Autor: Sorina Bujarov

Sistemul medical din Moldova duce lipsă acută de medici. Situația se agravează de la un an la altul, când tot mai mulți medici, asistenți medicali și infirmieri aleg instituțiile medicale private sau pleacă la muncă peste hotare. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prezent, instituțiile medicale din țară au vacante 249 de locuri. Numărul este însă mult mai mic decât necesarul real de doctori și personal medical mediu, iar responsabilii din sănătate spune că este vorba chiar de mii de cadre medicale lipsă.

Mai exact, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, acum în Moldova se caută 103 asistenți medicali, 43 de medici generaliști, 40 de medici de specializare îngustă, 11 psihologi, etc. Din cauza crizei de personal, instituțiile medicale sunt nevoite să angajeze și personal necalificat. Instituțiile medicale din țară sunt gata să primească la serviciu 22 de infirmieri necalificați.

Numărul locurilor vacante este însă mult mai mic decât necesarul real de specialiști a instituțiilor medicale din țară. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, în 2014 sistemul spitalicesc din Moldova este asigurat cu medici în proporție de doar 88 la sută. Astfel spus, în spitalele din țară sunt angajați doar 7.266 de doctori, pe când necesarul total este de 8.256 de specialiști. Prin urmare, spitalele din țară ar avea nevoie de încă o mie de doctori pentru a asigura populația cu numărul necesar de specialiștii în domeniu.

  Pleacă pe-un capăt. În 2014, sistemul de sănătate din Moldova a sărăcit cu sute de cadre medicale

Doar la Spitalul de Urgență se caută 56 de doctori, printre care medici neurochirurgi, neurologi, anesteziolog-reanimatolog, etc. Și la Institutul Oncologic se caută 14 medici, printre care hematologi, anesteziologi-reanimatologi, specialiști în imagistică, etc. În raioane, cea mai acută criză de doctori este la spitalul din Glodeni. Instituția medicală este asigurată cu specialiști în proporție de doar 75 la sută. Managerul spitalului spune că ar putea angaja 30 de doctori, dar, crede că e puțin probabil să reușească.

„Anul trecut au plecat doi medici, că deja de mulți ani erau la pensie. Noi avem nevoie de 30 de doctori, dar acest deficit nu este de un an sau doi, dar de mai mult timp. Nu am reușit însă niciodată să acoperim funcțiile disponibile în proporție de 100%. Acum nu avem deloc medic oncolog, specialist în roentgen, mai avem nevoie de anesteziologi, chirurgi, traumatologi, etc”, a afirmat directorul spitalului din Glodeni, Nicolae Guriev. 

Și mai mare este deficitul de personal medical în sectorul medicinei primare. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Centrele de Sănătate și Oficiile Medicilor de Familie sunt  asigurate cu doctori în proporție de doar 85 la sută. În cifre, este vorba despre 1.680 de medici de familie. Necesarul real este însă de 1.976 de specialiști, adică cu 300 de doctori de familie mai mult decât sunt angajați în acest moment.

█  În Republica Moldova sunt disponibile doar 400 de locuri de muncă pentru medici. Necesarul este însă mult mai mare 

Potrivit statisticilor, doar în ultimul an numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 170 de specialiști, față de 2013. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ 640 de specialiști, arată datele oficiale prezentate de Ministerul Sănătății.

Mai exact, anul trecut în sistemul de sănătate din Moldova erau angajați 10.395 de medici, de diverse specializări. Adică, la o populație de 10 mii de locuitori reveneau câte 29 de specialiști, numărul fiind mai mic decât în 2013. Aceleași date arată că în 2014 în sistemul medical din țară munceau 21.971 de asistenți medicali și infirmieri, cu aproximativ 640 de specialiști mai puțini decât în 2013.  

 

 Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze 

Spitalele din Moldova, cu rol de azil, sanatoriu și chiar hotel pentru pacienții neasigurați. Unii ajung aici, pentru că nu au ce mânca sau cu ce se încălzi iarna