Redactor: Viorica Obreja

Depresia ar putea fi abordată ca o boală fizică, care cauzează o stare proastă persoanei afectate, sunt de părere oamenii de știință. George Slavich, psiholog la Universitatea din California, a studiat depresia mult timp și a ajuns la concluzia că afecțiunea poate fi asociată atât cu corpul, cât și cu mintea. Ce este depresia de fapt? Poate fi depresia o reacție alergică?

“Nici nu mai vorbesc despre depresie ca fiind o condiție psihiatrică. Aceasta implică psihologia, dar implică și părți legate de biologie și de sănătatea fizică”, a declarat George Slavich.

Baza acestui nou punct de vedere este una evidentă, potrivit medicului: Toată lumea se simte mizerabil atunci când este bolnavă.

█ Cât de periculoasă este depresia înainte și după naștere. „În Moldova am avut femei care au încercat să se sinucidă, să-și taie venele, să consume excesiv pastile“ 

Sentimentul de oboseală, plictiseală sau lene este cunoscut în rândul psihologilor ca fiind un comportament “bolnăvicios”. Acesta se întâmplă cu un motiv și împiedică provocarea daunelor suplimentare sau răspândirea infecției.

Dar, aceste simptome seamănă foarte mult cu depresia. Deci, dacă persoanele care suferă de depresie prezintă un comportament clasic de om bolnav, iar oamenii bolnavi se simt la fel ca cei care au depresie, ar putea exista o cauză comună în apariția acestora?

Răspunsul pare a fi da. Cauza cea mai probabilă? Inflamația, acea parte a sistemului imunitar care funcționează ca o alarmă și care cheamă celelalte părți ale sistemului în ajutor. O familie de proteine numite citochine declanșează inflamația în organism și setează creierul pe “modul bolnav”.

Atât nivelul citochinelor, cât și cel al inflamației, cresc în timpul episoadelor de depresie. Persoanele sănătoase pot fi “aruncate” temporar în stări de depresie și anxietate atunci când le este administrat un vaccin ce crește nivelul inflamației.

In plus, persoanele care suferă de boli inflamatorii, precum artrita reumatoidă, tind să aibă stări depresive mai des decât cele sănătoase. Atunci când le este administrat un medicament ce este menit sa le eficientizeze răspunsul inflamator, pacienții cu cancer devin, de multe ori, depresivi.

Dacă adăugăm la acești factori și stresul, în special cel care apare din cauza respingerii sau singurătății sociale, care cauzează inflamația, depresia pare a fi o alergie la viață modernă, scrie The Guardian, citat de medlive.hotnews.ro.

 

 Articole relaționate:

Ce schimbări produce în creier stresul cronic

O femeie care urma să fie internată la Spitalului Clinic de Psihiatrie a dispărut fără urmă. „Era în depresie, iar medicii ne-au spus că trebuie să fie internată. O așteptăm acasă“ 

În Moldova, doctorii psihiatri sunt asociați cu „casa de nebuni”. Specialitatea devine tot mai nepopulară, astfel încât la 10 mii de moldoveni revine câte o jumătate de medic