Autor: Irina Papuc

O asistentă medicală care s-ar face vinovată de moartea unui copil de doar două luni a fost lăsată de justiție să activeze în continuare. Aceasta a primit o pedeapsă prea blândă, chiar dacă a fost demonstrată o legătură directă dintre inacțiunile ei și decesul copilului.

Procurorii din Ştefan Vodă afirmă că au demonstrat vina unei asistente medicale de încălcare din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a cauzat decesul unui copil.

Cazul a avut loc pe 31 ianuarie anul trecut. Atunci mama fetiței a telefonat la Oficiul Medicilor de Familie din satul Răscăieţi, anunțând asistenta medicală că copilul are febră. Aceasta a ajuns însă abia peste 4 ore, atunci cînd starea sănătăţii fetiţei se agravase, însă nu i-a administrat nimic. Mai mult nu a înregistrat chemarea în registru, așa cum ar fi trebuit de fapt. În seara aceleiaşi zile, femeia a telefonat din nou asistenta medicală pentru ajutor. Lucrătorul medical i-a injectat copilului soluţie de 0.7 „Dexamitazon", iar peste câteva minute fetiţa, de doar 2 luni a decedat.

Potrivit Procuraturii raportul de expertiză medico-legală a arătat că moartea fetiţei a survenit în urma insuficienţei respiratorii, cauzată de pneumonia interstiţială, cu bronşită catarală- descuamativă obstructivă acută, aceasta fiind o consecinţă a infecţiei respiratorii acute. Asistenţa medicală acordată copilului a fost tardivă - peste 4 ore după prima solicitare a părinţilor. De asemenea, conform documentaţiei medicale, asistenta medicală a evaluat insuficient starea generală a copilului, nu a anunţat medicul de familie despre datele vizitei la domiciliu a pacientului - vizita medicului de familie la domiciliu fiind obligatorie în astfel de cazuri.

Recent, Judecătoria Ștefan-Vodă a condamnat-o pe asistenta medicală la 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 1 an, fără privarea de dreptul de a activa în domeniul medicinii. Procuratura anunţă că va contesta sentinţa Judecătoriei Ştefan Vodă pentru a o lipsi de dreptul de a practica medicina.

 

█  Articole relaționate:

Tragedie la Glodeni – un bebeluș a ajuns în comă imediat după naștere 

Posibil caz de malpraxis la Drochia. Un băiețel ar fi murit din cauză că medicii au refuzat să-l transporte la un spital mai performant 

O pacientă operată la „Sfânta Treime” a rămas fără un ochi. Șeful Direcției Sănătate îi propune unul artificial