Autor: Irina Papuc

Procuratura Municipală a cerut Ministerului Sănătății, prin intermediul unei scrisori oficiale, să intervină pentru a sancționa Spitalul Internațional Medpark, pentru neregulile depistate în cadrul unei anchete de malpraxis.

Cazul Deliei Berari, fetița născută cu mari probleme de sănătate acum trei ani la Spitalul Internațional Medpark, a scos la iveală mai multe greșeli admise la instituția medicală privată. Acestea au fost elucidate în cadrul unei urmăriri penale, iar la finalul anchetei procurorii au cerut Ministerului Sănătății să se implice pentru sancționarea instituției medicale.

Așadar, în cadrul anchetei penale, pornite acum doi ani s-a depistat că una dintre cele grave încălcări admise era lipsa unei echipe de gardă care să se afle în instituție 24 de ore din 24. Altfel spus, în cazuri de urgență, noaptea la spital nu se aflau specialiști care să intervină. De regulă, doctorii erau sunați, iar aceștia veneau de acasă.

Doctorii veneau la naștere de acasă

„La data de 25 iulie 2012 Instituția Health Forever International nu dispunea 24 de ore din 24 de ore de specialiști obstetricieni-ginecologi, neonatologi, anesteziologi, reanimatologi. Mai mult, doctorii solicitați au venit cu mare întârziere. Astfel, nașterea a avut loc în absența unui neonatolog, iar copilul a fost preluat de un reanimatolog care nu a mai participat niciodată la o naștere”, se arată în scrisoarea Procuraturii, trimisă Ministerului Sănătății.

O altă greșeală admisă de administrația de atunci a fost că examenul vaginal, dar și conduita nașterii a fost efectuată de către o moașă, lucru iarăși interzis de către documentele emise de comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătății. Aceste intervenții trebuie realizate doar de către medicul obstetrician-ginecolog. De altfel, o expertiză efectuată la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din România, a stabilit că examenul vaginal a fost efectuat superficial, deși există dubii că acest lucru a fost făcut, întrucât în cazul deschiderii de col uterin de 5 centimetri și la un examen atent, un personal medical competent ar fi observat complicația care urma să se producă și anume prolabarea de cordon.

Falsificarea datelor medicale

Un alt lucru grav admis de către administrația instituției a fost că fișa medicală a gravidei a fost completată retrospectiv și adăugate date noi. Acest lucru este iarăși interzis printr-un ordin al Ministerului Sănătății. Astfel, ordinul nr. 265 din   2009 prevede că se interzic orice corecții și modificări. Mai mult, fișa medicală este un document oficial și probă în cazul în care se desfășoară o anchetă penală, din acest motiv datele despre pacient trebuie să fie veridice.

În baza acestor argumente, Procuratura a solicitat Ministerului Sănătății să creeze o comisie care să examineze situația de la această instituție și să ia măsuri, inclusiv sancționarea.

Am solicitat acum o săptămână informații de la Ministerul Sănătății referitor la decizia luată însă nu am obținut nici până acum un răspuns. Nici administrația spitalului Medpark nu a venit cu un răspuns. Anterior, însă Olga Șchiopu, directorul medical al instituției ne-a spus că nu va comenta cazul până se va demonstra dacă a fost sau nu o greșeală medicală.

Amintim că Delia Berari s-a născut cu grave probleme de sănătate la Medpark. Mama copilei a povestit că la internare nu exista niciun doctor în spital. Aceștia au venit prea târziu. Mai mult, după ce au depistat o complicație, numită prolabare de cordon, aceștia au întârziat forțat nașterea copilului, așteptând un doctor să vină de acasă să realizeze operația de cezariană. Dosarul penal a fost clasat în lipsa infracțiunii, însă pe acest caz continuă un proces civil.

Specialiștii în sănătate spun că în Moldova nu există acte oficiale în care să fie indicat obligatoriu existența unor gărzi 24 de ore din 24, însă acest lucru este realizat chiar și la cea mai mică maternitate raională.

„Sunt încercări de mușamalizare”

„Orice maternitate raională are asigurată o secție de primiri urgente, pentru că astfel este normal. Din păcate nu veți găsi în actele oficiale o cerință expres în acest sens, din motiv că astfel de reglementări au fost dezvoltate în cadrul asistenței medicale primare și de Urgență. Pentru sistemul medical spitalicesc s-a atras atenția mai puțin ”, este de părere Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul PAS.

În același timp, avocații care gestionează cazuri de malpraxis spun că li se întâmplă aproape de fiecare dată ca în fișa medicală a pacienților să fie introduse date retrospectiv, iar acest lucru vorbește despre o tentativă de mușamalizare a cazurilor.

„Dacă ar putea fi siguri de buna intenție a doctorilor, am putea crede că ceva s-a omis la momentul completării datelor, că a fost o lipsă de atenție. Însă aici este vorba despre o rea credință, întrucât de fiecare dată când sunt declanșate cauze penale în fișele medicale ale pacienților sunt introduse date noi, iar acest lucru nu înseamnă decât tentativa de mușamalizare a cazurilor. Grav este că de multe ori clienților mei li se refuză copia actului medical, ceea ce este o adevărată obrăznicie”, spune avocatul Vitalie Nagacevschi. Adevărat este, adaugă el, că atunci când se intervine în actele medicale, experților le vine mai greu să demonstreze vinovăția lucrătorilor medicali.

 

█ Citește la aceeași temă:

Date medicale falsificate și declarații încurcate. O expertiză făcută în România scoate la iveală date noi în cazul de malpraxis de la Medpark 

 Fetița născută cu traume grave la Medpark, împlinește astăzi doi ani și a zâmbit pentru prima oară. „Mămicile spun că s-au schimbat lucrurile în spital. Am plătit pentru asta un preț mult prea mare” 

O comisie a Ministerului Sănătății va examina un caz malpraxis care ar fi avut loc la spitalul privat MedPark 

Dosarul pe marginea unui caz de malpraxis de la Medpark bate pasul pe loc. Procurorii refuză să dea detalii, iar familia nu este de acord cu expertiza emisă de medicii legiști moldoven