Redactor: Diana Ștefîrță

Consumul de antibiotice înseamnă riscuri. Un studiu recent a demonstrat că există încă un efect advers al acestora – cresc riscul de diabet de tip II, care este și cea mai gravă formă.

Studiul a fost efectuat în SUA și este bazat pe datele medicale aproximativ 1 milion de adulți cu vârstă medie, dintre care 20 la sută aveau diabet.

Cercetătorii din Pennsylvania au calculat tratamentul cu antibiotice pe o durată medie de cinci ani ( înainte ca diabeticii că primească diagnosticul). Aceștia au luat în considerare factori precum greutatea, fumatul, excesul de colesterol și frecvența infecțiilor sau tulburărilor cardiovasculare, scrie Agerpres.

Rezultatele arată că o singură prescriere de antibiotice într-o perioadă medie de cinci ani nu influențează riscul de diabet.

 Mamele care iau antidepresive în ultimele luni de sarcină riscă să nască copii cu dereglări de respirație 

Riscul apariției este mai mare și anume de 8-15 la sută atunci când pe parcursul a cinci ani s-au administrat între două și cinci rețete cu antibiotice. Totodată, riscul crește chiar la 23-37 la sută în cazul în care se indică mai mult de cinci perioade de tratament. Aceste asocieri nu au fost puse în evidență în cazul antiviralelor și antifungicelor.

Totuși, studiul arată că persoanele diabetice prezentau înaintea diagnosticării o sensibilitate accentuată față de infecții (în special urinare), fapt ce justifică administrarea frecventă a antibioticelor. Astfel, cercetătorii ajung la concluzia că antibioticele prezintă un factor de risc în apariția diabetului de tip II, fără să fie cauza directă a acestuia.

Autorii studiului totuși accentuează că acest tip de medicamente perturbă activitatea organismului și trebuie administrate doar în cazuri absolut necesare.

 

█  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri

Stimularea magnetică transcraniană poate trata depresia, dar riscurile depășesc beneficiile