Autor: Irina Papuc
Au pornit schimbări îndrăznețe în sănătate, au stabilizat sistemul și au suport din afară – cu aceste argumente începe o scrisoare care face vâlvă prin mass-media și care cheamă liderii politici să renunțe la rocada „Buga-Glavan”. Aceasta ar fi semnată de șase ex-miniștri ai Sănătății. Mai voalat vorbind, aceștia cer liderilor celor trei partide de la Alianță să-l lase de Mircea Buga la Sănătate, enumerând o serie de riscuri. Ciudat însă scrisoarea cu pricina nu o au nici măcar cei care au semnat-o, iar la o discuție cu ei am aflat că, de fapt, n-au nimic împotriva Ruxandei Glavan, pe care de altfel o consideră „profesionistă și competentă”.
„Vă reamintim că echipa Ministerului Sănătăţii a reuşit să-şi sincronizeze activităţile cu cerinţele partenerilor externi şi de dezvoltare. Susţinem ferm declaraţiile recente ale dlui Jarno Habicht, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi ale dlui Alex Kremer, director de ţară a Băncii Mondiale, precum şi ale unui şir de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, care menţionează necesitatea continuităţii şi durabilităţii reformelor în sistem, susţinerii angajamentelor echipei ministeriale de promovare a reformelor sectoriale”, notează semnatarii scrisorii deschise.
„Rocada politică a echipelor ministeriale din Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, dar posibil şi a celor din CNAM şi CNAS, negociată în cadrul Acordului AIE 3, comportă riscuri majore pentru continuitatea reformelor iniţiate în ambele sectoare. Acestea sunt cele mai sensibile domenii, ele ţin de valorile sociale, ale familiei şi sănătăţii, care solicită activităţi complexe şi tocmai au intrat în reformele necesare pentru a fi susţinute financiar şi logistic de partenerii externi”, declară autorii scrisorii.
Ei mai spun că este binevenită „păstrarea echipelor sectoriale în formula existentă, pentru a nu tergiversa atingerea priorităţilor guvernării, declarate în Acord: implementarea politicilor sociale pro-active, ocrotirea familiei, măsuri orientate spre sporirea bunăstării cetăţenilor şi creşterea calităţii vieţii; eficientizarea sistemului naţional de asigurări de sănătate, a sistemului de pensii şi de asigurări sociale”.
Scrisoarea a fost semnată de șase ex-miniștri – Larisa Catrinici, Vasile Parasca, Mihai Magdei, Ion Ababii, Valerian Revenco și Gheorghe Ghidirim. O mare parte dintre ei nu au scrisoarea și nu au văzut-o.
„Ministrul nu e doar o persoană politică, dar și un gestionar. Oamenii poate și sunt capabili, dar domeniile lor sunt diferite. Dacă era ca în altă țară unde funcția de ministru e una politică, iar restul muncesc nu ar fi fost o problemă, dar noi suntem în Republica Moldova și știm cum se întâmplă de obicei. Ministrul trebuie să fie un manager bun și să știe ce se întâmplă în acest domeniu. Dacă se schimbă miniștrii cred că va trebui să treacă cel puţin jumătate de an ca să se adapteze. Imaginați-vă, ei trebuie să înceapă de la prima lege, convenții internaţionale, regulamente, ca să-și facă o închipuire cum să acționeze. Și acum cred că vor fi schimbați și viceminiștrii și șefii de secții”, spune Catrinici, care de altfel nu ne-a putut prezenta textul scrisorii.
Aceeași părere este împărtășită și de Vasile Parasca, un alt semnatar al răvașului pierdut. „Eu n-am scrisoarea. Am discutat cu colegii toată această situație și am ajuns la concluzia că nu e bine ce se întâmplă. Dacă trece Ministerul Sănătății la alt partid se vor schimba toți directorii și toți oamenii care, de bine de rău, au schimbat anumite lucruri în sănătate. Acest lucru trebuie oprit.”, ne asigură Parasca.
Deși pare un apel pentru menținerea actualului ministru la Sănătate, Parasca spune că percepția este una greșită. Mai mult, spune el, Ruxanda Glavan ar fi o profesionistă.
„Nu este o scrisoare în susținerea lui Buga, nu vorbiți așa, este un apel la continuitatea reformelor. Altă echipă poate și va face lucruri bune, nu zic, însă le va lua din timpul nostru prețios, iar noi timp n-avem. O cunosc pe doamna Glavan și e profesionistă, dar n-avem timp”, a adăugat acesta.
Deși spune că a semnat scrisoarea, Mihai Magdei crede că nu e mare problemă dacă se schimbă miniștrii. Marea dilemă ar fi viitoarea echipă.
„Inițiativa a venit de la Universitatea de Medicină. Acolo trebuie să fie și textul scrisorii. Acesta este un apel în susținerea reformelor începute, dar n-am nimic împotriva doamnei Glavan. Este o persoană care și-a demonstrat deja competențele și în calitate de ministru și viceministru. Vreau să vă spun că are șanse mari, dar totul depinde dacă va fi lăsată să-și aleagă singură echipa”, este de părere și Magdei, alegerea echipei fiind un moment crucial. Zâmbind, acesta spune că, de fapt, Glavan mai are o opțiune – să treacă la alt partid politic.
„Nu trebuie acum să schimbăm toți directorii de instituții și viceminiștrii. Desigur, ea poate trece la cealaltă tabără. Rămâne de văzut. Nu e nimic grav în tot acest lucru”, a adăugat el.
Am solicitat de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și în sfârșit aceasta a fost expediată și redacției noastre la sfârșitul zilei. Aceasta conține cinci semnături și o „confirmare telefonică” de la rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii.
Amintim că Ruxanda Glavan ar putea fi următorul ministru al Sănătății, după ce în urma consultărilor s-a stabilit că PD va gestiona domeniul. Mircea Buga în schimb ar putea fi numit ministru la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Nici Buga, nici Glavan nu au comentat niciodată situația. Între timp, comunitatea medicală se poziționează pe baricade – unii îl susțin pe ministrul de la Sănătate însă tacit, iar alții îl critică.
█ Articole relaționate:
Începe „albăstrirea” sistemului. Sănătatea, politizată până la conflict cu legea