Autor: Sorina Bujarov

A născut copilul aproape mort. O mămica din Glodeni acuză medicii spitalului din raion că ar fi impus-o să nască natural, deși copilul era inversat și mai avea și cordonul ombilical împrejurul capului. După naștere, copilul a ajuns în comă. Femeia crede că dacă i se făcea o operație de cezariana ar fi putut evita aceasta nenorocire. Acum, atât mama cât și micuțul au fost aduși la Institutul Mamei și Copilului.

Femeia abia aștepta că aducă pe lume cel de-al treilea copil al familiei. Acum însă, după nașterea fetiței sale, a ajuns doar să se roage pentru ca copilul să rămână în viață. „Mi-au spus că acestea nu sunt dureri de naștere. Mi-au spus că sunt la a treia naștere, ce nu știu cum sunt deosebesc durerile. Eu în ultimele zile aveam dureri, dar ei mi-au spus să nu vin de atâtea ori că încă nu nasc. Deja când au început contracțiile am mers acolo”

 Femeia știa încă de pe parcusurul sarcinii că micuțul era inversat, adică se afla cu capul în sus și, pe lângă toate, avea și cordonul ombilical împrejurul gâtului, de aceea a insitat să fie dusă la Bălți pentru a i se face cezariană.

█ Posibil caz de malpraxis la Drochia. Un băiețel ar fi murit din cauză că medicii au refuzat să-l transporte la un spital mai performant 

„Medicul care mi-a curat sarcina a sunat la maternitate și a insistat ca să fiu trimisă de urgență la Bălți. Dacă eu nu puteam să nasc pe cale naturală, acolo trebuia să mi se facă cezariană. Când am ajuns la maternitate le-am zis medicilor să ămi facă cezariană, doctorul însă mi-a spus că în spital nu sunt specialiști care să facă operația”, a declarat proaspăta mămică, pentru Pro TV Chișinău.

După chinuri groaznice, femeia a născut totuși natural, însă copilul practic nu dădea semne de viață. „După ce am născut medicul a vrut să verifice bătăile inimii, însă nu le simțea. Copilul nici nu a țipat, nu respira. Pe urmă a fost readus la viață”, își amintește îngrozită mămica.

Femeia crede că dacă i s-ar fi făcut operație de cezariană nu s-ar fi ajuns în această situație, întrucat analizele arătau că sarcina decurgea foarte bine și copilul nu avea nici o problemă de sănătate. Acum atâta mama cât și nou-născutul se află la Institutul Mamei și Copilului, starea copilului fiind, în continuare foarte gravă. Deocamdată micuța respiră cu ajutorul aparatelor, iar medicii nu spun încă nimic despre șansele ei de supraviețuire.

█ Patru bebeluși au murit la naștere. Familia acuză doctorii de la Briceni de neglijență 

De cealaltă parte, directorul spitalului din Glodeni, unde s-a petrecut cazul, spune că medicii nu se fac vinovați de nimic și că în aces ca cezariana nu ar fi fost indicată. „Poziția întoarsă a fătului și cordonul ombilican în jurul gâtului nu este o indicație pentru cezariană în toate cazurile. Deocamdată am creat o comisie internă care va stabili dacă medicii se fac vinovați de ceva. Ulterior vom face o solicitare și la Ministerul Sănătății, să aflăm și opinia specialiștilor de acolo. Din câte mi-au spus doctorii care s-au ocupat de caz, femeia era internată în spital înainte de naștere, însă ea a fugit acasă fără permisiunea doctorilor. Când deja a ajuns la noi ea avea colul deschis pentru naștere naturală, iar medii au acționat în funcție de situație”, a declarat pentru Sănătate INFO Nicolae Guriev, directorul spitalului din Glodeni.

Acesta a mai precizat că instituția medicală are suficienți medici ginecologi-obstetricieni și că aceștia pot face operație de cezariană oricând este nevoie.

„Avem patru ginecologi. La noi se fac operație de cezariană, așa că dacă medici considerau că e nevoie de o astfel de intervenția o făceau, că sunt buni profesioniști. La noi se face cezariană, chiar de curând am avut un control, iar specialiștii ne-au spus că facem prea multe astfel de intervenții”, a mai adăugat Guriev. 

 

 Articole relaționate:

Două demisii și o mustrare aspră la Spitalul Sfânta Treime// Primele declarații oficiale 

Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit