Autor: Sorina Bujarov

În ultima perioadă devine tot mai greu să consumăm alimente sănătoase. Legumele, în special cele fierte sau prăjite, nu mai oferă organismului aportul necesar de vitamine și minerale, iar în lipsa lor organismul riscă să dezvolte diferite maladii. Carența de vitamine poate fi compensată prin consumul de germeni și vlăstari, care, în opinia specialiștilor, conțin mult mai multe vitamine decât legumele ajunse la maturitate. Aceste plăntuțe sunt consumate din plin în întreaga lume și, din fericire, se găsesc și în Moldova.

Ce sunt, de fapt, germenii și vlăstarii și ce beneficii aduc organismului? Vlăstarii sunt plăntuțe mici, crescute din semințe de legume sau de plante, precum floarea soarelui, ceapă, hrișcă, grâu, ovăz, varză, sfeclă roșie, brocoli, lucernă, trifoi, etc. Aceștia pot fi consumați proaspeți germinați sau atunci când planta crește până la 14 cm. Specialiștii străini susțin că vlăstarii sunt o sursă foarte bună de detoxifiere, revigorare și chiar de vindecare.

Un calcul făcut de nutriționistul Steve Meyerowitz, cantitatea de vitamine care se găsește în 2,5 kg de vegetale o putem asimila mâncând doar 50 de ml de vlăstari.

 CAMPANIE// Moda germenilor și vlăstarilor ia amploare printre moldoveni. Sănătate INFO îți spune de ce e bine să-i mănânci 

Înainte de a începe să le consumăm, nutriționiștii recomandă mai întâi să ne informăm despre beneficiile fiecărui tip de vlăstar în parte. Unele sunt bune pentru tratamentul anumitor afecțiuni, altele pentru detoxifiere, iar altele – pur și simplu pentru buna funcționare a organismului. Astfel, în funcție de ceea ce dorim să obținem, alegem vlăstarii de care avem nevoie.

Beneficiile vlăstarilor de floarea soarelui și mazăre. Aceștia cresc timp de 10-12 zile. Vlăstarii de floarea soarelui și mazăre sunt cei mai sus cotați din punct de vedere nutrițional. Specialiștii spun că aceștia sunt o sursă bogată de fosfor și calciu – necesar pentru oase și dinți, conțin mult fier – necesar pentru sănătatea celulelor roșii, dar și cupru – necesar pentru asimilarea fierului în organism.

Mai mult, aceștia conțin și potasiu care menține sănătatea creierului și a sistemului nervos, dar și magneziu – bun pentru creier și plămâni. Nutriționiștii mai subliniază că plăntuțele de floarea soarelui și de mazăre conțin 30% proteine complexe, dar și vitamina D – rar găsită în legume. Vlăstarii trebuie consumați doar în stare proaspătă, altfel își pierd din beneficii. Îi putem adăuga în salate, mânca individual sau pot fi pregătiți sub formă de suc. Principala regulă este să nu-i pregătim termic, dacă dorim să beneficiem de întregul „bagaj” de sănătate pe care îl oferă.

 CAMPANIE//Produsul care conține acid folic și poate preveni tulburările de vedere și apariția pietrelor la rinichi 

Beneficiile vlăstarilor de ridiche. Aceștia arată ca niște fibre, însă conțin mult mai multe vitamine decât ridichea însăși, ne asigură experții în domeniu. Sunt bogați în vitaminele A, B1, B6, C, acid folic, niacină, potasiu, fier și fosfor. Pentru că au un gust piperat, aceștia pot fi consumați doar ca adaosuri la salate verzi sau la sandwich-uri.

Specialiștii spun că vlăstarii de ridiche sunt benefici pentru tractul intestinal. Aceștia ajută la eliminarea excesului de mucus din organism, înițiind un proces intens de curătare care include și eliminarea paraziților intestinali. Mai mult, aceste plăntuțe au un efect antiseptic puternic, sunt un puternic diuretic, îmbunătățind fucționarea tractului urinar, a vezicii urinare, dar și a rinichilor. Vlăstarii de ridiche trebuie consumați în cantități mici, astfel încât să stimuleze apetitul. Dacă vor fi consumate în cantități mari, sunt posibile stări de vomă.

Beneficiile germenilor și vlăstarilor de hrișcă. Principalul beneficiu al acestor plante este că ajută la circulația normală a sângelui, sunt un bun suport pentru sistemul imunitar, dar ajută și la detoxifierea organismului. Asta pentru că, odată consumate, acestea oferă corpului o cantitate semnificativă de fier, proteine, calciu, fosfor, întregul complex de vitamina B, vitamina E și mari cantități de rutină – numită mâncare pentru creier. În componența acestor plante se mai găsesc și vitamina A și C și Lecitina – substanță grasă care ajută corpul să elimine excesul de colesterol.

Vlăstarii de broccoli se consumă pentru vitalitate și, marele plus – oferă protecție anti-cancer. Specialiștii subliniază că plăntuțele din familia verzei, inclusiv broccoli, reprezintă o sursă optimă de enzime anti-cancer, recunoscută și de cercetători.

█ CAMPANIE//Produsul care conține multă vitamina A, protejează de cancer și ajută la slăbit 

Johns Hopkins, un cercetător american, a raportat de curând că plantele mici de broccoli sunt de 50 ori mai eficiente în lupta contra cancerului, decât o plantă matură de broccoli.

Plăntuțele de lucernă (alfa-alfa) conțin nutrimenți complecși și vitaminele A, B, C, E și K. În componența acestora se mai găsesc substanțe precum calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, proteine și amino-acizi esențiali. Biologul Frank Bouer a studiat îndeaproape efectele lucernei asupra organismului uman. El a constatat că frunzele verzi ale plantei conţin opt aminoacizi esenţiali care combat o serie de disfuncţii în organism. Alanina şi lizina măresc puterea de concentrare şi reduc efectele stresului. Arginina menţine buna funcţionare a sistemului imunitar şi previne formarea tumorilor, Histidina şi prolina grăbesc procesul de vindecare a rănilor, iar Cisteina este un protector al bolnavilor de psoriazis. Tirozina tratează stările de depresie şi reduce apetitul. Metionina elimină deşeurile din ficat şi ajută la regenerarea acestuia.

Fiecare gram de lucernă conţine 8.000 de unități de vitamina A şi 20.000- 40.000 de unități de vitamina K, care ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge şi previne sângerările. De aceea, lucerna este recomandată în tratarea ovarelor polichistice sau dismenoreei, dar şi persoanelor care au suferit o intervenţie chirurgicală. Celelalte substanţe active din compoziţia lucernei, vitaminele B6, E şi D, alături de minerale, fortifică sistemul osos şi dentiţia copiilor.

Vlăstarii verzi pot fi consumați în salate, sucuri, în sandwich-uri, pe felii de pâine cu pateuri, etc. Pe lângă bagajul nutritiv deosebit pe care îl dețin, germenii și vlăstarii sunt și foarte ușor de asimilat. Astfel, organismul nu lucrează mult pentru a-i digera și necesită un consum minim de energie pentru a le asimila. În schimb aportul lor este unul special, de aceea au fost denumiți de unii nutriționiști „mâncarea miraculoasa”. Potrivit nutriționiștilor, nu există restricții în a consuma astfel de plante, există însă mici excepții. Sucul din vlăstari de grâu de exemplu, care este cunoscut pentru proprietățile sale de a regenera celulele, poate fi consumat în cantități foarte mici de maxim trei ori pe zi. 

 

█ Articole relaționate: 

CAMPANIE//Carnea și ouăle ecologice produse în Moldova îmbunătățesc imunitatea și te scapă de chelie 

CAMPANIE//Cum puteți scăpa de paraziți fără ajutorul medicamentelor