Autor: Irina Papuc

Odată cu dispariția miliardului de dolari din cele trei bănci falimentare au fost furați și banii din sănătate – aproximativ 100 de milioane de lei, plătiți de noi pentru polița de asigurare medicală. Deși pare paradoxal, mai mulți responsabili din domeniu susțin că află acum pentru prima dată că banii pe care noi i-am scos din buzunare pentru o medicină mai performantă au dispărut. Deși situația este una gravă, nimeni nu pare să fie alertat de acest lucru, așa cum nu s-a reacționat nici în 2012, atunci când Mircea Buga era atenționat că ține banii statului într-o bancă comercială cu grad sporit de risc.

După numeroase scandaluri legate de criza de medicamente și datorii colosale ale spitalelor și finanțare mizeră, ne-am pomenit în situația de a afla mult prea târziu că banii din CNAM, instituție responsabilă de finanțarea în domeniul sănătății și care gestionează bani publici, au dispărut pur și simplu odată cu furtul a celor 18 miliarde de lei printr-o schemă frauduloasă. Dacă ne întrebăm cum, răspunsul pare să fie simplu – despre faptul că CNAM ține banii într-o bancă cu un picior în faliment de știa de foarte mult timp. Și mai mult, banii au fost ținuți acolo intenționat, inclusiv cu riscul pierderii lor.

250 de milioane de lei, puse pe tavă unei bănci falimentare

„CNAM ținea banii într-o instituție bancară, unde capitalul social era mai mic chiar decât suma mijloacelor financiare depozitate. Era un risc major”, ne-a comunicat o sursă care preferă să-și păstreze anonimatul.

Nimic mai evident însă. Din 2013 Curtea de Conturi bate alarma. Cum a fost trecută cu vederea una dintre recomandări este greu de înțeles. Aceasta este de fapt dovada că CNAM a neglijat toate vocile care atenționau că integritatea banilor este în mare pericol.

Mijloacele fondului de profilaxie nevalorificate completează contul de depozit al CNAM, care la situația din 31.12.2012 a constituit 250 de milioane de lei, din care 150 de milioane reprezintă mijloacele fondului de profilaxie, fiind plasate într-o bancă comercială cu capital privat, raportată conform ratingului băncilor Moldovei (la 01.01.2012) la grupa băncilor cu grad sporit de risc”. Aceasta este constatarea Curții de Conturi tocmai din 2013, ceea ce denotă că administrația Companiei avea timp suficient să acționeze ca să păstreze banii.

 Shor avea dreptate. Dovada că banii CNAM au fost furați odată cu jaful miliardului 

Mai mult, este inexplicabil de ce pe parcursul a doi ani CNAM stabilea mărimea fondului de profilaxie de peste 100 de milioane de lei când, de fapt, reușea să utilizeze aproximativ 42 la sută din toată suma. Totodată, la unele tendere valoarea contractelor depășea cu mult suma planificată estimativ, ceea ce creează multe controverse.

De ce au ajuns banii CNAM să fie furați rămâne deocamdată o întrebare fără răspuns. Asta pentru că nici măcar cei responsabili de domeniul Sănătății, fie din Parlament, fie din Guvern, nu știu ce să răspundă.

Pe linie de partid, liniște

„N-am știut nimic. Am încercat odată să aflăm pe când era ministru Usatîi, dar ni s-a spus că e secret. Am întrebat unde CNAM ține banii, de câți bani este vorba și cu ce dobândă. Nu mă descoase, sunt ocupat acum. S-au pierdut 160 de milioane de lei chiar”, a spus Gheorghe Brega, acum vicepremier pe probleme sociale, iar atunci deputat în Comisia sănătate, protecție socială și familie.

La Ministerul Sănătății – aceeași reacție. „Nu am știut nimic. Se pare că s-a ținut totul în mare secret. Viceminiștrii nu au acces la așa informații, totuși CNAM nu este subordonată Ministerului Sănătății. Nici pe linie de partid nu s-a știut. Nu știam despre faptul că banii din Sănătate au fost pierduți. Acum, în general, apar atâtea informații despre care nu se știa nimic și toate trebuie bine analizate”, susține și ex-viceministrul, acum deputat, Octavian Grama.

Experții economici spun că Moldova, în general, este restanțieră la siguranța financiar-bancară, pe mai multe aspecte – nimeni nu face testări de rezistență a băncilor în situații de risc, nimeni nu verifică starea reală de lucruri în instituțiile financiar-bancare, iar pe lângă toate legea este prea permisivă … eufemistic vorbind.

 ANALIZĂ// Cum ar fi contribuit Mircea Buga cu banii CNAM la schema miliardului furat 

„Este inadmisibil ca banii publici să fie supuși riscurilor, fie că e vorba de CNAM, CNAS sau oricare altă instituție care gestionează bani publici. Legea care permite contractarea creditelor în bănci comerciale este una prea permisivă, iar aceste lacune au fost ca niște portițe „deschise” pentru ilegalități. Banca Națională a Moldovei ar fi trebuit să evalueze nivelurile de risc de ale băncilor. Mai apoi, intra în competența Consiliului Concurenței să examineze condițiile puse de bănci. Din câte știu Unibank avea comisioane foarte mari stabilite pentru intermedierea acțiunilor bancă-client. Deci, nu este clar de ce s-a preferat să se plătească mai mult pentru aceleași servicii. În plus, trecerea peste o licitație publică este o încălcare foarte mare”, spune Sveatoslav Mihalache, doctor în economie.

Amintim că CNAM avea depozite în sumă de 250 de milioane de lei în 2012, acestea reducându-se la 140 în 2013 și la 115 milioane în 2015. Timp de trei ani consecutiv Curtea de Conturi a atras atenția în privința riscului de a pierde banii publici, din cauza gradului crescut de risc al băncii comerciale alese. În consecință, cele 115 milioane de lei pur și simplu s-au furat cu cele 18 miliarde de lei, iar CNAM și-a recăpătat banii numai după ce ex-premierul Iurie Leancă a semnst o Hotărâre secretă de a aloca din bugetul de stat aproape 10 miliarde de lei acestor bănci, pentru ca să fie întoarse cheltuielile mai multor instituții publice, inclusiv CNAM.

Amintim că Mircea Buga a scris anterior pe o rețea de socializare că nu a admis niciodată presiuni asupra persoanei lui, însă n-a răspuns la mai multe întrebări ale noastre, inclusiv dacă s-a întâlnit într-adevăr cu Shor și dacă da, atunci de ce.

 

 Articole relaționate:

Mircea Buga nu dă răspunsuri în privinţa implicaţiei sale în furtul miliardului. Doar se justifică 

Mircea Buga, implicat în furtul miliardului de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Declarațiile lui Ilan Shor 

Ex-directorul CNAM, Mircea Buga, urmează să fie audiat de CNA