Autor: Sorina Bujarov

În Moldova, copiii de până la 18 ani nu vor mai putea consuma aspirină, atunci când se vor îmbolnăvi de gripă, vor face febră sau vor răci ușor. Asta după ce Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a decis să modifice instrucţiunile pentru administrarea preparatelor ce conțin acid acetilsalicilic (aspirină) – medicament antiinfalamtor (împotriva durerii). Acesta va putea fi administrat minorilor în cazul simplelor dureri de cap, însă doar cu condiția ca copiii să nu sufere de infecţiii respiratorii virale acute, care sunt sau nu însoţite de febră.

Asta pentru că în unele infectii virale, în special gripa A, B şi varicelă, există un risc de dezvoltare a sindromului Reye, boală care presupune encefalopatie inflamatorie toxiinfecțioasă cu distrugerea ficatului. Aceasta poate evolua într-un edem cerebral (creșterea în volum a creierului) și insuficiență hepatică severă. Potrivit specialiștilor, maladia apare atunci când copiii suferă de infecții acute, însoțite de virusuri respiratorii, și care sunt supuși unui tratament cu preparate salicilate, adică medicamente ce conțin acid acetilsalicilic, precum aspirina.

Aspirina este medicamentul cel mai des asociat cu sindromul Reye la copii – peste 80% dintre pacienții diagnosticați cu acest sindrom au administrat aspirină pentru combaterea febrei în infecțiile respiratorii acute. Pe lângă aspirină, paracetamolul, tetraciclina, acidul valproic, antiemeticele, de asemenea, pot fi asociate cu sindromul Reye. Astfel, atenționează specialiștii Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, copiii cu vârsta sub 18 ani nu trebuie să administreze acest medicament fără să existe indicaţii speciale - febra reumatică (reumatism acut), artrita juvenilă și boala Kawasaki (boală autoimună cu inflamarea vaselor de sânge).

Aspirina este contraindicată și copiilor de până la 18 ani care vomită intens, au somnolenţă sau își pierd cunoștința ca urmare a unei infecții virale. În aceste cazuri este recopmandat consultul unui medic, deoarece aceste simptome pot fi un semn precoce al Sindromului Reye.

Specialiștii mai precizează că sindromul Reye este o maladie potențial fatală, ce afectează preponderent sistemul nervos central, iar vârsta de apariție a sindromului este de 3 și 6 ani. Debutul sindromului Reye se produce în timpul infecțiilor virale ale sistemului respirator superior, dar și în cazurile de varicelă, gastroenterită. Salicilații, adică substanța din care se produce și preparatul aspirina, sunt detectați în sânge la 82% dintre pacienți. Sindromul Reye poate să apară după imunizarea cu vaccinuri virale vii, care con’in bacterii vii.

 

 Articole relaționate:

Ce trebuie să știe pacienții despre antibiotice

Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare 

Cinci teste și metode de tratament pentru dureri de cap ce ar trebui evitate 

Aspirina, periculoasă pentru cardiaci