Redactor: Sorina Bujarov

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că gigantul farmaceutic Novartis ar trebui să plătească peste 3,35 de miliarde de dolari drept despăgubiri și penalități civile. Asta după ce responsabilii firmei au înfăptuit mai multe acte de corupție, cu scopul de a stimula vânzările a două tipuri de medicamente, care au fost incluse în programele naționale, se precizează în documentele depuse la tribunalul federal din New York.

Oamenii legii susțin că Novartis a încălcat legea, prin fals în declarații și elaborarea unor scheme, printre care și campanii de reducere, cu scopul de a impune farmaciile de specialitate să prescrie în rețete cât mai multe medicamente „Myfortic”, utilizat în tratamentul după transplantul de rinichi și preparatul „Exjade” – un medicament utilizat pentru reducerea excesului de fier la pacienții care au beneficiat de transfuzii de sânge, informează The Wall Street Journal.

Astfel, Departamentul de Justiție al SUA cere drept daune materiale 1,52 miliarde de dolari, sumă de trei ori mai mare față de banii plătiți de Medicare și Medicaid pentru medicamentele produse de Novartis, promovate cu ajutorul mitei oferite între anii 2004 și 2013. Mai mult, federalii cer ca gigantul farmaceutic să plătească alți 1,83 de miliarde de dolari drept penalități civile. Altfel spus, aceștia solicită ca fiecare dintre cele 166 de mii de revendicări ce prevedeau includerea medicamentelor Novartis în programele naționale, să fie plătite cu sume între 5.500 și 11.000 de dolari fiecare.

█ Încălcări grave, depistate la mai multe farmacii din țară 

Precizăm că acest caz a început încă în 2011, când David Koester, un fost director de vânzări de la Novartis, a depus o plângere în judecată, invocând mai multe ilegalități înfăptuite de firma farmaceutică la care lucra.

După doi ani de la inițierea acestui proces, s-a implicat și Departamentul de Justiție și alte state din SUA. Ulterior s-a decis că judecata va avea loc în luna noiembrie.

De altfel, federalii au inițiat un alt proces de judecată împotriva companiei Novartis, după ce un alt angajat al firmei a povestit despre ilegalitățile făcute de responsabilii companiei farmaceutice. În acest caz, oamenii legii au invocat faptul că firma plătea generos excursiile doctorilor, dar și cina acestora, cu scopul de a-i motiva să prescrie cât mai mult medicamentele produse de ei.

Într-un comunicat oficial, purtătorul de cuvânt al firmei Novartis a precizat că compania va continua să conteste acuzațiile aduse și să se apere în acest litigiu. Până acum acest caz a fost urmărit cu mare atenție. Asta din cauza unui alt subiect cheie în acest proces, și anume acordul de integritate – Corporate Integrity Agreement, pe care compania farmaceutică l-a semnat încă în 2010 și dacă acesta va fi luat în calcul în cadrul procesului de judecată. Aceste acorduri durează de obicei cinci ani și impune fimra să elaboreze un program de conformitate intern și de raportare a neconformităților.

 Moldovenii cumpără medicamente ca la piață. Doctorii eliberează rețete nevalide, iar farmaciștii închid ochii la aceste ilegalități 

Amintim că Preet Bharara, procurorul din New York, declara acum doi ani, atunci când a fost inițiat procesul de judecată împotriva companiei Novartis, că firma nu este la prima abatere. Acesta a numit compania „recidivist”, în ilegalitățile pe care le comite. Acesta a mai precizat că în cazul în care judecătorii le dau câștig de cauză procurorilor, Norvartis ar putea avea mari probleme. Firma ar putea fi exclusă din lista companiilor ce pot participa la licitațiile publice pentru procurarea medicamentelor pentru programele naționale. Asta ar însemna pierderi mari de venituri. Pe de altă parte, federalii trebuie să fie precauți în ceea ce ține de excluderea unui producător de medicamente care oferă numeroase medicamente necesare, deoarece acest lucru ar putea afecta în mod inutil mulți pacienți. Excluderea însă este puțin probabilă, deoarece procurorii cer doar ca compania farmaceutică să plătească penalitățile și daunele materiale, nimic mai mult.

Luna trecută, compania farmaceutică „Express Scripts” a fost de acord să plătească 60 milioane dolari pentru a achita acuzațiile procurorilor precum că a participat la o schemă de corupție. Anul trecut, o altă farmacie de specialitate – BioScrip a fost de acord să plătească 15 milioane de dolari pentru a achita acuzațiile procurorilor pentru dare de mită. 

 

█ Articole relaționate:

„Ne uităm la persoană, care-i cu inele și aur nu-i mai prescriem compensate, că o să aibă bani să și le cumpere” sau cum se face „selecția” bolnavilor care au nevoie de medicamente asigurare de stat 

Vieți puse în pericol. Gravidele din Moldova aleg să fie monitorizate de ginecologi care le indică tratament, însă refuză să-și pună semnătura și ștampila pe fișele medicale 

Lista medicamentelor compensate se va dubla. Guvernul va aloca suplimentar 135 de milioane de lei