Autor: Sorina Bujarov

Moldova are un Plan de Acțiuni privind îmbunătățirea sănătății materne, documentul fiind semnat la începutul acestei săptămâni de către fostul ministrul al Sănătății Andrei Usatîi. Acesta urmează să fie implementat în următorii doi ani și are drept obiective de bază sporirea calității serviciilor medicale destinate gravidelor, îmbunătățirea procesului de implementare a auditului perinatal, îmbunătățirea procesului de analiză a cazurilor de deces matern, precum și reducerea mortalității materne la nivel de țară.   

Pentru început autoritățile intenționează să ajusteze legislația națională privind sănătatea maternă și să revizuiască standartele de supraveghere a gravidelor. Mai exact, se precizează în document, va fi revizuit Carnetul Perinatal, în care sunt incluse protocoalele de îngrijire a gravidelor și proaspetelor mămici și vor fi modificate criteriile de acreditare a maternităților. Potrivit managerului Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, la modul practic se intenționează ca maternitățile care înregistrează mai puțin de 300 de nașteri pe an să fie închise. Asta pentru că acestea, din punctul de vedere al specialiștilor, nu prestează servicii de sănătate sigure.

„Astfel de maternități nu sunt atât de sigure pentru mamă și copil. În primul rând dotarea lasă de dorit, apoi experiența medicilor. Mai bine organizezi maternități regionale, dotate cu tot necesarul, cu specialiști experimentați care primesc chiar și mii de nașteri anual, decât să dotezi o maternitate la Basarabeasca, de exemplu, unde se înregistrează foarte puține nașteri. Nu este nici rentabil din punct de vedere economic, dar și mai important – siguranța pacientului este pusă în pericol”, este de părere Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului.

█ UPDATE: Gravida din Cahul a murit din cauza gripei

În legătură cu revizuirea standardelor de supraveghere a gravidelor, Gațcan spune că la acest segment se va lucra atât cu medicii de familie, cât și cu autoritățile locale. „Se întâmplă destul de des ca unele gravide chiar și până în ultimele luni de sarcină să nu să se afle la evidența medicului de familie. Nu trec niciun test medical recomandat în timpul sarcinii. De aceasta se face vinovat nu doar medicul de familie, dar și primarul, asistentul social din localitate sau oraș. Trebuie de mers în teritoriu și de explicat cum trebuie de monitorizat femeile gravide și cum de evitat astfel de stiuații”, a mai adăugat Ștefan Gațcan.

Conform aceluiași plan, tot în acest an autoritățile din Sănătate intenționează să consolideze cunoștințele medicilor de familie în ceea ce ține de beneficiile alăptării la sân, prin organizarea seminarelor informative.

De asemenea, urmează să fie revizuite și documentele oficiale ce țin de analiza cazurilor de deces matern. În prima jumătate a acestui an specialiștii desemnați de Ministerul Sănătății vor actualiza documentele ce țin de implementarea Anchetei Confidențiale de analiză a cazurilor de deces perinatal la nivel național. La sfârșitul anului specialiștii intenționează să elaboreze un Raport de implementare a acestei anchete pentru perioada 2006-2014, pentru a analiza eficiența monitorizării.

„Cazurile de deces matern se raportează la Institutul Mamei și Copilului, unde o comisie analizează cauzele deceselor. Există astfel de comisii și în instituțiile spitalicești. În mare parte cazurile sunt analizate în comun. Se stabilesc care sunt factorii de risc și dacă ar fi existat posibilitatea evitării decesului. În genereal, cauzele mortalității materne sunt maladiile extragenitale, hemoragiile din timpul nașterii și infecțiile”, a subliniat managerul instituției de vârf pentru sănătatea mamei și copilului.

 Cele mai frecvente patologii descoperite la femeile însărcinate din Moldova 

La modul practic, explică Ștefan Gațcan, la nivel de instituții medicale, va fi actualizată componența comitetelor medicale ce se ocupă de analiza cazurilor de deces matern. Conform Planului de acțiuni privind îmbunătățirea sănătății materne, urmează să fie instituit un grup de lucru la nivel național care ar supraveghea și consulta comitetele medicale din spitale cu privire la cazurile de deces matern. Aceștia ar urma să organizeze ședințe de lucru împreună cu comitele locale, pentru a identifica factorii de risc pentru decesul matern și pentru a identifica măsuri de prevenire a acestui fenomen. Astfel, până la sfârșitul acestui an specialiștii ar trebui să elaboreze un nou Plan de acțiuni privind micșorarea mortalității materne în Republica Moldova.

„Un astfel de plan este binevenit pentru serviciul de îngrijire a mamei și copilului, pentru că într-adevăr există probleme la acest capitol. Ne mișcăm însă în direcția corectă, cu ajutorul serviciului perinatal am reușit să diminuăm semnificativ mortalitatea infantilă. Trebuie să prevenim însă și mortalitatea infantilă. Anul acesta deja am avut două decese materne, una dintre gravide a murit la domiciliu, alta în spital din cauza unei infecții resporatorii acute”, a afirmat Ștefan Gațcan.

Conform planului, în acest an autoritățile din domeniul sănătăți ar trebui să elaboreze un studiu și două rapoarte privind calitatea serviciilor perinatologice din țară și eficiența ghidurilor de analiză a cazurilor de deces matern existente.

Planul de acțiuni privind îmbunătățirea sănătății materne va fi implementat cu suportul OMS pentru Europa și UNICEF, în baza Acordului Bienal de colaborare între OMS pentru Europa și Ministerul Sănătății pentru anii 2014 – 2015. 

 

 Articole relaționate:

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”