Autor: Sorina David
Cum trebuie să fie echipat un doctor sau o asistentă medicală atunci când efectuează diverse proceduri medicale sau manopere? În funcție de profilul instituției medicale, doctorii și asistentele sunt obligate să poarte halate albe, mască de protecție, bonetă și foarte important - mănuși medicale. În instituțiile unde sunt tratați pacienții cu maladii contagioase, regulile sunt și mai stricte și trebuie stabilite aproape pentru fiecare secție separat.
În Moldova însă poți vedea adesea cum cadrele medicale încalcă multe dintre aceste reguli. De exemplu, astăzi în secția nr.1 de la Spitalul Clinic Municipal de boli contagioase pentru copii, unele asistente medicale le administrau injecții micuților cu diverse boli contagioase, fără să poarte mănuși.
Despre acest lucru ne-au povestit mămicile care stau cu copiii lor internați în această instituție medicală. Femeile au imortalizat momentul, unde se vede clar cum asistenta face injecții, fără să aibă mănuși medicale.
„Eu sunt internată cu copilul deja de trei zile și de atunci încă nu am văzut vreo asistentă medicală să poarte mănuși, atunci când pune injecții”, mărturisește una dintre mămici.
„În această secție sunt internați copiii cu diverse boli transmisibile – cu angină, cu rujeolă, etc. Deci, maladiile se pot răspândi de la un copil la altul”, se indignează o altă mămică.
Administrația Spitalului Clinic Municipal de boli contagioase pentru copii infirmă declarațiile mamelor, precizând că instituția este asigurată cu suficiente mănuși medicale, iar în acest caz asistenții medicali se supun riscului pe propria răspundere.
„Noi avem mănuși suficiente, ba chiar avem în plus. Nu cred că vreo asistentă a procedat așa, dar nu pot nici să asigur că a fost invers. Însă asistentele singure își asumă riscul, atunci când refuză să poarte mănuși, pentru că lipsa acestora o poate îmbolnăvi pe ea, dar nu și pe alți pacienți”, a declarat pentru Sănătate INFO Ludmila Bîrcă, managerul Spitalului Clinic Municipal de boli contagioase pentru copii.
Totuși, specialiștii în boli infecțioase spun că există riscul ca asistenta care nu poartă mănuși medicale ce administrează injecții poate răspândi o infecție și altor pacienți. În cazul unor maladii contagioase riscul e și mai mare, spune Mihai Magdei, fost medic șef sanitar de stat.
„Toți lucrătorii medicali trebuie să respecte această regulă. În caz contrar, aceștia pot răspândi infecțiile. Dacă nu poartă mănuși, ei înșiși se expun unui risc mare de a contracta maladia de la pacient, în cazul în care boala este contagioasă. La fel de mare este și riscul ca lucrătorul medical să transmită unele maladii și altor pacienți. Acest risc este diferit, în funcție de agentul patogen al fiecărei maladii”, a precizat pentru Sănătate INFO, Mihai Magdei.
Specialistul mai spune că lipsa mănușilor medicale poate crea și alte probleme. Când face anumite proceduri fără să poarte mănuși sau fără să-și șteargă mâinile cu șervețele îmbibate cu dezinfectant alcoolic, asistentul medical poate transmite pacientului anumite bacterii.
Amintim că un studiu efectuat chiar de către specialiștii moldoveni a scos în evidență faptul că în multe cazuri pe mâinile lucrătorilor medicali din spitale se găsesc bacterii, precum staphyococcus aureus și pseudomonas aeruginosa. De cele mai multe ori, bacteriile sunt preluate de pe tastatura calculatorului. Astfel, odată ce bacteriile sunt prezente pe mâinile unui lucrător medical, ele pot fi ușor transmise pacientului.
„Aceste bacterii sunt foarte periculoase pentru pacienți, ei fiind și cei mai susceptibili la infecțiile cu astfel de bacterii. În spital aceste bacterii sunt prezente și pot ajunge foarte ușor, prin intermediul persoanelor care, de fapt, ar trebui să prevină o astfel de infecție”, susține unul dintre realizatorii cercetării, Vladimir Nahaba.
Riscul crește și mai mult în condițiile în care și igiena în saloanele pentru pacienți lasă mult de dorit. Bacteriile se pot răspândi și mai repede, precizează autorul cercetării. Pe lângă lipsa mănușilor pe mâinile asistentelor medicale, mămicile au observat în saloane taracani și spun că curățenie se face doar o dată în zi, iar în veceul salonului, o dată la câteva zile.
„Curățenie se face o dată în zi. Și asta nu este o excepție, dar așa se procedează în fiecare zi. Plus la veceu, de când am venit, de duminică, abia azi s-a făcut curățenie”, povestește indignată una dintre mămici.
De cealaltă parte, administrația spitalului le contrazice și spune că, potrivit regulamentului, femeile de serviciu fac curățenie de trei ori pe zi.
█ Articole relaționate: