Autor: Irina Papuc

După cum și era de așteptat, odată cu schimbarea ministrului Sănătății au plecat și alți funcționari din cadrul instituției. Octavian Grama, membru PLDM și fost viceministru își va continua activitatea în Parlament. Acesta a lăsat să se înțeleagă că nu s-a mai regăsit în echipa actuală. Totodată, există informații despre cine vor fi doi viceminiștri aleși de către Ruxanda Glavan.

Viceministrul Sănătății Octavian Grama și membru PLDM își va continua activitatea după cinci ani la Ministerul Sănătății în Parlament. Acesta i-a luat locul lui Valeriu Streleț, care este premier. Chiar și așa, Grama a lăsat să se înțeleagă că noul ministru, Ruxanda Glavan, își contruiește o altă echipă, în care acesta nu se mai regăsește, la fel cum nu coincid nici culorile politice.

„În timpul negocierilor ministerele au fost împărțite pe grupuri - sociale, economice, de forță. În cazul unor ministere a avut dreptul să aleagă primul PLDM, la alte ministere –PL. La social, a avut prioritate PD, de aceea Sănătatea a ajuns la ei, iar PL a ales Educația. PLDM s-a ales cu Ministerul Muncii”, explică Grama. Totuși, acesta spune că va munci cu interes în Parlament.

„În politică trebuie să mai faci rocade. Important este să existe continuitate a reformelor începute. Este foarte bine să treci mai întâi prin Guvern și apoi să ajungi în Parlament, deoarece ajungi să cunoști legislația din domeniu foarte bine. Acum este important să comunicăm cu ei, să vedem cu cine vor continua reformele. Noi am format o echipă foarte bună, am găsit oamenii potriviți, dar dacă așa a fost norocul – asta e”, a adăugat Grama.

Gheorghe Țurcanu, înapoi la Sănătate

În timp ce Grama, va munci în calitate de deputat, locul acestuia ar putea fi luat de actualul viceministru de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Gheorghe Țurcanu, care de altfel a muncit în calitate de viceministru la Sănătate în perioada 2009 – 2013, propus atunci de PD, dar și în perioada 2001-2005.

„Nu pot să discut prin telefon astfel de lucruri. Sper să mă înțelegeți”. Ulterior, Țurcanu a spus că nu a apucat să discute cu Ruxanda Glavan despre acest lucru. A refuzat și să spună dacă și-ar dori să revină în funcția veche. „N-am discutat, iată abia i-am prezentat ministrului Buga toată informația despre activitatea Ministerului Muncii din ultimii doi ani”, a spus Țurcanu, scuzându-se că este ocupat și a închis telefonul. Grama spune că a auzit prin culise, discutându-se despre candidatura lui Țurcanu și că i se pare drept o persoană competentă, având în vedere experiența bogată la minister.

O altă candidatură vehiculată la funcția de viceministru este cea a Alionei Serbulenco, acum director medical la Clinica privată Sancos. Și ea face parte din echipa PD, membră a departamentului intern de sănătate. Ea însă nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma informația.

 În același timp, nici viceministrul Sănătății, proaspăt învestit, Andrei Uncuța, se pare că nu mai rămâne la minister.  Nici el nu a răspuns la apelurile noastre, însă unele surse susțin că acesta l-ar putea urma pe Mircea Buga, la Ministerul Muncii.

O situație incertă este și în cazul viceministrului Svetlana Cotelea. Nici ea nu a răspuns la apelurile noastre.

Amintim că de vineri Ministerul Sănătății este condus de către Ruxanda Glavan, propusă în această funcție de Partidul Democrat.

 

█ Articole relaționațe:

Începe „albăstrirea” sistemului. Sănătatea, politizată până la conflict cu legea 

„Sacul cu bani” în Sănătate trece la democrați. Partidul va gestiona CNAM-ul și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Se confirmă. Rocada a avut loc. Ruxanda Glavan este candidatul democraților la funcția de ministru al Sănătății, iar Mircea Buga – candidat la cel al Muncii