Autor: Irina Papuc
În ultimele zece zile probabil mii de moldoveni din toată țara s-au pomenit în fața Centrului Republican de Diagnostic cu un bilet de trimitere de la doctor, dar cu un refuz concret – nu se mai fac investigații decât cu plată. Situația este una fără precedent, deoarece pentru prima oară o instituție de rang terțiar anunță la jumătate de an că a epuizat numărul de servicii prevăzute în contractul încheiat cu CNAM. În timp, ce directorul anunță că a epuizat numărul de servicii, CNAM se apără și spune că la mijloc este vorba despre management defectuos.
Deja de zece zile pacienții care nu au programare până la 31 decembrie, dar care au bilet de trimitere la Centrul Republican de Diagnostic nu mai pot face investigații în baza poliței. Asta pentru că instituția ar fi realizat deja numărul de servicii contractate de către CNAM. Directorul instituției, Andrei Testemițanu spune că instituția nu poate trece „bariera limitei de credit”.
„Orice buget are o limită”
„Orice buget are o limită, nici la CNAM nu este fără fund. Noi nu putem investiga toți doritorii. Fiecare investigație costă, este nevoie de substanță de contrast, film radiologic, etc. Cineva trebuie să plătească, fie CNAM, fie pacientul. Oricum, toate investigațiile de urgență și cazurile grele, se vor face în continuare, așa cum s-au făcut și până acum”. Testemițanu mai spune că instituția mai poate presta servicii de încă aproximativ 9 milioane de lei și că banii sunt suficienți până la sfârșitul anului pentru persoanele deja programate. Managerul lasă să se înțeleagă că problema ar fi subfinanțarea serviciilor medicale, adică CNAM oferă mai puțini bani decât costă în realitate un serviciu medical.
La rândul lor, responsabilii din cadrul CNAM, spun că au încheiat un contract și încă un acord adițional cu instituția în valoare de 51 de milioane de lei, iar problema ar fi managementul defectuos.
„Valoarea totală a contractului semnat pentru acest an cu Centrul Republican de Diagnosticare Medicală constituie 51 milioane lei. În consecinţă, în şapte luni ale anului curent, instituția a prestat servicii de 38 milioane 600 mii lei şi a depăşit cu 11 milioane 310 mii lei suma contractată pentru perioada respectivă. Planificarea volumului de servicii medicale conform contractului semnat este responsabilitatea managerului instituţiei medicale”, se arată într-un comunicat oficial al CNAM. De asemenea, instituția anunță că va face o investigație a modului cum au fost cheltuiți banii.
De ce asistentele medicale semnează bilete de trimitere
Deși recunoaște o parte din probleme, Testemițanu nu rămâne fără replică. „Eu nu mă apuc să verific competența doctorilor care prescriu bilete de trimitere și câte dintre investigații sunt inutile. Fiecare am absolvit aceeași universitate. Pacienții vin cu bon de trimitere, uneori la îndreptarea unei asistente medicale, fără o argumentare pentru investigații scumpe. Noi nu suntem comisie de admitere. De aceea problema trebuie căutată poate în altă parte”.
Experții spun că situația este într-adevăr curioasă și că CNAM ar trebui să examineze cu atenția situația de la Centru și apoi să-și facă publice concluziile. Însuși deciziile luate la nivel de autoritate publică centrală ar fi putut determina într-un final falimentarea instituției.
„Situația este una foarte curioasă. Instituția nu putea cheltui mai mult decât a programat, mai ales că banii de la CNAM vin după o modalitate prestabilită. În acest caz nu poate fi invocată subfinanțarea, deoarece toate instituțiile medicale se confruntă cu o situație similară. Unul dintre motive ar putea fi că după descentralizare, mai multe instituții medicale din cadrul asistenței medicale primare pot face trimiteri pentru investigații, argumentat sau nu. Reforma a început acum doi ani și poate aceasta cumva ar putea influența numărul de bilete de trimiteri. Chiar și așa, CNAM ar trebui să vină cu răspunsul”, este de părere Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul PAS. Mai mult, se pare că la un moment dat autoritățile din sănătate sunt cele care au decis falimentarea Centrului de Diagnostic, prin decizii luate în propriul interes.
Falimentarea Centrului Republican de Diagnostic, prevăzută
„Noi prognozam falimentarea Centrului Republican de Diagnostic încă atunci când a fost încheiat acel PPP la Spitalul Clinic Republican. Nu a fost decizie strategică, întrucât exista deja o instituție care presta astfel de servicii și foarte aproape amplasată, apropo. Ce-a făcut Ministerul Sănătății? A oferit același spectru de servicii și încă mai scumpe. Probabil, bugetul Centrul Republican de Diagnostic s-a redus după ce a fost pus în funcțiune acest PPP”, mai este de părere Țurcanu.
Amintim că Centrul Republican de Diagnostic a anunțat pe 1 august că nu mai poate programa pacienți cu poliță pentru investigații și că aceștia ar trebui să le plătească.
Totodată, amintim că parteneriatul public-privat la Spitalul Clinic Republican prin care au fost dezvoltate servicii de diagnosticare și imagistică, s-a soldat cu un scandal enorm și un dosar penal la CNA.
█ Articole relaționate:
Bugete prin care șuieră vântul. Spitalele nu vor mai primi banii promiși de la CNAM