Autor: Sorina Bujarov

Peste 20 de procurori din Moldova se vor ocupa de combaterea tratamentelor rele aplicate în instituțiile de îngrijire medicală din țara noastră. Aceștia au finalizat cursurile de instruire care au durat aproape un an, iar în curând vor efectua o analiză detaliată a legislației și a lacunelor acesteia, astfel încât ulterior să o alinieze la bunele practici internaționale din domeniu.

Proiectul are drept scop consolidarea capacităților specialiștilor din Moldova în monitorizarea, raportarea, prevenirea și combaterea torturii, în special împotriva femeilor și bărbaților cu dizabilități psihosociale și intelectuale internați în instituțiile de îngrijire medicală - capitol la care Moldova are probleme. În ultimii ani tot mai des ies la iveală cazuri legate de tratamentul inuman aplicat de către lucrătorii medicali. Exemplu în acest sens sunt cazurile de viol comise de un doctor din Internatul Psihoneurologic din Bălți, dar și copiii maltrați din Internatul pentru copii cu probleme mintale din Orhei. Procurorii specializați în acest domeniu recunosc că până acum au comis greșeli în investigarea unor astfel de sesizări și că nu de fiecare dată luau în serios afirmațiile pacienților, din cauza problemelor de sănătate a acestora. 

█   Un copil a fost „uitat” opt luni într-un Spital de Psihiatrie din Moldova 

„Noi am fost instruiți de către un specialist venit din SUA, cu ajutorul căruia am elaborat și un Ghid de conduită, de care ne vom conduce pe viitor. Proiectul nu are o finalitate, ci a fost implementat pentru a ne ajuta să ne specializăm într-un domeniu destul de complicat, astfel încât să ne facem bine traba pe viitor. Chiar am învățat multe, în primul rând că o persoană cu probleme psihice nu întotdeauna minte și că atunci când se plânge că a fost bătut, ea trebuie tratată ca atare. Recunosc, până acum când anchetam astfel de cazuri am admis greșeli, dar după aceste cursuri situația s-a schimbat”, a afirmat pentru Sănătate INFO Ion Caracuian, șef al secției Antitortură a Procuraturii Generale.

Precizăm că în Moldova investigarea acuzațiilor de tortură ţine de competența exclusivă a procurorilor. Deși metodologia și recomandările pentru procurori privind investigarea torturii sunt în vigoare și utilizate de ceva vreme, acestea nu acoperă investigarea acuzațiilor de tortură în instituțiile de îngrijire medicală și, în mod special, în spitalele de psihiatrie. Anume din acest motiv a fost elaborat un set de recomandări suplimentare în ceea ce ține de investigarea torturii în instituțiile de sănătate mintală. Acestea, spun procurorii de la PG, au fost incluse într-un Ghid privind investigarea torturii și a relelor tratamente în instituțiile de îngrijire a sănătății mintale, care a fost elaborat de o echipă de experți locali și internaționali. Ppublicația cuprinde cele mai bune practici internaționale, inclusiv standardele drepturilor omului, problemele medicale, precum și chestiuni privind dizabilitățile.

   Internatul ororilor – autoritățile vor să verifice pe ce sunt cheltuiți banii instituției, dar nu se interesează de sănătatea copiilor abuzați 

„La acest capitol chiar întâmpinam unele probleme, pentru că nu suntem instruiți în probleme medicale. Pe viitor însă vom avea o altă abordare. În baza acestui ghid vom analiza solicitările adresate, dar și vom face și controale generale, adică vom merge prin instituții medicale pentru a vedea care e situația. După ce legislația din domeniu se va schimba, pentru că asta se planifică, nu vom mai avea dreptul să facem verificări inopinate. Totuți Ghidul ne va ajuta să investigăm sesizările adresate cu privire la astfel de cazuri”, a mai precizat pentru Sănătate INFO șeful secției Antitortură a Procuraturii Generale.

În Republica Moldova sunt peste 70 de procurori specializați investigarea torturii și a relelor tratamente.

Instruirea procurorilor moldoveni în domeniul tratamentului degradant aplicat în instituțiile statului a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților naționale de protejare a celor mai vulnerabile persoane din R. Moldova de tortură, care este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omulu. Costul total al proiectului este de 400.000 de dolari, bani veniți inclusiv de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

  Articole relaționate:

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare 

Ginecologul le verifică doar pentru a evita sarcina, deoarece „statul nu are nevoie de copii nebuni”. Cum au grijă responsabilii de sănătatea sexuală a pacienților din internatele psihoneurologice