Autor: Sorina Bujarov

În timp ce alți tineri de vârsta lor merg la film sau în cluburi pentru a se bucura de tinerețe, ei stau nopțile citind cărți, încercând să asimileze cât mai multe informații, pentru a deveni buni specialiști. Astfel, după șase ani de studii au devenit șefi de promoție. Vorbim despre absolvenții de la medicină, care anul acesta au terminat facultatea cu cele mai mari note. Au reușit acest lucru prin muncă asiduă, spun ei, după zeci de nopți nedormite. Deși au posibilitatea să plece peste hotare, aceștia preferă să rămână acasă, să urmeze studiile de rezidențiat, după care să se angajeze în spitalele din țară.

Alesia Tatari este șefă de promoție la specialitatea Sănătate Publică. A terminat cei șase ani de studii cu media 9,54. Este din Dondușeni și vine dintr-o familie de medici. Mama fiind pediatru de profesie, Alesia spune că aproape toată copilăria și-a petrecut-o prin spital, alături de medici și asistenți medicali. De aici și predilecția pentru medicină.

„Mama e pediatru, dar și alte rude sunt tot medici. Fiind impresionată încă de mică de munca lor, de cum reușeau ei să pună pe picioare un bolnav, am decis să fac și eu acest lucru în viață. Doar că eu vreau ca să previn maladiile, nu să le tratez, ceea ce e mai eficient”, ne povestește tânăra, care mai spune că a reușit să fie prima la învățătură de la facultate, după ce a renunțat la distracții și viața personală și s-a dedicat în întregime studiilor. Nu regretă alegerea, doar că, după atâta efort depus, vrea să muncească într-un sistem medical în care să se simtă apreciată.

█ Pregătiți să salveze vieți, fără să-i intereseze ce salarii vor primi. Sistemul de sănătate din Moldova s-a îmbogățit cu aproape 700 de specialiști 

 
 „Am ales profesia fără să mă gândesc la aspectul financiar, dar vreau ca totuși să mă pot întreține din salariu. Vreau să mă fac medic igienist, specialiști care acum primesc un salariu de 1.200 de lei lunar, ceea ce este foarte puțin”, a mai adăugat tânăra.

Spre deosebire de mulți absolvenți de la medicină, care evită munca în satele sau raioanele țării, Alesia vrea să se întoarcă să lucreze în localitatea de baștină, acolo unde și mama ei îngrijește de sănătatea copiilor deja de câteva deceneii la rând.

„Vreau să merg în Dondușeni pentru că acolo îmi este familia. Sunt singură la părinți și vreau să fiu alături de ei. În profesia mea nu e mare diferență dacă aș munci în Chișinău sau în raionul de baștină. Salariul e același și volumul de muncă la fel. Apoi eu țin la oamenii din baștina mea și vreau să am grijă de sănătatea lor”, ne-a mărturisit tânăra. După atâția ani de studii, nu are pretenții foarte mari de la sistem – cel puțin 5.000 de lei salariu, ceea ce este puțin în realitate, dar atât de mult pentru ei.

Miroslav Iacovlev este un alt student care a absolvit medicina cu brio, mai exact Facultatea medicină generală cu media 9,71. Deși provine dintr-o familie de doctori, tânărul spune că nu acest lucru l-a motivat să facă alegerea.

„Nu am vrut să aleg o profesie ușoară, de aceea am considerat că medicina este exact platforma unde mă pot valorifica ca specialist. Nu regret nimic. Deja m-am obișnuit să muncesc mult, de aceea nu cred că am depus un efort excepțional pentru a reuși să fiu printre cei mai buni. În timpul sesiunilor a fost mai complicat, ca și în cazul celorlalți studenți – te culci târziu, te scoli devreme, nu ai timp să mănânci și nici măcar să bei un pahar cu apă, ca să reușești să înveți”, a afirmat Miroslav.

 Tânăra din Moldova care învață medicina în Franța. „Vreau să lucrez medic acasă. Nu am ales medicina pentru bani” 

Nu a decis încă în ce domeniu vrea să se specializeze, mărturisește însă că și în continuare se va dedica studiilor la fel cum a făcut-o până acum. Pentru efortul depus însă vrea să fie apreciat la justa valoare, de aceea nu exclude posibilitatea ca pe viitor să plece într-o țară unde va fi remunerat pe măsură, dar și se va bucura de respectul cuvenit din partea pacienților.

Apreciază calitatea studiilor medicale din Moldova, însă spune că sunt și aspecte care trebuiesc revăzute. „Este nevoie de o selecție mai riguroasă a studenților. Înțeleg că se încearcă rezolvarea problemei lipsei cadrelor medicale, acceptându-se mai mulți studenți la învățătură, dar asta uneori ne încurcă să facem carte bună. Uneori, la unele prelegeri sunt o mulțime de studenți, chiar câte 60, și este greu să asculți profesorul și încă să-l mai întrebi ceva, dacă nu ți-e clar”, a mărturisit tânărul medicinist.


La Facultatea de farmacie, cea mai bună absolventă din acest an este Alina Macari, care a absolvit studiile cu media 9,85. Spune că a reușit această performanță pentru că a învățat foarte mult individual. „Pentru a obține succes a fost nevoie de multă muncă, responsabilitate și o motivație puternică – dorința de a deveni un bun specialist în domeniul medicamentului. Am studiat mult și individual, nu ratam nicio ocazie de a participa la conferințe și foruri științifice, de unde am obținut cunoștințe noi”, a afirmat tânăra. Este din Sângerei și, de asemenea, provine dintr-o familie de lucrători medicali. Acest lucru însă, spune Alina, nu a favorizat-o în nici un fel, din contra – a motivat-o să studieze cât mai mult pentru a deveni un specialist bun.

 Doctor moldovean care studiază în Portugalia, dar vrea să revină acasă. „E trist că singura soluție pentru doctorii de acasă este să ia mită. Aici rezidenții au salariu de 1.200 de euro”

Acum Alina muncește încercând să acumuleze experiență în domeniul farmaceutic, pentru ca ulterior să ajungă la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acolo unde visează să-și construiască o carieră de succes. Speră însă că, până atunci lucrurile din sistemul de sănătate se vor schimba spre bine, astfel încât specialiștii din domeniu să fie remunerați mai bine pentru munca pe care o fac.

„Salariul trebuie să corespundă cu volumul de muncă pe care îl îndeplinește un specialist. Farmacistul este o verigă foarte importantă în procesul de tratament și cred că ar trebui să fie remunerați pe măsură. Îmi doresc să am un salariu care mi-ar permite să duc o viață decentă”, a afirmat tânăra.

În acesta an, aproximativ 840 de tineri au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Dintre aceștia, aproape 200 sunt din țări, precum Israel, România, Iordania, Portugalia, SUA, Grecia, Norvegia, etc. 

 

█ Articole relaționate:

Cât cheltuie statul pentru studiile unui viitor doctor – 30.000 de mii de lei pentru un medic de familie sau 400.000 de lei pentru un chirurg. Jumătate din banii pentru instruirea lor sunt irosiți 

Sistemul medical din Moldova îmbătrânește. Trei din zece medici sunt pensionari 

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările