Redactor: Sorina Bujarov

Mai mulți senatori americani au venit cu o reacție la materialul publicat de ziarul The New York Times, în care se reflectă ilegalitățile comise de Camera de Comerț Americană, care a lucrat sistematic în mai toate țările lumii pentru a ajuta industria tutunului să împiedice adoptarea măsurilor de luptă împotriva fumatului. Printre aceștia se numără Sherrod Brown, Richard Blumenthal, Dick Durbin, Jeff Merkley, Al Franken, Elizabeth Warren, și Sheldon Whitehouse, opiniile cărora au fost făcute publice într-o scrisoare oficială, acum câteva zile.

„Camera de Comerț Americană a decis să-și folosească influența sa la nivel internațional pentru a combate reglementările din domeniul controlului tutunului în întreaga lume, ceea ce este de neconceput. Companiile membre ale Camerei ar trebui să se îngrijoreze de faptul că numele lor bun este pătat în încercarea de a împiedica măsurile de protecție a sănătății publice la nivel mondial”, precizează senatorii în declarația lor.

  Industria care ucide milioane de oameni, susținută de o organizație „cu spete” în businessul mondial. Toate țările sunt speriate după aceeași schemă 

„Camera de Comerț Americană a „închiriat”, de fapt, forma, dar și numele de „Big Tobacco”, contrar intereselor americanilor de a îmbunătăți sănătatea la nivel mondial. Cerem Camerei să-și regândească strategia și să găsească, în schimb, parteneri care ar ajuta la îmbunătățirea sănătății publice la nivel mondial, dar nu să-și intensifice eforturile pentru a înrăutăți sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume, din cauza consumului produselor din tutun”, se mai precizează în document. 

Am încercat să aflăm și poziția responsabililor de la AmCham Moldova, însă de la anticamera instituției ni s-a comunicat că toată administrația este în concediu pentru 20 de zile.  

Recent mai multe organizații de profil medical, membre a Camerei de Comerț Americane, au anunțat că vor părăsi AmCham-ul din cauză că organizația se implică în promovarea tutunului, produs care ucide anual milioane de oameni. Printre acestea se numără și CVS Caremark Corporation, companie farmaceutică americană, care zilele trecute și-a retras calitatea de membru. Responsabilii acesteea au precizat - „am fost surprins să citim în presă despre acțiunile AmCham-ului, cu privire la promovarea industriei tutunului, inclusiv în străinătate. David R. Palombi, managerul adjunct al instituției farmaceutice, a mai adăugat că „scopul CVS este de a ajuta oamenii să-și păstreze sănătatea. Credem că consumul de tutun însă are un efect contrar scopului nostru”. Anterior compania farmaceutică și-a retras din farmaciile sale toate produsele din tutun. 

În Moldova, de asemenea, printre membrii Camerei de Comerț Americane se regăsesc și instituții de profil medical, printre care spitalul Medpark, firma importatoare de dispozitive medicale Imunitehnomed, compania farmaceutică Bayer HealthCare Pharmaceuticals, etc. 

Amintim că articolul din ziarul The New York Times a scos în evidență modul în care Camera de Comerț Americană duce o luptă ascunsă împotriva politicilor menite să combată viciul fumatului, prin implementarea unor acorduri internaționale de comerț care protejează industria tutunului. Fiind nevoită să înfrunte un val de noi prevederi legale în întreaga lume, industria tutunului a cerut ajutor la Camera de Comerț a SUA, care are în spatele său businessul american. În timp ce la nivel mondial lobby-ul pentru industria tutunului a fost, în mare parte, ascuns de ochii publicului, influența sa s-a făcut foarte simțită în scrisori, e-mailuri și alte documente de la guvernele străine, filialele Camerei și grupurile anti-fumat. Analiza de amploare făcută de New York Times scoate în evidență modul în care Camera s-a angajat să promoveze industria tutunului, prin intermediul unei strategii ce are trei componente de bază.

În capitalele statelor îndepărtate, lobby-ul pornit de Camera de Comerț, alături de filialele sale, reușesc să tragă înapoi legile eficiente anti-fumat. Camera reușește la nivel internațională să ațâțe o țară împotriva alteia. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a dezvăluit recent că cazul țării sale împotriva Australiei a fost generat de o plângere din partea Camerei de Comerț Americane.

Și în Washington, Thomas J. Donohue, directorul executiv al Camerei, a luat personal parte la lobby-ul pentru susținerea capacităților industriei tutunului de a acționa în judecată viitoarele tratate internaționale, în special Parteneriatul Trans-Pacific, un acord comercial în curs de negociere între Statele Unite și câteva state din bazinul Pacificului.

„Ele reprezintă interesele industriei tutunului”, a declarat Vera Luiza da Costa e Silva, șefa secretariatului care supraveghează documentul OMS, numit Convenția-cadru privind controlul tutunului. „Ei pun piciorul în prag peste tot unde există sau unde urmează să apară reglementări mai dure”

 

 Articole relaționate:

Consiliul Uniunii Europene a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun prin care sunt interzise țigările cu aromă și mărirea spațiului pentru avertismentele de pe ambalaj

Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului

Patronii unor cafenele și restaurante din Chișinău, premiați pentru faptul că au interzis fumatul în localurile lor. „Sănătatea e mai importantă decât banii obținuți de la clienții fumători” 

Se tem că vor muri înaintea fumătorilor. Companiile producătoare de tutun scriu plângeri către Guvern și cer să nu fie excluși din procesul de consultări publice la noua Lege anti-tutun