Autor: Sorina Bujarov
Pleacă în străinătate din dorința de a oferi o viață mai bună copiilor lor. Din păcate, lasă în urmă părinți bolnavi, bătrâni și singuri. Și pentru că statul nu prea se îngrijorează de soarta acestora, cei care au crescut copii la rândul lor, rămân bolnavi și singuri. Deși în ultimii ani, în Moldova activează organizații care au grijă de astfel de bătrâni și, cel mai important, fac acest lucru pentru o plată foarte mică, nu toți știu că există o astfel de posibilitate. Totuși, sunt copii conștienți care au apelat la astfel de organizații și, fiind la mii de kilometri depărtare, știu că părinții lor sunt în siguranță.
Svetlana Ciușcă muncește de ani buni în străinătate, la fel ca majoritatea moldovenilor. A lucrat mai întâi în Grecia, iar acum se află în Elveția, unde îngrijește de doi copii. Acasă o așteaptă tatăl, de 64 de ani, care este singur deja de șapte ani, de când i-a decedat soția. Din cauza serviciului solicitant, Svetlana poate veni acasă doar odată pe an, așa că a fost nevoită să găsească pe cineva care să-i poarte de grijă tatălui, în lipsa ei. Astfel a aflat de CASMED, organizație neguvernamentală care oferă servicii medico-sociale la domiciliu.
„Sunt singurul copil în familie și e responsabilitatea mea să am grijă de părinți. Tata are o problemă de sănătate la picior, a stat câțiva ani imobilizat la pat, de aceea are nevoie să fie îngrijit în permanență. Din întâmplare am aflat de CASMED, de la o fostă profesoară. Așa de fericită am fost când am aflat că și la noi în Moldova există așa ceva! Acum nu mai sunt atât de stresată că se poate întâmpla ceva cu el”, ne-a mărturisit femeia.
Deja de trei ani, aproape în fiecare zi bătrânul este vizitat de asistenta medicală de la CASMED. Îi face masaj, îi monitorizează sănătatea și chiar mai mult – îi oferă confortul psihologic de a discuta despre tot felul de dureri și regrete pe care le poate avea un bătrân rămas de unul singur. Practic i-a înlocuit rudele, care se află la mii de kilometri distanță. Asistenta socială a organizației îi pregătește bucate și îl ajută la curățenie. „Eu am încredere în fete ca în surori, în special în asistenta medicală din sat. O sun la orice oră să aflu cum se simte tata, o pot ruga să meargă mai des. E foarte înțelegătoare, iar eu sunt mulțumită că tatăl meu e în mâini bune. A fost o salvare pentru mine”, ne-a mărturisit femeia de la mii de kilometru distanță.
Înainte să afle de CASMED, Svetlana spune că era nevoită să angajeze femei dispuse să facă același lucru, însă pentru o sumă mult mai mare - câteva mii de lei lunar, un lux pentru un pensionar și chiar pentru cei care muncesc în străinătate. „Pentru fiecare vizită plătim acum 10 lei, este foarte puțin în comparație cu prețurile din țările europene”, a afirmat femeia, originară din satul Prepelița, raionul Sângerei.
Și bătrânul spune că Natașa, așa îi spune el asistentei medicale care-l îl îngrijește, este de mare ajutor. Printre lacrimi, acesta ne-a mărturisit că atunci când se simte singur o sună pe Natașa. „Am muncit fără să mă gândesc că la bătrânețe o să ajung singur și calic (n.r. invalid). Natașa vine și mă mai ține de vorbă, îi mai povestesc despre nepoți sau despre ce mai face Sveta, fata mea”, ne-a mărturisit moș Gheorghe.
Anastasia Petraru este o altă femeie din Moldova care a fost nevoită să plece la muncă peste hotare și, în consecință, să-și lase părinții singuri. Muncește în Italia deja de mai bine de cinci ani, timp în care mama ei a fost nevoită să se descurce singură cum poate. Din cauza problemelor de sănătate apărute la bătrânețe, femeia nu mai este în stare să le reușească pe toate. Datorită unei plăți simbolice este ajutată acum de specialiștii de la CASMED, care o vizitează de trei ori pe săptămână.
„Mama a aflat de această organizație de la femeile de la biserica din sat. Când mi-a spus nici nu am stat pe gânduri și am zis să îi contactăm, să ne ajute și pe noi. E un sprijin foarte mare pentru cei plecați. Nu doar că îngrijește de sănătatea părinților noștri, dar ce e mai important nu îi lasă să se simtă singuri – le deschide aproape zilnic poarta, pe care noi o deschidem doar odată în an”, a afirmat printre lacrimi Larisa.
Mama Larisei are 65 de ani, iar la această vârstă este deja măcinată de maladii cronice - diabet zaharat, hipertensiune, care au dat complicații la picioare. „Asistenta este de la noi din sat, așa că am încredere în ea. Mama spune că se simte bine și mai mereu vorbește despre fetele care vin și o vizitează. Le colorează viața acestor bătrâni singuratici, iar aceasta este foarte important. Ne înlocuiesc pe noi, cei pe care nevoile ne-au alungat din țară”, a mai adăugat Larisa Petraru.
La Centrul de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu „CASMED” muncesc acum peste 20 de asistente medicale. Acestea le administrează bolnavilor medicamente, le îngrijesc plăgile și escarele (n.r. – răni deschise), monitorizează parametrii fiziologici, le fac masaj și gimnastic și chiar îi instruiesc pe pacienți cum să se îngrijească singuri.
Notă: CASMED este o organizație neguvernamentală, care are scopul să asigure servicii de calitate socio-medicale la domiciliu, să reducă gradul de dependenţă a bâtrânilor imobilizați, care se confruntă cu probleme medicale și sociale. Crearea acestei asociații a fost condiţionată de nevoia de a îmbunătăți condițiile de viață ale bătrânilor din Moldova.
█ Citește la aceeași temă:
CAMPANIE// Drame de Moldova - „prizonieri” în propriile case
CAMPANIE// Povestea asistentei medicale care a „adoptat” 18 bolnavi de care îngrijește zilnic