Autor: Sorina Bujarov

Legea privind controlul tutunului va fi supusă mâine dezbaterilor în plenul Parlamentului. Documentul va fi examinat în lectură finală, la aproape un an de când a fost votat în primă lectură. Deputații au votat astăzi, în unanimitate, agenda ședinței de mâine a Legislativului, în care este inclus și proiectul Ministerului Sănătății.

Tot astăzi mai mulți deputați au declarat public că formațiunile politice pe care le reprezintă vor susține documentul menit să protejeze moldovenii de pericolul fumatului. Deputatul Valeriu Munteanu a afirmat în cadrul ședinței că fracțiunea liberalilor va vota pentru adoptarea Legii privind controlul tutunului, iar democrat-liberalul Valeriu Streleț a ținut să precizeze că Parlamentul a tergiversat adoptarea legii pentru a se asigura că totuși documentul va fi aprobat în varianta propusă de Guvern, adică fără modificări esențiale.

 Efectul legislației antifumat asupra sănătății perinatale și a copilului 

Și socialistul Ion Ceban a declarat că mâine colegii săi de partid își vor da votul pentru adoptarea Legii Antitutun. Ion Ceban a declarat chiar că retrage proiectele de lege care reglementează controlul tutunului în Moldova, al căror autor este. Este vorba despre proiectul de lege cu privire la protecția sănătății publice împotriva expunerii la fumul de tutun din mediul ambiant și consecințele consumului de tutun, dar și despre alte două inițiative, care prevăd modificarea Codului Contravențional, cu privire la publicitatea articolelor din tutun. O altă inițiativă legislativă înregistrată de Ceban, care va fi retrasă din Parlament, este Proiectul de lege ce prevede mai multe modificări a Legii cu privire la tutun și la articolele din tutun.

 Ce i-ar convinge cu adevărat pe fumători să renunțe la țigări 

Amintim că prevederile principale ale Legii privind controlul tutunului, elaborată de Ministerul Sănătății, țin de mărirea accizelor la tutun, interzicerea fumatului în localurile publice închise, interzicerea totală a publicității, extinderea avertismentelor pe pachetele de țigări și interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun.

Documentul se află în Parlament deja de mai bine de un an. Acesta a fost adoptat în primă lectură în luna iulie 2014, iar de atunci deputații nu au mai revenit la el.  Între timp în presa s-a vehiculat că adoptarea proiectului ar fi fost tergiversată de presiunile pe care le-ar fi făcut industria tutunului asupra mai multor deputați și demnitari de stat în speranța că din document vor fi scoase cele mai dure reglementări. 

 

█  Articole relaționate:

Consecințele fumatului secundar: Femeile gravide prezintă un risc sporit de avort spontan și chiar decesul fătului

FOTOREPORTAJ: Încep să fumeze din curiozitate sau de plictiseală. Elevii liceelor din capitală povestesc depre experiența de fumător și despre ce i-ar ajuta să renunțe la acest viciu