Autor: Sorina Bujarov

Deși stăm tot mai prost la capitolul sănătate, iar numărul persoanelor afectate de boli cronice este într-o continuă creștere, moldovenii merg tot mai rar la doctor pentru a-și verifica starea de sănătate. Cel puțin asta reiese din datele Ministerului Sănătății, potrivit cărora anul trecut numărul vizitelor la doctor a scăzut semnificativ. Dacă în 2013 numărul consultațiilor medicale era de aproximativ 23 de milioane la nivelul întregii țări, anul trecut frecvența acestora a scăzut cu mai mult două sute de mii.

Restanțieri la acest capitol sunt moldovenii din regiunea de sud a țării. Datele oficiale arată că la sud au fost înregistrate cele mai puține consultații medicale – doar peste 2,3 milioane pe parcursul întregului an. Asta în timp ce în regiunea de nord și centru a țării au fost înregistrate peste cinci milioane de vizite medicale, adică cu peste 3 milioane mai mult. Din păcate, datele mai arată că în timp ce numărul vizitelor de profilaxie scade, cu aceeași intensitate la sud crește numărul persoanelor afectate de boli cronice, precum cele de inimă, diabet, patologii ale sistemului digestiv sau cel endocrin. 

Astfel, primul loc în topul raioanelor cu cele mai puține vizite la medic este ocupat de Leova. Anul trecut, aici, au fost înregistrate doar 171 de mii de consultații medicale, echivalentul a trei vizite pe cap de locuitor. Aceleași număr de vizite, cu o mică diferență, s-a înregistrat și în raionul Dubăsari, Căușeni și Ștefan-Vodă.

 Bolile cronice ucid tot mai mulți moldoveni. Topul maladiilor care au provocat cele mai multe decese în 2014 

Puțin mai bine la acest capitol stau raioanele din centrul țării, dar și unele din sud. La Cimișlia, Cahul, Șoldănești, Telenești și Nisporeni, locuitorii au mers, în medie, de patru ori la medicul de familie sau la alți doctori de specializare îngustă. Aceeași situație se înregistrează în alte 10 raioane ale țării, unde în total au fost efectuate între 200 și 400 de mii de vizite profilactice.  

Câte cinci vizite medicale pe an au făcut moldovenii din alte 15 raioane, printre care Briceni, Dondușeni, Ocnița, Basarabeasca și Orhei. Aceleași date arată că numărul moldovenilor care merg mai des la doctor – de cel mult șase ori pe parcursul unui an, este foarte mic. Doar în două regiuni a fost atinsă această performanță – în municipiul Bălți și raionul Ungheni. Acolo au fost făcute în total între 700-900 de mii de vizite medicale.

Doar la Chișinău numărul mediu de vizite la doctor este de șapte pe cap de locuitor, dintre care o mare parte le revin instituțiilor de nivel republican.

De frecvența vizitelor profilactice depinde și nivelul sănătății populației din regiune, mai reiese din statistica Ministerului Sănătății. Astfel, la sud, unde numărul vizitelor profilactice este mult mai mic decât cele înregistrate în nordul și centrul țării, frecvența diabetului, de exemplu, este de 281 de cazuri la 10 mii de locuitori sau cu 10 bolnavi mai mult decât în celelalte regiuni.

 Topul celor mai solicitați doctori din Moldova

La capitolul patologii circulatorii, situația este mult mai gravă – din 10 mii de persoane peste 1.400 sunt bolnave de inimă, iar alte 700, raportate la 10 mii, suferă de patologii ale sistemului digestiv.

Specialiști recomandă, de fapt, cel puțin două vizite profilactice la medicul de familie și cel puțin o vizită medicală la doctorii de specializare îngustă, precum oftalmolog, gastrolog, cardiolog, etc. Testele medicale, care ar trebui făcute cu regularitate, sunt cel pentru glicemie, de măsurare a tensiunii arteriale, testul pentru determinarea colesterolului seric în sânge și antropometria (sistem de măsurare a corpului pentru a vedea dacă acesta se dezvoltă normal sau nu).

„Sunt necesare pentru a preveni, depista și interveni timpuriu în cazul unor patologii. Cu toate că explicăm acest lucru persoanelor din grupul de risc, foarte puțini vin pentru a face testele necesare. Spun că nu au nicio problemă de sănătate și nu au de ce să vină. Le explicăm că mai bine să evite o boală, decât să o trateze, însă puțini înțeleg”, afirma anterior pentru Sănătate INFO Taisia Axenti, medic de familie la Centrul de Sănătate din Mihailovca, raionul Cimișlia. 

Potrivit Ministerului Sănătății, principala cauză de deces în Republica Moldova sunt maladiile cardiovasculare. Datele oficiale arată că anul trecut peste 22.850 de moldoveni au decedat din cauza patologiilor cardiovasculare. 

 

- See more at: http://e-sanatate.md/News/4639/regiunile-moldovei-restantiere-la-capitolul-sanatate#sthash.EdaxVtjA.dpuf