Autor: Irina Papuc
Polița medicală s-ar putea scumpi de anul viitor. Autoritățile din sănătate planifică să majoreze contribuția în procente de la 8 la 9, iar în sumă fixă aceasta va costa cu 800 de lei mai scump.
Proiectul Legii Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală pentru anul viitor prevede majorarea poliței medicale în sumă fixă, cât și contribuțiile procentuale. Astfel, de la 8 procente se prevede o creștere până la 9, ceea ce ar însemna că 4,5 procente le revin angajatorilor, iar restul – angajaților. Și prețul poliței în sumă fixă va crește, de la 4.000 de lei la 4.860 lei.
CNAM prognozează o creștere a veniturilor până la 5,380 de miliarde de lei, dintre care 2,9 miliarde ar urma să fie obținute din primele de asigurare în formă procentuală. Alte 2,2 miliarde ar urma să fie transferați de la bugetul de stat pentru persoanele asigurate de Guvern, 36 de milioane pentru finanțarea programelor naționale și alte 47 de milioane pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătății”.
Proiectul legii prevede majorarea fondului de dezvoltare a prestatorilor publici de servicii medicale cu 10 milioane de lei, dar reducerea celui de profilaxie și a celui de rezervă. Pentru fondul de bază sunt preconizați 5,04 miliarde lei, cu 550 de milioane de lei mai mult decât anul trecut.
În Nota informativă se precizează că majorarea poliței este o schimbare firească, întrucât urmează să fie extinsă lista serviciilor medicale, inclusiv acordarea serviciilor stomatologice gratuite copiilor de până la 12 ani, procurarea exoprotezelor și implanturilor mamare, introducerea chirurgiei endovasculare și majorarea numărului de transplanturi de organe.
Tot din fondurile CNAM urmează să fie procurate medicamentele pentru chimioterapie și surfactant pentru tratamentul nou-născuților cu greutatea foarte mică la naștere.
Proiectul este în etapa de avizare și ar putea suferi modificări până la aprobarea acestuia. Deocamdată, Sindicatul Sănătatea a avizat negativ documentul, fiind deranjat de faptul că documentul nu prevede majorarea salariului tarifar pentru prima categorie de calificare, care a rămas același.
„Nu ne opunem scumpirii poliței medicale, pentru că aceasta înseamnă dezvoltare, servicii noi. Suntem nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății nu a prevăzut majorarea salariului tarifar pentru I categorie de calificare, chiar dacă instituția trebuie să negocieze anual acest salariu cu sindicatele. În plus, propunem excluderea metodologiei învechite de a majora salariile, ci de a le indexa, în raport cu creșterea finanțării spitalelor, prognoza salariului nominal mediu lunar pe economie și creșterea prețurilor de consum”, spune Ion Cucu, consilier principal la sindicatul Sănătatea.
Acum, polița medicală în sumă fixă costă 4.000 de lei, iar contribuția procentuală constituie 8 procente. Acum, două luni bugetul CNAM a fost redus cu 70 de milioane de lei, fiind reduse bugetele pentru programe naționale și medicamente compensate.
█ Articole relaționate:
Avocații, hotărâți să dea Ministerul Sănătății și CNAM în judecată, pentru discriminare
Guvernul a stabilit majorarea bugetului CNAM. Va crește însă și deficitul