Autor: Sorina David

În Moldova, multe dintre viitoarele mămici care ajung la maternitate, își pregătesc nu doar valiza cu cele necesare, dar și portofelul cu bani. Asta chiar dacă, potrivit legislației, nașterea unui copil în țara noastră este absolut gratuită. Și deși se gândesc că poate vor economisi banii, odată ajunse la maternitate, femeile constată că acest lucru este practic imposibil. Ba din contra, ar putea să nu le ajungă.

Și totuși există excepții. Sunt și gravide care refuză să plătească, făcând trimitere la lege și la drepturi.

Anastasia Popescu a născut, de curând, la Institutul Mamei și Copilului. Însă ceea trebuia să fie o experiență de viață plăcută, s-a transformat într-o traumă psihologică. Tânăra mămică povestește că atât atitudinea lucrătorilor medicali, dar și condițiile din maternitatea unde a fost internată lasă mult de dorit. Femeia a rămas într-atât de traumatizată de cele trăite în instituția medicală, încât spune că nu mai vrea să treacă prin altă experiență de naștere.

 „În ziua în care am fost internată mi s-a oferit un pat improvizat din scaune. Am măsurat, din curiozitate acel „pat” și avea exact două șchioape. Chiar și femeile care nu sunt gravide nu ar fi putut să se odihnească pe un așa pat improvizat, dar mai ales o gravidă care are o burtă enormă”, povestește Anastasia. Tânăra spune că nu a încercat să învinovățească medicii pentru condițiile din maternitate, deoarece înțelege că nu ei sunt vinovați de acest lucru. A încercat doar să afle de ce i s-a oferit un pat din scaune, dar nu pat normal. Medici însă nu s-au grăbit să găsească o explicație. Au răspuns scurt.

„„Aici nu-i hotel”, așa că în seara aceea am mers să dorm acasă, cu voia medicului, dar fără să știe cineva. Oficial eram internată. Deja când m-am întors mi-au oferit alt pat. Nici acesta nu era confortabil, dar așa erau toate din acea secție. Nu am închis un ochi toată noaptea cât am dormit pe el. În ultimele luni de sarcină e greu să dormi și pe un pat normal, dar la maternitate paturile sunt groaznice”, a mai adăugat tânăra mămică.

█ Mămicile care nasc la Institutul Mamei și Copilului, obligate de doctori să doneze bani pentru maternitate. Administrația instituției își cere scuze public 

Alte gravide au avut nenorocul să doarmă pe un pat improvizat din scaune. Anastasia povestește că înaintea ei acel „pat” i-a fost oferit unei gravide venite dintr-o localitate mai îndepărtată. Pentru că nu a putut să se întoarcă acasă în aceeași zi, femeia a fost nevoită să se doarmă pe acele scaune în hol.

Nici toaletele nu sunt mai bune, spune Anastasia. „Doar două saloane, unde sunt internate câte patru gravide, aveau toaletă. Pentru restul saloanelor, unde erau câte 4-5 femei, era o singură toaletă. E o situație dificilă, pentru că o gravidă folosește toaleta foarte des. Plus la toate, acestea sunt într-o stare deplorabilă”, își amintește proaspăta mămică. Pentru că a insistat că dă bani nici pentru naștere și nici pentru internare, Anastasia a mai trecut printr-o experiență neplăcută - medicii i-au amânat de mai multe ori nașterea, care ar fi trebuit să fie indusă.

„Trebuiau să decidă într-o luni, 13 octombrie, când să-mi provoace nașterea, dar atunci au decis că vor decide trei zile mai târziu. Medicii singuri îmi tot ziceau că trebuie cât mai repede de intervenit, pentru că eram deja internată de o săptămână, iar fătul avea patru kilograme și cordonul ombilical în jurul gâtului. I-am întrebat de ce totuși nu-mi fac ceva, iar ei mi-au răspuns - „mâine e sărbătoare și noi nu lucrăm”. Deci m-au amânat două zile, de Hramul orașului și a doua zi, pentru că era sărbătoare”, povestește indignată Anastasia. Pentru că trecuse termenul normal de gestație - de 40 de săptămâni, iar copilul cântărea mult, gravida a insistat ca măcar medicul de gardă să-i inducă nașterea, dacă ceilalți doctori sărbătoresc de Hram. Doctorii i-au spus însă că medicul de gardă nu induce nașteri, ci doar primește nașteri naturale. Astfel a fost nevoită să ducă sarcina încă o săptămână. Nici după aceasta medicii nu au fost mai receptivi. Aceștia din nou au decis că vor decide câteva zile mai târziu, deși ginecologii insistau că nu trebuie de așteptat nici măcar o zi, pentru că fătul era în pericol.

 Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului: „37 la sută dintre pacienții noștri sunt de acord să plătească suplimentar pentru condiții mai bune în spital”

„Am mers să mă internez iarăși și mi s-a spus să vin luni, iar pe marți-miercuri o să mă programeze la cezariană. Eram disperată deja. I-am zis medicului că nu mai pot și că trebuie cât mai repede de acționat. După fraza „spuneți cât o să mă coste, numai vă rog faceți ceva” problema s-a rezolvat. M-au programat a doua zi la cezariană, însă în câteva ore mi s-au început contracțiile și am născut. Dacă plăteam de la început medicilor, problema se rezolva mult mai repede și evitam tot stresul de care am avut parte”, afirmă Anastasia.

În concluzie, femeia ne-a întrebat retoric - „Cum să naști în Moldova fără mită?. Și tot ea a răspuns - nicicum! Am fost nevoiți să împrumutăm bani ca să pot naște. Sincer am avut senzația că mi-am cumpărat copilul de la medici. După ce am achitat o sumă frumușică medicilor, asistenților și anesteziologului, când mi-au eliberat carnetul de naștere al copilului mi-au zis că trebuie să mai achit încă 800 de lei pentru naștere. Până la urmă am plătit doar 300. Eram deja sleită de puteri, am plătit doar să merg mai repede acasă. Majoritatea personalului medical de la Institutul Mamei și Copilului este foarte arogant și plin de aere de supremație, ca să nu mai zic de tupeul unuia dintre medici care a întrebat „cât mi-ai pus în buzunar?”, mai povestește Anastasia.

Potrivit statisticilor, anul trecut în Moldova s-au născut peste 37 de mii de copii, dintre care 6 mii la Institutul Mamei și Copilului. Mămicile povestesc că în majoritatea maternităților plătesc doctorilor bani pentru naștere. Deocamdată însă există plângeri doar pe seama maternității Institutului.  Atât reprezentanții instituției medicale, cât și medicii neagă că ar cere bani de la paciente.  

 

 Articole relaționate:

Averile șefilor de spitale republicane - mașini luxoase, case impunătoare, afaceri și terenuri 

Femeile care riscă să nască prematur vor fi transportate cu ambulanțe speciale la Chișinău. Autoritățile își propun astfel să salveze copii născuți cu o greutate de la 500 de grame

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi