Redactor: Sorina Bujarov

Tot mai multe țări adoptă măsuri menite să convingă părinții să-și vaccineze copiii. După ce Consiliul Constituțional al Franței a decis să amendeze sau să pedepsească chiar penal părinții care refuză să le facă copiilor vaccinurile obligatorii, Australia îi urmează exemplul. Guvernul australian a anunțat în această săptămână că, începând cu 2016 părinții care refuză să-și vaccineze copiii vor pierde alocațiile pentru creșterea copilului, care pot ajunge și până la 15 mii de dolari australieni anual.

Potrivit Foxnews, aceste presiuni vin ca urmare a stiuației din Statele Unite ale Americii, unde tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, în consecință în ultima perioadă aici s-au înregistrat mai multe epidemii de boli infecțioase. În Australia, subiectul vaccinării este discutat din ce în ce mai des. Asta după ce acum câteva săptămâni un copil în vârstă de doar o lună a decedat din cauza tusei convulsive. Astfel Guvernul intenzționează să excludă din categoria părinților care refuză pe proprie răspundere vaccinarea copilului, din lista beneficiarilor de alocații pentru creșterea copilului sau alte facilități acordate din partea statului. Totuși, unii părinți vor putea să refuze vaccinarea copiilor și să beneficieze în același timp de alocații pentru creșterea copiilor. Asta doar în cazul în care copilul are indicații medicale, conform cărora vaccinarea este contraindicată sau din motive religioase.  

Potrivit lui Scott Morrison, ministru pentru asistența familiei, doar o singură biserică a înregistrat până acum aproximativ o mie de refuzuri de la vaccin, pe motiv religios. Acesta nu a dat numele bisericii, din motiv ca australienii să abuzeze de numele acestei biserici, pentru a refuza imunizarea. Acesta a mai declarat că dacă se va face abuz, atunci motivul religios va fi exclus din lista scutirilor de la vaccin.

 Amenzi usturătoare sau chiar pedeapsă cu închisoarea pentru părinții care vor refuza să-și vaccineze copiii 

Reacția opiniei publice la anunț a fost în mare măsură pozitivă, dar șefa School of Public Health and Community Medicine de la Universitatea New South Wales, profesorul Raina Maclntyre, a spus că politica a fost incapabilă să schimbe opiniile celor din nucleul opozanților vaccinurilor.

„A introduce ceva atât de monstruos nu este o strategie bună în domeniul sănătății publice”, a declarat aceasta pentru Australian Broadcasting Corp.

Partidul Verzilor, minoritar, a salutat măsurile de preiune asupra prăinților, dar a spus că Guvernul ar trebui, de asemenea, să sporească ratele imunizărilor, investind în programele publice de educație și subvenționând vaccinurile. Guvernul statului vecin, Noua Zeelandă, unde 94 la sută din copii sunt vaccinați, spune că nu intenționează să urmeze exemplul Australiei.

Pasul făcut de Guvernul australian vine după o creștere a luptei pentru vaccinare în SUA. Un proiect de lege din California care ar limita drastic eschivarea de la vaccinare vine după un focar la Disneyland. Acesta a generat dezbateri atât de acide încât autorul care l-a înaintat a fost pus sub apărare săptămâna trecută. Pan a susținut că a introdus măsura, Legea Senatului 277, pentru a limita răspândirea eschivărilor după focarul din decembrie care a izbucnit la Disneyland și a îmbolnăvit mai mult de 100 de persoane din SUA și Mexic. Măsura ar împiedica părinții să-și trimită la școală copiii nevaccinați, invocând motive religioase sau convingeri personale. Inițial, scutirile ar fi vizat doar copiii cu probleme de sănătate, dar acestea au fost, recent, extinse și asupra celor care studiază la domiciliu.

 Abateri de la calendarul vaccinărilor. Unii copiii din Moldova sunt vaccinați cu întârziere sau mult mai repede decât ar trebui, iar consecințele sunt grave 

Dacă proiectul va fi votat, California, alături de Mississippi și Virginia de Vest, vor fi unicele state cu cerințe de vaccinare atât de stricte.

Planuri similare au fost propuse și au eșuat și în alte state, inclusiv Washington și Oregon, unde legislatorii s-au confruntat cu o opoziție similară.

Potrivit datelor oficiale, în Australia peste 97 la sută dintre familiile care beneficiaze de alocații pentru creșterea copilului din partea statului. În același timp, numărul copiilor cu vârsta de până la șapte ani care nu au fost imunizați a crescut cu peste 24 mii în ultimii zece ani. 

 

█  Articole relaționate:

O lege îi obligă, iar alta le dă drepturi. Mai mulți părinți sunt într-un litigiu cu administrația școlară pentru că refuză să-și vaccineze copiii 

Calendarul vaccinurilor. Când și de ce trebuie să imunizăm copiii. „Vaccinurile sunt importante din prima zi de la naștere”

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani