Redactor: Sorina Bujarov

Un alt posibil caz de malpraxis în Moldova. Un băiat de şase ani din satul Pelenia, raionul Drochia, ar fi decedat din cauză că nu a beneficiat de ajutor medical calificat. Asistenta medicală din sat nu şi-a dat seama cât de gravă este starea de sănătate a minorului şi l-a trimis la spitalul raional din Drochia, unde nu există condiţii pentru diagnosticarea şi tratamentul cazurilor complicate.

În seara zilei de 16 august Daniel a căzut de pe bicicletă şi s-a lovit la cap. Copilul avea o stare de somnolenţă şi vomita. Părinţii au mers cu băiatul la Centrul de Sănătate din sat şi au solicitat ca fiul lor să fie transportat la spitalul din Bălţi. Medicii de la spital însă au refuzat să facă acest lucru.

„A zis că dacă îl duc la Bălţi o să-i suduie. Dar după efectuarea expertizei medicale mi s-a spus că baiatul ar fi putut să trăiască dacă ar fi fost dus la Bălţi”, susține mama copilului pentru Publika TV.  

 O pacientă operată la „Sfânta Treime” a rămas fără un ochi. Șeful Direcției Sănătate îi propune unul artificial 

Asistenta medicală din sat recunoaşte că nu şi-a dat seama de gravitatea situaţiei. „Dacă era grav nu-l duceam acolo, ştiu că acolo nu-s medici, condiţii. Nu am văzut însă nimic grav”, a mai precizat mama copilului.

Rudele îi mai reproşează asistentei medicale din sat și faptul că i-a acordat copilului asistenţa medicală necesară în timpul transportării acestuia la spitalul din raion.

Expertiza medico-legală a arătat că moartea copilului a fost provocată de un hematom. Potrivit medicilor neorochirurgi, cu acest diagnostic un om poate fi salvat doar dacă este operat de urgenţă. O asemenea intervenţie nu putea fi realizată însă la spitalul raional din Drochia, din lipsă de echipament medical performant.

Medicii de aici au solicitat intervenţia aviasanului, care a ajuns abia peste cinci ore. Până specialiștii au ajuns la spitalul din Drochia micuțul însă nu a mai pututu fi salvat. Reprezentantii Aviasan, dar şi ai spitalului raional din Drochia nu au răspuns la telefon pentru a comenta cazul.

 

█ Articole relaționate:

Două demisii și o mustrare aspră la Spitalul Sfânta Treime// Primele declarații oficiale 

Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit