Autor: Sorina Bujarov

Tratament de Moldova – un copil în vârstă de numai 11 ani a fost internat în Spitalul de Psihiatrie din Bălți cu opt luni mai mult decât termenul indicat de medic. Totul din cauză că tutorele băiatului a „uitat” să-l ia acasă peste 33 de zile de tratament cât ar fi trebuit să stea în spital. Copilul suferă de retard mintal sever și trebuie să primească tratament specializat o dată la trei luni și doar la indicația medicului.

Cazul a fost descoperit de juriștii Centrului pentru Drepturile Omului, care anual efectuează controale în instituțiile psiho-neurologice din Moldova. În urma unor verificări de rutină, experții în drepturile omului au constatat că un copil de 11 ani a fost spitalizat cu opt luni mai mult decât termenul indicat de medic.

„Noi doar am verificat cartelele medicale și am descoperit că un copil minor a fost internat în Spitalul de Psihiatrie cu opt luni mai mult decât trebuia, ceea ce este o încălcare gravă. Deja vor efectua o anchetă și vom stabili de ce autoritatea tutelară nu a intervenit și nu l-a scos de acolo. Responsabilii de la spital spun că i-au contactat pe cei de la Direcția Socială să vină să-l ia acasă”, a precizat pentru Sănătate INFO Tatiana Crestenco, şeful Serviciului protecţia drepturilor copilului din cadrul CpDOM, care a descoperit cazul.

█  „Jumătate” de doctor la 80 de copii bolnavi. Toți responsabilii au știut, dar nu au întreprins nimic 

Potrivit ei, copilul a fost internat în spitalul pentru bolnavi cu probleme psihice de către mama lui. Fiind grav bolnavă, ea a murit înainte ca băiatul să-și încheie  tratamentul. Pentru că alte rude copilul nu are, medicii de la Spitalul de Psihiatrie din Bălți a solicitat intervenția Direcției asistență socială și protecția familiei din Bălți. Aceștia însă au intervenit decât peste opt luni.

„Mama copilului trăia singură. Date despre tatăl copilului nu se cunosc. Acesta are mătușe, care îl vizitau, însă nu l-au adoptat. În cazul în care copilul rămâne fără părinți, el este luat sub tutelă de către Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei. În acest caz e vorba de cea de la Bălți. Ei însă nu au intervenit, deși au fost anunțați. Abia peste opt luni copilul a fost transferat la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei, unde se află și acum”, a adăugat Crestenco.

Jurista mai afirmă că nu a reușit să discute cu responsabilii Direcției Sociale de la Bălți, astfel că nu știe ce argumente au aceștia. Am încercat și noi să discutăm cu ei, însă Veronica Munteanu, șefa instituției nu a răspuns la telefon.

Am stat de vorbă însă cu asistenta socială de la Spitalul de Psihiatrie, care ne-a confirmat faptul că Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei din Bălți a fost anunțată cu privire la cazul băiatului.

„Sigur că am sesizat Direcția, dar problema nu s-a rezolvat așa repede pe cât credeam. Termenul de spitalizare expirase în timp când mama copilului încă era vie. Ea însă era pe patul de moarte, fiind bolnavă de cancer. Din câte ne-au comunicat cei de la Direcție, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale le-au cerut să reintegreze copilul în familie. Mama însă avea cancer în stadiu final și nu se putea nici deplasa, astfel că nu l-a luat acasă. Până cei de la Direcție au rezolvat toate problemele cu documentele și cu Ministerul, copilul a stat la noi pentru că ei ne-au spus că nu aveau unde să-l ducă”, a afirmat Ana Carabulea, asistent social la Spitalul de Psihiatrie din Bălți.

  Internatul ororilor – autoritățile vor să verifice pe ce sunt cheltuiți banii instituției, dar nu se interesează de sănătatea copiilor abuzați 

Din fericire, copilul nu a primit tratament medicamentos, decât în caz de necesitate. Cu toate acestea, responsabilii de la CpDOM spun că vor sesiza Procuratura Generală.

„Vom veni cu acte de reacționare către Procuratura Generală pentru a investiga sub aspect de neglijență a atribuțiilor de serviciu. Vom continua ancheta, deja până pe 29 octombrie trebuie să primim toată documentația și putem să facem o analiză preliminară”, a mai precizat şeful Serviciului protecţia drepturilor copilului din cadrul CpDOM.

Este a doua oară în ultimii doi ani când copiii sunt spitalizați nejustificat într-o instituție de psihiatrie. Anul trecut responsabilii de la Oficiul Avocatul Poporului s-au sesizat în cazul unui minor orfan care, din cauza iresponsabilităţii şi indiferenţei autorităţilor tutelare, a fost ţinut ilegal timp de patru luni în Spitalul de Psihiatrie din Chişinău. După intervenţia Instituţiei Ombudsmanului, cazul a intrat în atenţia opiniei publice, micuțul fiind plasat sub tutela unor rude. 

 

█  Articole relaționate:

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare 

Ginecologul le verifică doar pentru a evita sarcina, deoarece „statul nu are nevoie de copii nebuni”. Cum au grijă responsabilii de sănătatea sexuală a pacienților din internatele psihoneurologice 

- See more at: http://e-sanatate.md/News/5048/un-copil-a-fost-uitat-opt-luni-intr-un-spital-de-psihiatrie-din-moldova#sthash.1KcuiIN9.dpuf