Autor: Irina Papuc

Situația financiară din sistemul sănătății devine mai gravă pe zi ce trece. Așa cum a fost prognozat la sfârșit de an lucrurile se acutizează - datoriile cresc, bugetele se taie, iar spitalele riscă să se confrunte cu o criză de medicamente și consumabile, similară celei de la începutul acestui an. Dacă acum o săptămână se vorbea despre o datorie către CNAM de 300 de milioane, ieri ministrul Finanțelor a declarat din tribuna Parlamentului că această datorie este acum cu 100 de milioane de mai mare. În același timp, cei de la Finanțe au tăiat și alți bani de la Sănătate, deși chiar în acest an a fost votată o lege care interzice expres reducerea alocațiilor pentru Sănătate.

Spre sfârșit de an datoriile statului pentru Compania Națională de Asigurări în Medicină au ajuns la 400 de milioane de lei. Cu doar o săptămână în urmă ex premierul Valeriu Streleț declara că această cifră este de 300 de milioane de lei și îndemna la calm. Acum ministrul Finanțelor spune că situația este destul de gravă pe toate domeniile și că ar putea fi mult mai rău, dacă nu se iau măsuri urgente.

„Recunoaștem așa cum este. Datoria către CNAM constituie acum 400 de milioane de lei, dar este o situație destul de gravă care nu depinde de noi”, a spus ministrul, făcând referire la neacumulările în buget, la creșterea datoriei externe, dar și la faptul că ajutorul financiar din afară a fost înghețat în lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internațional.

În afară de aceste datorii care perturbă sistemul de sănătate, întrucât datoriile se resimt acut în spitale, Ministerul Finanțelor a decis că reducă din contribuția sa pentru fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală 13 milioane de lei. De acești bani urma să beneficieze sistemul dintr-un proiect cu Banca Mondială, doar că proiectul prevede că Moldova trebuie să ia bani din bugetul său pentru realizarea reformelor și numai dacă reușește să îndeplinească indicatorii propuși primește bani, în caz contrar nu.

Datoriile statului, devin datoriile spitalelor

„Chiar în acest an a fost votată tot de către voi avizată pozitiv o lege care prevede interzicerea reducerii pe parcursul anului a contribuțiilor din bugetul de stat către  sistemul obligatorii de asistență medicală. Și acum așa înțelegem că încălcați legea”, s-a arătat supărat deputatul Boris Golovin.

„Știu eu foarte bine ce am avizat și ce s-a adoptat, dar situația asta nu depinde acum de Ministerul Finanțelor. Alta e problema - că până acum banii din sănătate s-au irosit pe proiecte dubioase, încât va trebui să plătim încă mult pentru cheltuielile de atunci. Există și partea aceasta a lucrurilor”, s-a apărat Arapu, care a venit ieri în Parlament să prezinte proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru 2015 care prevede la capitolul venituri reduceri în valoare de 1 miliard de lei.

În același timp, Comisia protecție socială, sănătate și familie a avizat negativ proiectul modificării Legii Fondurilor care prevede reducerea contribuției statului cu 13 milioane de lei. Membrii Comisiei spun că au făcut-o din solidaritate pentru sistemul de sănătate, deși înțeleg foarte bine situația în care s-a pomenit Republica Moldova.

„Nu am avizat pozitiv acest proiect din solidaritate. Vrem să fie luată în calcul posibilitatea transferării celor 13 milioane de lei pentru anul viitor, astfel încât acești bani să nu se piardă”, a spus Valentina Stratan, deputat și membru al Comisiei. Arapu a răspuns, deși nesigur, că acest lucru ar putea fi realizat. Ambele proiecte de legi au fost votate ieri în prima lectură, iar pentru a doua lectură urmează să fie supuse votului săptămâna viitoare.

Între timp, directorii de spitale încep să recunoască că CNAM întârzie plățile. Întârzierea e deja de patru luni. De exemplu la Institutul Mamei și Copilului nu s-au transferat 22 de milioane de lei, iar la spitalul din Ungheni - 4 milioane de lei.

 

 Articole relaționate:

 Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea” 

Câți bani a tăiat de la Sănătate Guvernul demis

Este la pământ sau nu sistemul de asigurări medicale din Moldova