Autor: Sorina Bujarov

O fetiță în vârstă de 12 ani din satul Valea Perjei, raionul Taraclia a decedat din cauza gripei. Diagnosticul acesteea a fost confirmat abia când adolescenta a ajuns la spital în stare gravă, unde a și decedat. Potrivit responsabililor de la Centrul de Sănătate Publică din raionul Taraclia, acesta este, de fapt, primul caz de deces cauzat de gripă sezonieră. Tragedia a avut loc acum aproximativ o săptămână, pe data de 7 februarie.

Fetița a ajuns la medicul de familie cu o zi înainte de a deceda, plângându-se de dureri de burtă, febră și dureri de cap. Specialiștii în sănătate publică susțin că medicul de familie a suspecat că fetița ar fi suferit de apendicită acută, astfel că i-a efectuat analiza generală a sângelui și analiza de urină. Ulterior medicul i-a indicat totuși fetiței un tratament împotriva infecțiilor virale acute. „Specialistul i-a recomandat copilului tratament la domiciliu. Mai întâi însă i-a administrat analgină și dimedrol, care au și atenuat simptomele. Febra a scăzut, burta nu o mai durea. A doua zi de dimineață însă părinții au sunat alarmați la ambulanță, iar medicii au transportat copilul la spital. A ajuns doar la secția de internare, după care a murit”, precizează pentru Sănătate INFO, Svetlana Brumă, șefa secției Supraveghere Sanitară din cadrul Centrului de Sănătate Publică din raionul Taraclia.

█ Copiii de până la doi ani, cei mai afectați de pneumonie. Numărul cazurilor înregistrate în Moldova s-a dublat 

Medicul susține că decesul ar fi survenit din cauza complicațiilor cauzate de gripă. Maladia ar fi evoluat foarte agresiv, deoarece copila nu era vaccinată împotriva gripei sezoniere. „Vaccinul, dacă nu te protejează în totalitate, atunci atenuează evoluția bolii. Astfel, dacă totuși se întâmplă ca persoana să se îmbolnăvească, boala nu se va manifesta foarte grav, datorită vaccinului”, a mai adăugat Svetlana Bruma.

Pentru siguranță, la scurt timp după decesul fetiței, majoritatea copiilor din satul Valea Perjei au fost consultați de către medicul de familie. Diagnosticul de gripă nu a fost confirmat la niciunul dintre ei. 

Deși numărul cazurilor de infecții respiratorii acute ajunge la peste două mii săptămânal, specialiștii spun că această situație este caracteristică pentru perioada rece a anului. „Numărul este unul obișnuit pentru această perioadă. Nu este vorba despre o epidemie”, a precizat medicul Bruma.

Amintim că o femeie în vârstă de 45 de ani din Chișinău a decedat marți seara, pe 10 februarie, din cauza gripei. Aceastea s-a infectat cu virusul AH1N1 – gripă sezonieră, după care a dezvoltat și pneumonie, ca complicație postgripală, după care a decedat.

█ O femeie din Chișinău a decedat din cauza gripei sezoniere 

Potrivit datelor prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică, în primele cinci săptămâni ale acestui an în Republica Moldova au fost înregistrate șase cazuri de gripă sezonieră, dintre care cinci pacienți au ajuns la spital în stare gravă. Specialiștii precizează că din totalul cazurilor de gripă înregistrate pe teritoriul țării, cinci pacienți s-au infectat cu virusul gripal de tip B, iar doi pacienți cu virusul gripal de tip A, dintre care unul a decedat. 

De la începutul acestui an, aproximativ 1.100 de moldoveni au fost internați în spital cu diagnosticul de gripă, infecții acute respiratorii, pneumonii, etc. 

 

 Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră