Autor: Sorina Bujarov

Alți doi învinuiți din dosarul licitațiilor trucate de procurare a utilajului medical au fost restabiliți în funcție. Este vorba despre directorul adjunct de la Spitalul de Urgență, Liviu Vovc și de managerul Unității de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de restructurare a sistemului sănătăţii de pe lângă Ministerul Sănătăţii (UCIMP), Victor Volovei. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către procurorii Centrului Național Anticorupție.  

După ce la începutul lunii Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic, a fost restabilit în funcție printr-o decizie judecătorească, la scurt timp și alți doi învinuiți în același dosar au fost restabiliți în funcție. Victor Volovei și Liviu Vovc au contestat în judecată decizia Ministerului Sănătății de a-i suspenda din funcție pe perioada anchetei, iar judecătorii le-au dat câștig de cauză. Potrivit procurorilor, decizia judecătorilor le permite învinuiților să meargă la serviciu și să-și îndeplinească obligațiile la fel ca și până la deschiderea anchetei penale.

 Un învinuit în dosarul licitațiilor trucate a fost repus în funcție 

„Această decizie judecătorească le permite învinuților să meargă la serviciu, ca și până la inițierea dosarului penal. Până acum au fost restabiliți în funcție trei învinuiți - Cernat Victor, Volovei Victor și Liviu Vovc. Probabil urmează să fie restabiliți în funcție și alți învinuiți din acest dosar, pentru că contestații în acest sens se depun aproape în fiecare zi. Din păcate, cred că faptul că ei au posibilitatea să meargă la serviciu o să încurce mersul anchetei”, a declarat pentru Sănătate INFO Dorin Compan, procuror anticorupție.

Potrivit acestuia, din cei 15 învinuiți în dosarul licitațiilor trucate în sănătate, în arest la domiciliu se mai află doar șase persoane, iar în izolatorul CNA – doar omul de afaceri Tudor Ceaicovschi.

 Responsabilii din sănătate, arestați de CNA, încă nu au fost suspendați din funcție. Cine le ține locul 

Amintim că la mijlocul lunii aprilie CNA a anunțat că mai mulți învinuiți din dosarul licitațiilor trucate de procurare a utilajului medical, care se află în arest preventiv, au fost suspendați din funcție. Printre aceștia se numără fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi, care acum ocupă funcția de director al Spitalului Clinic Republican, Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie și de Gheorghe Ciobanu- directorul Spitalului de Urgență. Suspendați din funcție au fost și Victor Cernat, directorul Institutului de Oncologie și vicedirectorul Agenției Medicamentului, Alexandru Spînu.

Precizăm că la începutul lunii aprilie ofițerii anticorupție au arestat 16 responsabili din domeniul Sănătății, printre ei directori de spitale și funcționari publici. Aceștia sunt suspectați de trucarea licitațiilor publice organizate în sectorul medical. Pe numele a 10 dintre ei instanța a emis mandat de arest la domiciliu, pe când alți șase sunt cercetați în arest în izolator. 

 

█  Citește la aceeași temă: 

2 milioane de euro și o licitație cu acuzații de corupție de interese. „Au procurat echipamente depășite de timp” 

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Concursuri aranjate sau directori „clarvăzători”. Unele spitale au încheiat contracte pentru anumite procurări de milioane înainte ca să afle rezultatele