Autor: Irina Papuc

Procuratura Generală a dispus reluarea urmăririi penale pe cazul Dianei Berari, femeia care a născut cu mari probleme la Spitalul Internațional Medpark, după ce Procuratura Municipală clasase dosarul. Oamenii legii cer o anchetă corectă și precizează că vătămarea corporală este și ea o încălcare gravă care trebuie pedepsită.

Procuratura Municipală a clasat cazul la 30 iunie din motiv că nu existau dovezi clare în favoarea Dianei Berari și că nici una din cele două expertize nu indicase clar vina vreunui doctor. Experții în obstetrică și ginecologie au spus procurorilor că în cazuri de prolabare de cordon există 50 la sută șansa de supraviețuire și că în aceste cazuri nu există vina nimănui. Cu atât mai mult că expertiza făcută la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” nu ar fi indicat „concret vreo persoană care să fie responsabilă de vreo abatere”, spusese Iurie Dondiuc, specialist principal al Ministerului Sănătății. Astfel, nota procurorul în motivarea sa de clasare a cazului „concluzia despre vinovăția persoanei de săvârșirea infracțiunii nu pot fi întemeiate pe presupuneri, iar  toate dubiile în probarea învinuirii se interpretează în favoarea bănuitului, învinuitului”. Cu alte cuvinte - dacă există impedimente în aflarea adevărului, aceasta nu este altceva decât un beneficiu pentru cel învinuit.

Totuși, mama care a avut de suferit, Diana Berari, a depus plângere împotriva procurorului care s-a ocupat de caz. Aceasta a fost admisă de către Procuratura Generală. Potrivit procurorilor de aici în timpul anchetei s-au admis „vicii fundamentale”. În primul rând, notează aceștia, oamenii legii trebuiau să facă tot posibilului ca să se asigure că unei persoane i s-a asigurat integritatea fizică și psihică în timpul acordării asistenței medicale. Astfel, cazul urma să fie cercetat prin prisma articolului 213 din Codul Penal, care prevede încălcarea regulilor de acordare a asistenței medicale din neglijență. De altfel, procurorii s-au axat doar pe probabilitatea șanselor de supraviețuire a copilului născut cu prolabare de cordon, fără să se axeze pe alte acțiuni ale doctorilor care puteau fi făcute din neglijență.

„Din textul expertizelor medico-legale și din informația prezentată de membrii Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății în obstetrică și ginecologie creată în cazul Berari, constatăm că din documentația medicală nu reiese dacă travaliul a fost monitorizat corect, nu se poate preciza durata suferinței fetale, nu se poate demonstra din foaia de observație nici momentul apariției suferinței hipoxice și nici durata ei”, se precizează în motivarea reluării urmăririi penale. Mai mult, cel care s-a ocupat de anchetă ar fi luat drept „dubiu” acțiunile doctorilor care puteau duce într-un final la traumele grave pe care le-a suferit copilul în timpul nașterii.

„Constatând omisiuni esențiale în acordarea asistenței medicale s-a aplicat principiul de orice dubiu trebuie să profite făptuitorul, fără a ține cont de faptul că neacordarea sau acordarea asistenței defectuoase la naștere, precum și completarea inadecvată a actelor medicale de observație a paturientei, nu reprezintă un dubiu, ci o faptă cu caracter penal, săvârșită prin omisiune, prin inacțiune, tocmai în acele momente când medicii trebuiau să acționeze”. Neglijența în monitorizarea unui pacient nu reprezintă un dubiu, ci doar o neglijență clară, care trebuie sancționată, se mai arată în nota de argumentare.

Mai mult, abordarea exclusivă doar pe prolabarea de cordon a fost o eroare, întrucât lipsa asistenței medicale pe parcursul travaliului este o greșeală mult mai gravă, se mai arată în document.

Într-un final, acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ancheta penală urmează să fie reluată cel târziu de astăzi.

Între timp, am primit și un răspuns oficial de la conducerea spitalului Medpark. De fapt acesta este un comentariu la faptul că administrația nu va comenta cazul. Motivul? Continuă procesul civil. „Atâta cât procesul civil este pe rol, Spitalul Internațional Medpark nu poate veni cu informații detaliate, pentru a nu prejudicia procesul judiciar. La finalul procesului, Medpark va veni cu o declarație asupra acestui caz”, se menționează în scrisoarea trimisă la redacție. Aceasta a fost expediată înainte ca Procuratura să reia procesul penal.

Amintim că Diana Berari a născut la Spitalul Internațional Medpark acum trei ani. Ea povestește că contracțiile au început aproape de miezul nopții. La spital a ajuns la ora 1:20 noaptea, însă nu a fost consultată de niciun medic obstetrician-ginecolog. Nimeni din echipa care urma să asiste la nașterea ei nu se afla în instituție. La fel, lipsea și medicul care urma să asiste la naștere. „La ora 2:30 s-a rupt punga amniotică, Un medic care a venit cu întârziere a depistat problema, însă n-a făcut nicio acțiune, așteptând alt doctor să vină de acasă să facă operația de cezariană. Ele au permis copilului să fie scos din uter abia la ora 3:00. Până atunci îl țineau cu mâna ca să nu poată ieși”, povestește Diana.

Delia s-a ales traume grave, după ce înainte de naștere s-a produs o prolabare de cordon, iar nașterea a fost întârziată forțat de către medicul obstetrician. Din acest motiv fetița se asfixia din lipsă de oxigen. Acum ea are paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz și se alimentează printr-o sondă. Acum fetița face progrese datorită faptului că părinții investesc sume enorme de bani în recuperarea ei. Mai mult, datele medicale arată că unele date au fost șterse și scrise altele în loc, în special cele ce se referă la orele în care doctorii au intervenit.

Acum părinții cheltuiesc 11.000 de lei numai alimentației fetiței, care este una specială și nici măcar nu poate fi procurată în țara noastră. În total lunar se adună cheltuieli de cel puțin 15 mii de lei. Părinții își doresc ca instituția medicală să plătească cheltuielile investite în sănătatea Deliei. Deși Procuratura Municipală a solicitat Ministerului Sănătății să sancționeze spitalul Medpark până acum autoritatea nu a luat nicio atitudine.

 

  Articole relaționate:

Procuratura cere sancționarea spitalului privat Medpark, după un posibil caz de malpraxis 

Date medicale falsificate și declarații încurcate. O expertiză făcută în România scoate la iveală date noi în cazul de malpraxis de la Medpark 

 Fetița născută cu traume grave la Medpark, împlinește astăzi doi ani și a zâmbit pentru prima oară. „Mămicile spun că s-au schimbat lucrurile în spital. Am plătit pentru asta un preț mult prea mare” 

O comisie a Ministerului Sănătății va examina un caz malpraxis care ar fi avut loc la spitalul privat MedPark