Redactor: Sorina Bujarov
Sarcina este, poate, cea mai fericită perioadă din viața fiecărei femei. Mai puțin însă pentru femeile din China. Asta din cauza politicilor statului, care prevăd facilități doar pentru familiile cu un singur copil. Cele care au mai mulți copii sunt discriminate și mereu se află sub presiune. În aceeași situație s-a pomenit și o femeie însărcinată în luna a 8-a, care spune că este presată de autorități să facă avort, chiar la un așa termen mare.
Istoria ei a devenit cunoscută în întreaga lume, după ce gravida a trimis o scrisoare la redacția unui ziar local, prin intermediul căreia cerea ajutor. Femeia spune că are deja un copil în vârstă de 11 ani, dar, fără să planifice, a rămas însărcinată pentru a doua oară. A aflat că așteaptă un copil la un termen târziu, astfel că nu a mai vrut să facă avort și și-a ascuns sarcina o perioadă. Acum autoritățile o presează să renunțe la copil, în caz contrar – soțul ei, care este ofițer de poliție, își va pierde locul de muncă. În China, această regulă se aplică în cazul funcționarilor publici. Ceilalți părinți care au mai mult de un copil sunt pedepsiți prin reducere de salariu, dar și alte impedimente.
„Nu mai rezist. Instituția la care este angajat soțul meu face presiuni asupra noastră, așa încât de sine stătător să mergem și să facem naștere indusă”, a scris gravida jurnaliștilor din regiune.
█ Gravidele din Moldova, tot mai bolnave. Peste trei mii dintre ele au pierdut copilul
E greu de crezut că în China secolului XXI se întâmplă așa ceva. Potrivit The Telegraph, astfel de politici se implementează în China de câteva decenii, de la sfârșitul anilor 1980 – 1990. Primul deceniu a fost și cel mai strict. Atunci cuplurile care aveau un copil și care așteptau un al doilea copil erau impuse să renunțe la bebeluș, în special dacă părinții lucrau la stat. Atunci la Biroul de Planificare a Sarcinei chiar au fost angajate femei în vârstă, care spionau după femeile tinere ce încercau să-și ascundă sarcina.
Și astăzi multe dintre femeile din China își ascund cea de-a doua sarcină, deoarece multe speră că, în cele din urmă vor naște un băiat. Aceasta se întâmplă în special în cazul în care primul copil născut este fetiță. Lucrurile însă s-au schimbat față de acum 20 de ani. Astăzi, de exemplu, inducerea forțată a nașterii este împotriva legii.
Potrivit presei locale, gravida în opt luni a afirmat că va păstra copilul, în pofida amenințărilor din partea autorităților. După publicarea scrisorii, o echipă medicală din regiune a fost trimisă pentru a monitoriza starea de sănătate a femeii și a copilului nenăscut. Soțul femeii însă se poate confrunta în continuare cu mustrări disciplinare pentru faptul că familia a ales să păstreze cel de-al doilea copil.
█ Articole relaționate: