Autor: Sorina Bujarov

Una din cei zece pacienți care au suferit complicații în urma operațiilor la ochi efectuate la Spitalul „Sfânta Treime” trăiește drama vieții sale. Asta pentru că din cauza acestor complicații medicii au fost nevoiți să-i extirpeze un ochi. Este vorba despre o femeie în vârstă de 74 de nai din Chișinău. Specialiștii spun că o altă soluție nu au avut. 

Operația de extirpare a ochiului a avut loc ieri, tot la spitalul unde femeia a și suportat intervenție chirurgicală care i-a provocat complicații grave la ochi. „Din păcate, acest lucru a fost inevitabil în cazul ei. Putea să fie o complicație mai majoră în ceea ce privește viața pacientei. În secție mai avem un bolnav, care tot a avut complicații. A fost spitalizat pentru un tratament împotriva omplicațiilor survenite în urma operației la ochi”, a precizat chirurgul care a efectat operația de extirpare pentru Pro TV. În același timp, o altă pacientă din cei 10 a plecat să efectueze o consultație la o clinică din România. Acolo femeii i s-a spus că ochiul său i s-a desprins total de retină, ceea ce înseamnă că ea nu va mai putea vedea niciodată. 

  „Pacienții de la Sfânta Treime trebuie să dea spitalul în judecată și să ceară bani” 

Am reușit să discutăm cu șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, care a declarat că va încerca să o ajute pe femeia care a rămas fără un ochi să depășească acest moment. Acesta intenționează să-i propună pacientei un ochi artifical. „I-a fost extirpat ochiul. Așa o decis medicii profesioniști, ca să nu fie complicații. Acuma rămâne ca instituția să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat. Noi, municipalitatea, vom încerca să o ajutăm cumva pe această femeie - poate să i se facă o intervenție plastică, ca mai ușor să depășească acest moment”, a mai declarat Mihai Moldovanu, care a precizat că-i va propune pacientei un ochi artifical, ca să recompenseze cumva cele întâmplate. Responsabilul a mai adăugat că femeia are dreptul, inclusiv, să dea instituția medicală în judecată. 

Amintim că săptămâna trecută șeful blocului operator și medicul epidemiolog din cadrul Spitalului Sfânta Treime au fost demiși după ce o comisie a Direcției Sănătate de la Primărie a finalizat ancheta la Spitalul Sfânta Treime, unde cei zece pacienți au dezvoltat complicații la ochi după ce au suferit operații de cataractă.

Potrivit lui Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate de la Primărie, cauza dezvoltării complicațiilor la cei zece pacienți a fost un agent chimic, și nu un virus sau bacterie, cum se considera anterior. Astfel, membri Comisiei au ajuns la concluzia că nu a fost respectată procedura de sterilizare și dezinfectare a echipamentului folosit la operații. Moldovanu nu a explicat exact care procedură a fost omisă, însă este cert că de acest lucru s-a ocupat o infermieră, care nu are studiile și cunoștințele necesare pentru asemenea proceduri. 

 

 Articole relaționate:

Două demisii și o mustrare aspră la Spitalul Sfânta Treime// Primele declarații oficiale 

Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit