Autor: Elena Ciona, Sorina Bujarov

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi ar fi facilitat direct participarea unor companii la licitațiile publice privind procurarea utilajului medical pentru diverse spitale din Moldova. Acesta ar fi dat indicații privind schimbarea parametrilor tehnici sau urgentarea desfășurării licitațiilor publice, astfel încât învingătoare să devină firmele cu care avea înțelegere. Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA a declarat presei că în această schemă frauduloasă sunt implicați doi agenți economici, fondatorul căruia este Tudor Ceaicovschi, directorul Global Biomarketing Group Moldova. 

„Rolul ex-ministrului Sănătății în această schemă era de a coordona aceste licitații. Prin autoritatea sa de ministru al Sănătății, dădea indicații privind facilitarea, urgentarea acestor achiziții publice”, a declarat Zumbreanu. Potrivit acestuia, astăzi ofițerii anticorupție au efectuat 69 de percheziții, în cadrul cărora au verificat dosarele pentru 20 licitații publice în care se presupune că au fost schimbați anumiți parametri tehnici în favoarea unor companii care livrează utilaj pentru instituțiile medicale din Moldova. Bogdan Zumbreanu a precizat că investigațiile în acest dosar au început pe 6 noiembrie 2014, după ce CNA s-a autosesizat despre ilegalitățile comise în procesul de procurare a utilajului medical pentru diverse instituții medico-sanitare publice. Valoarea totală a licitațiilor „aranjate”, au precizat reprezentanții CNA, se ridică la 200 de milioane de lei, iar bănuiții în acest dosar ar fi primit în urma lor între 5 și 10% din valoarea licitației.

 Fostul ministru al Sănătății a ajuns la CNA. Împreună cu el și Andrei Testemițanu, directorul Centrului Republican de Diagnostică Medicală. „Am ce ascunde, 100 de milioane” 

„După informația inițială care a servit drept temei pentru începerea investigațiilor era că reprezentantul a două companii care sunt lideri în livrarea echipamentului medical pentru instituțiile medicale din Moldova oferă mijloace bănești suma cărora variază între 5 și 10% din valoarea licitației publice. Aceste mijloace bănești se oferă persoanelor responsabilelor din cadrul Agenției pentru Achiziții Publice, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Ministerul Sănătății pentru trucarea licitațiilor. În cadrul urmării penale, din noimebri și până astăzi s-au depistat mai multe cazuri de trucare, aranjare a licitațiilor pentru achiziționarea dispozitivelor medicale. Aceste cazuri constau în aranjarea cerințelor cu parametrii tehnici care trebuie să le conțină caietele de sarcini pentru un anumit agent economic sau doi agenți economici. În total, la acest dosar penal au fost comasate alte 15 cauze penale. Este vorba despre 15 infracțiuni depistate până la acest moment. În cadrul acestor dosare penale se examinează fapte de corupere activă, corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu. Altfel spus, dare și luare de mită.”, a declarat pentru presă Bogdan Zumbreanu.

 UPDATE: Fostul ministru al Sănătăți, Andrei Usatîi, directorul Agenției Medicamentului, Alexandru Coman și patru directori de spitale reținuți de CNA 

Reprezentanții CNA au refuzat să ofere detalii privind licitațiile scandaloase, precizând că vor veni cu noi informații în zilele următoare. În total, CNA a reținut 16 persoane pentru 72 de ore, iar alte 5 au fost chemate doar pentru audieri. În dosar figurează numele a 21 de bănuiți. Printre aceștea se numără directorul Institutului de Cardiologie, directorul, vicedirectorul și un șef de secție de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, directorul Centrului Republican de Diagnostic, directorul Institutului Oncologic, fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi, directorul și vicedirectorul Spitalului de Urgență, etc. 

„În cadrul urmării penale au fost documentate și stabilite cazuri în care reprezentanții agentului economic care câștiga licitația întocmeau din numele autorității responsabile scrisoare de răspuns la contestațiile depuse de către agenții economici care nu câștigau la aceste licitații. Valoarea estimativă a prejudiciului la momentul intentării dosarului penal era de 2,75 milioane de lei. Asta doar la intentarea anchetei. Nu este vorba despre celelalte 15 infracțiuni comise. Această sumă reprezintă diferența dintre cea mai mică ofertă participantă la licitație și oferta câștigătoare. ”, a mai adăugat șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA.

Amintim că la sfârșitul anului trecut Global Biomarketing Group Moldova, fondatorul căreia este Tudor Ceaicovschi, reținut azi de ofițerii CNA, a câștigat licitația pentru procurarea a 18 dispozitive de radiodiagnostic digital. După o licitație organizată la AMED câștigător a fost numit Intermed SRL care a propus cel mai scump preț – de 55 de milioane. Atunci, mai mulți agenți economici care au participat la licitația organizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și care au ratat posibilitatea de a fi desemnați câștigători s-au arătat indignați de rezultatele concursului, astfel că patru dintre ei au solicitat prin scrisori un răspuns prin care să fie informați de ce oferta lor a fost respinsă, însă nu au aflat motivul. Licitația a fost  organizată centralizat și este una dintre cele mai de amploare din ultimul an, în care s-au cheltuit în jur de 4 milioane de euro din banii publici. 

Potrivit ofițeului de presă al Centrului Național Anticorupție, izolatorul CNA este plin, astfel că bănuiții care sunt vizați în acest dosar de corupție vor fi duși la poliție, pentru reținere de 72 de ore. Ministerul Sănătății nu a venit cu vreo reacție nici până la această oră. 

 

█  Citește la aceeași temă: 

2 milioane de euro și o licitație cu acuzații de corupție de interese. „Au procurat echipamente depășite de timp” 

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Concursuri aranjate sau directori „clarvăzători”. Unele spitale au încheiat contracte pentru anumite procurări de milioane înainte ca să afle rezultatele