Autor: Sorina Bujarov

În timp ce majoritatea produselor de larg consum se scumpesc în Republica Moldova din cauza devalorizării leului, țigările dimpotrivă – devin tot mai ieftine. Experții spun că acestea costă, în medie, cu 30 la sută mai puțin în comparație cu prețul acestora la sfârșit de decembrie. Acest lucru, spun specialiștii în sănătate publică, încurajează moldovenii să consume mai multe țigări decât până acum.

Marja de ieftinire a țigărilor variază în funcție de calitatea și marca acestora. Astfel, pe piață țigările sunt cu 4 și chiar cu 9 lei mai ieftine. 

Experții spun că primul val de micșorare a prețurilor a avut loc încă în septembrie anul trecut. „Este o politică de marketing bine gândită de către industria tutunului. Ei au pierderi de buget, însă rămân activi pe piață, își păstrează clienții. În unele cazuri își măresc numărul de clienți. În alte țări astfel de lucruri nu se permit, la noi însă totul e posibil”, afirmă Ion Șalaru, coordonatorul Programului Național privind Controlul Tutunului pentru anul 2012-2016.

█ FOTOREPORTAJ: Încep să fumeze din curiozitate sau de plictiseală. Elevii liceelor din capitală povestesc depre experiența de fumător și despre ce i-ar ajuta să renunțe la acest viciu 

Responsabilul spune că, potrivit legislației în vigoare, industria tutunului are dreptul să modifice oricând costul produselor din tutun. În țările dezvoltate acest lucru nu este permis, deoarece industria tutunului comercializează produse dăunătoare sănătății, iar drepturile acesteia sunt limitate. „ În proiectul de lege privind controlul tutunului, care acum se află în Parlament, era inclus un punct care interzicea producătorilor de tutun posibilitatea de a ieftini țigările. A fost însă exclus când proiectul a fost discutat în comisii, pe motiv că industria tutunului tot este agent economic și ea trebuie să aibă aceleași drepturi ca și ceilalți comercianți. E absurd  să pui pe același cântar un producător de pâine, de exemplu, și un producător de tutun”, se indignează Ion Șalaru.

De altfel, ieftinirea țigărilor are două aspecte negative, spune expertul în problema tutunului, atât pentru economie, cât ți pentru sănătatea populației. Pe de o parte consumul de țigări crește, pe alta însă – veniturile la buget din taxele la țigări au scăzut cu peste 200 de milioane de lei în 2014 față de 2013 și au constituit 800 de milioane de lei.

„Nenumărate studii arată că cu cât țigările sunt mai ieftine, cu atât consumul este mai mare. Țigări ieftine – mai mulți oameni bolnavi. La noi în țară accizele la țigări este de 30% din costul total al pachetului de țigări, pe când în România și Bulgaria acesta este de 70%, iar în Polonia – de 90%. Este o diferență colosală. Din păcate, aceste aspecte trebuie reglementate în legile fiscale și cea a bugetului, de care se ocupă Ministerul Finanțelor”, a mai adăugat coordonatorul Programului național privind controlul tutunului.

█  Cum trebuie să arate pachetele de țigări ca să determine fumătorii să consume mai puține țigări 

Deși cunosc problema, responsabilii de sănătatea publică nu au întreprins la modul practic nicio acțiune pentru a rezolva. Ei motivează că nu ține de domeniul lor, ci de al Ministerului Finanțelor, prin urmare instituția respectivă ar trebui să ia atitudine.

Deși sunt indignați de ieftinirea produselor din tutun, cei de la sănătate publică nu au înaintat nicio solicitare la Ministerul Finanțelor pentru a interveni.

La rândul lor, unii membri ai Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie spun că vor pune în discuție subiectul la următoarea ședință a comisiei și chiar în plenul Parlamentului, atunci când vor aborda în lectura a doua și proiectul Legii privind controlul tutunului.„Încă nu am pus în discuție acest document, dar cred că la următoarea ședință îl vom analiza. Trebuie de adăugat unele amendamente care au fost propuse în prima lectură. Vom ține cont și de faptul că țigările s-au ieftinit. Este un proiect important, așa că îl vom trata cu toată seriozitatea, pentru că la cea de-a doua lectură să treacă cu bine”, a declarat pentru Sănătate INFO, Valentina Stratan, membru a Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie. 

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică consumul mediu pe zi a unui fumător este de 29 de țigări. Totodată, statisticile arată că peste 50 la sută din bărbații moldoveni sunt fumători, iar peste 11 la sută - femei. Datele Biroului Național de Statistică arată că fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Statisticile mai arată că fiecare al optulea tânăr de 15 ani fumează zilnic. Alte 3%  dintre tinerii de această vârstă gustă ocazional din plăcerea amăgitoare, iar cei de la sate încep să fumeze mai devreme decât tinerii din orașe. 

 

 Articole relaționate:

62 profesori în medicină din Austria îi cer lui Igor Corman, președintele Parlamentului, să nu cadă pradă intereselor industriei tutunului

Argumentele lui Vladimir Hotineanu privind lacunele proiectului de lege antitutun, false și confuze. Cine de fapt s-ar face vinovat de creșterea contrabandei cu țigări

Confuzii în Parlament. Proiectul legii antitutun a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că deputații vor „să îmbunătățească” legea