Autor: Sorina Bujarov

Deși se află în Parlament de mai bine de un an, legea anti-tutun nu a ajuns să fie adoptată în cea de-a doua lectură nici până astăzi. Industria tutunului nu se dă bătută, iar din lipsă de voință politică, legea menită să protejeze moldovenii de viciul fumatului și de consecințele acestuia bate pasul pe loc. Asta deși țara noastră s-a angajat să ajusteze legislația națională privind controlul tutunului la Convenția cadru. Se pare însă că acest lucru nu se va întâmpla curând, deoarece industria tutunului din Moldova continuă să pună piedici.

Acum o săptămână la Parlament a fost înregistrată o nouă inițiativă legislativă privind controlul tutunului. Documentul a fost elaborat de deputații socialiști și reflectă aproape în totalitate propunerile industriei tutunului din Moldova, dar conține și prevederi copiate din legea Federației Ruse privind controlul tutunului.  

Mai exact, documentul socialiștilor se numește „Proiectul de lege cu privire la protecția sănătății publice împotriva expunerii la fumul de tutun din mediul ambiant și consecințele consumului de tutun”. Inițiativa a fost înaintată de socialistul Ion Ceban. Contrar titlului, documentul nici pe departe nu conține prevederi menite să protejeze moldovenii de viciul fumatului și de urmările acestuia. Un prim exemplu este faptul că proiectul de lege permite fumatul în locurile publice, lucru interzis de legea elaborată de Ministerul Sănătății și adoptată deja de Parlament în primă lectură.

Este vorba despre Art.10, al.3 din proiectul de lege înaintat de socialiști, care a fost copiat din documentul cu propunerile industriei tutunului înaintate Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, atunci când aceasta examina legea anti-tutun a Ministerului Sănătății. Articolul dat prevede interzicerea fumatului în localurile publice, cu excepția barurilor, restaurantelor, discotecilor și alte localuri similare.

Un alt articol inspirat din propunerile industriei tutunului și propus de socialiști se referă la publicitatea țigărilor. Este vorba despre art.14, al. 2 (a), conform căruia publicitatea se permite în sediul agentului economic, în locurile specializate de comercializare și pe accesoriile de fumat. Și această prevedere a fost copiată în întregime din documentul cu obiecțiile și propunerile producătorilor de tutun British Tabacco Moldova, Japan Tabacco International, Imperial Tabacco și Tutun CTC SA, propuneri înaintate Ministerului Finanțelor acum mai bine de un an. 

Mai mult, proiectul de lege înaintat de socialistul Ion Ceban seamănă izbitor de mult cu lega rusească privind controlul tutunului, documentele având chiar și același titlu. Mai exact, în proiectul de lege al socialiștilor sunt incluse șase articole copiate integral din legea privind controlul tutunului din Federația Rusă. Desigur, excepție fac prevederile menționate mai sus, care au fost copiate din documentul cu propunerile producătorilor de tutun. Iată articolele copiate integral din legea rusească și transpuse în proiectul de lege cu privire la protecția sănătății publice împotriva expunerii la fumul de tutun din mediul ambiant și consecințele consumului de tutun, înaintat de socialiști.

Art.3 din proiectul de lege înaintat de socialiști corespunde în totalitate cu Art.4 din legea rusească privind controlul tutunului. Acesta se referă la principiile de bază ale protecției sănătății publice împotriva expunerii la fumul de tutun.

Art.5 din proiectul de lege înaintat de socialiști corespunde în totalitate cu Art.7 din legea rusească privind controlul tutunului. Acesta se referă la atribuțiile autorităților locale în domeniul protecției sănătății publice de expunerea la fumul de tutun.

Art.7 transpune aproape în întregime art.9 din legea rusească.

Art.8 din proiectul de lege înregistrat de socialiști corespunde cu art.10 din legea rusească privind domeniul controlul tutunului. Acesta se referă la drepturile și obligațiile persoanelor juridice în domeniul protecției sănătății publice împotriva expunerii la fumul de tutun.

Art.9 corespunde în totalitate cu art.11 din legea rusească privind domeniul controlul tutunului. Acesta se referă la măsurile menite să prevină expunerea la fumul de tutun în mediul ambiant.

Deși legislația rusă interzice fumatul în localurile de alimentație publică, transport și în alte instituții publice, socialiștii nu au transpus acest punct în proiectul de lege pe care l-au elaborat și înregistrat săptămâna trecută. Potrivit inițiativei legislative înregistrată de Ion Ceban, fumatul se permite atât în baruri, restaurante și discoteci – prevedere copiată din documentul cu solicitările industriei tutunului din Moldova. Precizăm că legislația actuală a Moldovei privind controlul tutunului permite fumatul în localurile publice, lucru care contravine Convenției cadru privind controlul tutunului. Un alt aspect pe care socialiștii nu l-au preluat din legea rusească ține de publicitate. În Rusia, reclama la țigări este interzisă peste tot, însă în documentul socialiștilor aceasta este permisă în mai multe locații.

Art.12 – un alt articol preluat din legislația rusească privind domeniul controlului tutunului și transpus în inițiativa legislativă a socialiștilor. Acesta corespunde cu art.13 din legea rusească.  

Amintim că Republica Moldova ar putea primi un credit de peste 2,7 milioane de dolari, pentru lupta cu consumul de tutun în rândul populației. Asta dacă până pe 9 aprilie Parlamentul va aproba Acordul de Finanțare dintre țara noastră și Banca Mondială privind finanțarea Proiectului „Modernizarea sectorului Sănătății în Republica Moldova”. Banii vor fi acordați pentru reducerea consumului de tutun în Republica Moldova. Pentru a putea beneficia de acești bani, Moldova trebuie să reducă cu un procent prevalența fumatului printre persoanele adulte, chiar din al doilea an de la aprobarea proiectului. Pentru a obține această performanță autoritățile ar putea primi peste 1,6 milioane de dolari. La a doua etapă, Banca Mondială ar mai putea oferi un credit în valoare de 1,4 milioane de dolari. Asta în cazul în care autoritățile ar reduce cu 4% numărul fumătorilor adulți. Potrivit specialiștilor, acest lucru poate fi realizat doar dacă legea privind controlul tutunului, adoptată de Parlament în primă lectură , va fi adoptată și în a doua.

Amintim că legea anti-tutun elaborată de Ministerul Sănătății se află în Parlament deja de mai bine de un an. În iulie anul trecut documentul a fost aprobat în primă lectură, iar de atunci deputații nu au mai revenit la el după alegerile parlamentare.

Proiectul de lege elaborat de socialiști a fost transmis deja spre avizare. Astăzi acesta a fost analizat într-o ședință la Ministerul Sănătății. 

 

 Articole relaționate:

Efectul legislației antifumat asupra sănătății perinatale și a copilului 

De ce fumătorii nu pot renunța la țigări și de ce tinerii încep să fumeze. În Moldova, actuala legislație antitutun încurajează fumatul 

În Moldova, producătorii de tutun își promovează produsele prin intermediul domnițelor îmbrăcate provocator. Juriștii consideră că actuala legislație, de fapt, promovează fumatul, decât îl previne