Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății intenționează să procure vaccinuri pentru hepatita A, antigripale și antirabice care nu au precalificarea Organizației Mondiale a Sănătății, o confirmare a respectării calității acestora, recunoscută la nivel mondial. Acum, documentele în vigoare prevăd ca toate vaccinurile să fie însoțite de documentația de la OMS, fie că sunt incluse sau nu în Calendarul vaccinărilor obligatorii.

Ministerul Sănătății argumentează că instituțiile medicale au probleme la capitolul asigurarea cu vaccinuri, anume din cauza faptului că pentru toate se cere „precalificarea Organizației Mondiale a Sănătății”, articol prevăzut într-o Hotărâre de Guvern, adoptată în anul 2009. Aceasta este o cerință obligatorie atât pentru vaccinurile incluse în Calendarul Național al Imunizărilor, cât și pentru cele care sunt procurate doar când sunt riscuri epidemiologice, la anumite grupuri de risc.

Acum, Ministerul Sănătății vrea să excludă din pachetul de documente necesar pentru introducerea în țară a precalificării OMS, pentru vaccinurile folosite în situații de pre-epidemie.

„Importanța achiziționării vaccinurile precalificate de OMS este o cerință strict necesară și se menține în continuare în mod obligatoriu pentru vaccinurile incluse în Calendarul vaccinărilor obligatorii, în cadrul Programului Național de Imunizări. Totodată, există o serie de vaccinuri care se utilizează doar la indicații epidemiologice și nu se regăsesc în Calendarul de Imunizări. Aceste vaccinuri și-au demonstrat inofensivitatea și eficiența, dar nu sunt precalificate de OMS. Completarea Hotărârii de Guvern va permite aplicarea cerinței obligatorii de precalificare a OMS pentru vaccinurile incluse în Calendar și nu va crea impedimente pentru celelalte produse”, se anunță în Nota Informativă a documentului.

Precalificarea OMS pentru vaccinuri înseamnă, cu alte cuvinte, o evaluare detaliată a acestora, pentru convingerea că acestea întrunesc standardele la nivel mondial de calitate, siguranță și eficiență.

Proiectul de Hotărâre este supus dezbaterilor publice.

 

  Articole relaționate: 

A început vaccinarea copiilor împotriva infecțiilor pneumococice. Unii părinți preferă instituțiile medicale private, pe motiv că vaccinul ar fi mai calitativ 

Moldova fără imunoglobulină, un medicament important pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de antrax 

46 de țări au introdus vaccinul împotriva infecției cu rotavirus în Programele Naționale de Imunizare