasta a cerut să plătim o donație de 300 de lei. El a refuzat, însă ea a insistat că trebuie să plătim donația. Avea un registru în care nota numele mamei, a medicului la care am născut și suma donației”, povestește Alina (nume schimbat). Femeia mai spune că atunci când a născut primul copil, la aceiași instituție medicală, a fost obligată să doneze 500 de lei.

Alte mămici s-au plâns că au trebuit să doneze bani doar ca să stea într-un salon mai bun, fie pur și simplu pentru că au născut acolo.

 Se modernizează secția pentru gravide la Institutul Mamei și Copilului. Lucrările încep la sfârșitul acestei luni 

Irina Ilcenco a născut în 2012 și spune că a fost impusă de către medicul care a asistat nașterea să ofere o donație de o mie de lei. „După naștere, medicul a venit la control și m-a întrebat dacă țin minte de donație. De fapt, la consultații nici nu s-a adus vorba de vreun fel de donații. El a insistat că mi-a spus, zicându-mi că probabil am uitat. Mi-a zis că donația se face oficial, în casa spitalului. L-am întrebat, dacă e donație atunci achit cât pot? Mi-a zis că trebuie să achit exact o mie de lei”, povestește indignată Irina.

Mămica a mai adăugat că fiecare medic își stabilește singur tariful pentru „donație”.

„Am născut împreună cu o prietenă. Ei medicul i-a zis să doneze 500 de lei, însă doctorul meu mi-a spus că eu trebuie să dau o mie de lei. Fiecare medic își apreciază singur munca și indică suma. Astfel am achitat o mie de lei în casă, iar lui în mână i-am mai dat 100 de euro, plus am plătit 450 de lei anesteziologului”, mai adaugă Irina.

Pentru așa numita „donație” casa spitalului eliberează bon de plată, pe care este indicat numele mamei, a medicului, data nașterii și suma donată. Totuși, acest bon nu rămâne la părinți, ci la medicul către care s-a făcut donația, precizează Irina. Tânăra mămică este și astăzi indignată că a fost obligată să doneze bani. „Nici nu am mai întrebat pentru ce se strâng donațiile acestea. Eram indignată. În opinia mea, donația este un ajutor dat de bunăvoie și oferă fiecare cât poate, dar nu e o taxă obligatorie”.

 Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului: „37 la sută dintre pacienții noștri sunt de acord să plătească suplimentar pentru condiții mai bune în spital” 

Alte mămici ne-au povestit că au făcut și ele donații, doar că au fost informate din timp despre acest lucru. Femeile au achitat zilnic câte 100 de lei pentru un salon cu condiții mai bune.

„Câte zile am stat internată, atâtea sute de lei am pus în boxa pentru donații. Dacă nu plăteam, riscam să fiu internată la un alt etaj, în frig și fără baie”, a mărturisit o mămică. O altă mămică spune că a fost nevoită să facă donație de 500 de lei, alți 20 de lei pentru geamuri, iar 50 de lei– pentru săpun, fiind internată la aceeași instituție medicală.

De cealaltă parte, administrația instituției susține că donațiile nu sunt obligatorii, ci benevole. De fapt, precizează directorul Ștefan Gațcan, mămicile nu ar trebui să scoată niciun leu din buzunar atunci când ajung la maternitate, pentru că totul este gratuit, chiar și pentru femeile care nu dispun de poliță de asigurare medicală. 

„Mămicile nu au fost obligate în niciun fel să ofere donații instituției. Dacă ele s-au înțeles cu doctorii care le-au asistat la naștere ca să ofere o donație la casa spitalului, aceasta deja e problema dânșilor. Mămicile nu trebuie să dea bani și să-mi corupă doctorii. Noi le dăm voie mămicilor să-și facă parteneriatele lor cu doctorii, însă nimeni nu le obligă să doneze bani. Cred că doctorii le informează că pot face donații. Însă nu există niciun act administrativ din partea administrației care obligă femeile să facă donații”, a precizat pentru Sănătate INFO Ștefan Gațcan, directorul Institutul Mamei și Copilului.

 Servicii medicale în valoare de zeci de milioane de lei, neachitate de către CNAM. Spitalele folosesc banii în alte scopuri. Cele mai multe cazuri nevalidate - la Spitalul Clinic Republican 

Totuși, a adăugat directorul Institutului Mamei și Copilului banii donați ajung într-un cont special. Anual aici se adună între 200 și 300 de mii de lei. Anul trecut, din acești bani a fost construit un teren de joacă pentru copii. Deși managerul instituției neagă că donațiile ar fi obligatorii, acesta totuși își cere scuze scuze publice pentru acest fenomen. „Dacă cineva a crezut că e obligatoriu, eu îmi cer scuze public și rog să vină la mine să le returnez banii. De asemenea, mămicile pot informa organele de drept cine sunt medicii care le-au obligat să ofere donații, ca ei să fie pedepsiți”, a mai adăugat Gațcan.

Acesta mai spulberă un mit, conform căruia femeile cu viză de reședință în Chișinău trebuie să plătească, dacă vor să nască la Institutul Mamei și Copilului. De fapt, acestea pot naște gratuit unde doresc, fie în spitalele municipale, fie la Institutul Mamei și Copilului. „Noi nu îngrădim dreptul nimănui de a veni și a naște la Institutul Mamei și Copilului. Toate femeile care doresc să nască la noi, o pot face absolut gratuit. Noi anual avem aproximativ 300 de nașteri din Tiraspol, pentru care nimeni nu achită nimic, dar nu mai vorbim de mămicile din alte regiuni, pentru care într-adevăr e totul gratuit”, a precizat Ștefan Gațcan.

Potrivit statisticilor, anul trecut în Moldova s-au născut peste 37 de mii de copii, dintre care 6 mii la Institutul Mamei și Copilului. Mămicile povestesc că în majoritatea maternităților plătesc doctorilor bani pentru naștere. Deocamdată însă există plângeri doar pe seama maternității Institutului. 

 

█ Articole relaționate:

Averile șefilor de spitale republicane - mașini luxoase, case impunătoare, afaceri și terenuri 

Femeile care riscă să nască prematur vor fi transportate cu ambulanțe speciale la Chișinău. Autoritățile își propun astfel să salveze copii născuți cu o greutate de la 500 de grame

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi