Autor: Sorina Bujarov

A început să consume germeni și vlăstari atunci când medicul l-a avertizat că alimentele pe care le mănâncă îl pot îmbolnăvi de diabet. De atunci, în meniul său din fiecare zi se regăsesc aceste plăntuțe mici, care conțin cantități enorme de vitamine și enzime. Spune că a rămas uimit de efectul acestora, așa că a decis să livreze plantele care l-au salvat de diabet și altor persoane. Astfel a apărut „Dor de Verde”, primul producător de vlăstari și germeni din Moldova, care deține certificat care confirmă siguranța produselor.

Alimentația rațională este foarte importantă pentru o viață sănătoasă. De aceasta s-a convins și Adrian Șuba, moldoveanul care de aproape un an produce vlăstari și germeni. Bărbatul povestește că acum aproximativ doi ani a ajuns la medic cu probleme grave de sănătate. Asta după niște sărbători când a făcut exces de mâncare. Atunci medicul l-a avertizat că regimul său alimentar îl va îmbolnăvi și că trebuie să-și schimbe modul de viață, dacă vrea să rămână sănătos. Așa a și făcut.

„Mai întâi m-am informat ce aș putea consuma și de pe internet am aflat de aceste plante. Inițial credeam că le voi livra din România, însă am hotărât să le cresc singur. Așa puteam să fiu sigur din ce semnițe cresc ele. De când le consum am slăbit cu 20 de kg, lucru pe care-l credeam imposibil. Mai mult, mă mențin sănătos datorită acestora”, a afirmat bărbatul.

Adrian Șuba este proprietarul primei companii din Moldova care se ocupă de creșterea vlăstarilor și germenilor, care deține certificat ce confirmă siguranța produselor. Inițial a dezvoltat afacerea mai mult ca o necesitate personală, și nu ca o sursă de profit. De aceea a ales să utilizeze doar semințe extrase din plante netratate chimic. „Folosim semințe de la producătorii autohtoni, care nu au fost tratate chimic. Eu consum vlăstarii și germenii pe care îi cresc, ceea ce confirmă calitatea lor. Eu nu aș putea să mănânc ceva ce mi-ar afecta sănătatea, așa că nici altora nu aș putea vinde așa ceva”, a mai adăugat Adrian Șuba.

Spune că a învățat treptat cum trebuie crescute aceste plăntuțe – câte ceva din cărți, internet sau de la producători din alte țări, alte lucruri însă le-a învățat din practică. „Plantele au nevoie de umiditate și de căldură ca să crească. E nevoie însă și de dragoste și răbdare, lucru pe care deja îl înțelegi singur. Eu am răbdare cu ele, cunosc aproape totul despre aceste plante – ce conțin, pentru ce sunt bune, cu ce alimente ar putea fi consumate, restricții, etc”, a mai adăugat producătorul.

Acesta ne-a făcut și o mică excursie în „cuibul” unde cresc aceste plăntuțe. Deși se află în încăperi închise, încă de la intrare se simte mirosul de plante, de verde, de prospețime. În una din odăi lăzile cu vlăstari și semințe germinate se expun ca să stea la lumina zilei, iar în a doua - se află aparatul magic – germinatorul, în care încolțesc semințele de mazăre, ceapă, lucernă, floarea soarelui, sfeclă sau grâu. Acesta are grijă să ofere plantelor umiditatea și căldura necesară, ca să poată crește. Aici, lăzile cu semințe stau aranjate pe policioare. Unele sunt acoperite cu un material, pentru a permite semințelor să se încolțească mai repede, altele – sunt deja pline de verdeață. Rodica, soția lui Adrian Șuba explică prin ce etape trec semințele, înainte de a se transforma în vlăstari numai buni de mâncat.

„În ladă se pune o cârpă umedă, după care pe aceasta se aranjează semințele. Lada nu trebuie umplută. Semințele de floarea soarelui, de exemplu, trebuie ținute în apă înainte de a fi pune în astfel de lăzi. După aceasta se pun în germinator, iar în câteva zile, cresc vlăstarii. Termenul acesta diferă de la o plantă la alta. Lucerna, de exemplu, poate fi consumată după o săptămână, mazărea însă are nevoie de mai mult timp”, ne-a explicat soția producătorului, în timp ce culegea vlăstari de lucernă, pentru a-i pune în caserole. „Termenul de valabilitate a semințelor germinate este de trei zile, vlăstarii însă se păstrează până la cinci zile”, ne-a atenționat Rodica.  

Aceasta mărturisește că a început să introducă germenii și vlăstarii în alimentația familiei sale cu mai bine de un an în urmă, atunci când soțul ei a fost nevoit să-și  schimbe regimul alimentar. Inițial, aceasta era sceptică în privința beneficiilor lor. După ce s-a informat din mai multe surse, aceasta s-a convins că plantele sunt adevărate „generatoare” de sănătate.  Așa a devenit și ea fidelă acestor produse.

„Oricare dintre ele conțin o mulțime de fibre și vitamine necesare organismului. Indiferent de ce tip de vlăstar sau germen consumi, acesta este binevenit pentru organism. Noi nu le-am înregistrat ca medicamente, ci ca suplimente alimentare. Efectul lor este uimitor, în străinătate nenumărate studii au demonstrat beneficiile unor astfel de produse”, ne povestește Rodica Șuba, care mai adaugă că la noi aceste plante nu se bucură de popularitate în rândul moldovenilor. Asta pentru că puțini știu despre beneficiile lor, dar și mai puțini sunt cei care învață și educă lumea să ducă un mod de viață sănătos. Majoritatea clienților ce consumă produsele „Dor de verde” sunt femei. „Poți mânca sănătos la un preț redus. Unii chiar pot să le crească singuri acasă. Păcat că oamenii nu știu despre beneficiile acestor plante”, a mai adăugat Rodica Șuba.

Potrivit specialiștilor, vlăstarii și germenii conțin aproape toată gama de vitamine și enzime necesare organismului pentru o bună funcționare. Este vorba de vitaminele A, B, C, E, etc, dar și de substanțe precum acid folic, niacină, potasiu, fier și fosfor, lecitina – substanță grasă care ajută corpul să elimine excesul de colesterol, etc. 

 

█ Articole relaționate: 

CAMPANIE// Vlăstarii și germenii – un nou trend în alimentația sănătoasă a moldovenilor. Ce beneficii au și ce afecțiuni poate preveni fiecare plantă 

CAMPANIE//Carnea și ouăle ecologice produse în Moldova îmbunătățesc imunitatea și te scapă de chelie 

CAMPANIE//Cum puteți scăpa de paraziți fără ajutorul medicamentelor