Autor: Irina Papuc

Spitalele private urmează să primească bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină numai pentru serviciile pe care nu le vor putea acoperi spitalele publice și numai după ce vor fi selectate printr-o procedură de licitație publică. Inițiativa aparține Ministerului Sănătății. Instituțiile private și-au manifestat deja indignarea și declară că astfel le sunt încălcate drepturile la echitate.

Noua prevedere se regăsește în proiectul de modificare a Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, document adoptat încă în 2007. Astfel Ministerul Sănătății propune ca instituțiile private care își doresc să trateze pacienți cu bani de la CNAM vor trebui să participe la o licitație publică, organizată de Ministerul Sănătății. Tot autoritatea va fi instituția care va decide ce servicii medicale și în ce volum vor fi scoase la licitare.

O altă prevedere care a trezit multă nemulțumire este faptul că spitalele și clinicile private vor primi bani numai pentru serviciile care nu pot fi acoperite de instituțiile medicale publice.  

Mai puțini bani, acces mai redus

„Pentru spectrul şi volumul serviciilor medicale neacoperite de către prestatorii publici, Compania Naţională de Asigurări în Medicină contractează serviciile medicale oferite de către prestatorii de servicii privaţi, ce activează în conformitate cu legislaţia, selectaţi în urma procedurilor de achiziţii publice prevăzute de legislaţie. Volumul şi spectrul serviciilor medicale anunţat pentru achiziţii publice pentru contractate cu prestatorii de servicii privaţi se stabileşte de către Ministerul Sănătăţii”, se precizează în document. Totodată, în Nota Informativă se mai argumentează că criteriile de contractare a instituţiilor medico-sanitare în cadrul sistemului asigurării obligatorii de asistenţă medicală se vor aproba în fiecare an de Ministerul Sănătăţii şi CNAM după aprobarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Aceasta va exclude necesitatea elaborării anuale a Normelor metodologice, în special în situaţiile când criteriile de contractare nu pot fi elaborate şi aprobate concomitent.

Reprezentanții instituțiilor private deja au reacționat. Aceștia se arată nemulțumiți de politica Ministerului Sănătății de la economisi bani, pe seama lor.

„Pacientul trebuie să aleagă”

„Prin Legea Nr. 263 din  27.10.2005cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului se declară că realizarea drepturilor sociale ale pacientului la asistenţă medicală este determinată de asigurarea accesului echitabil la serviciile de sănătate de cea mai înaltă calitate, pe care societatea o poate garanta cu resursele umane, financiare şi materiale disponibile. În acest context, serviciile medicale accesibile pentru pacient nu pot fi limitate doar la cele existente în instituţiile publice. De ce să nu oferim dreptul pacientului să aleagă?”, se arată nemulțumită Larisa Catrinici, șefă a clinicii private Galaxia.

„Consider că prin această normă se exclude concurenţa. Aş fi de acord cu aşa o formulare în cazul, când este vorba de un program de stat, cu o destinaţie specială de o importanţă strategică pentru ţară cu surse alocate din buget. Accentul trebuie să fie pus pe eficienţă, calitate, satisfacţia pacientului şi nu pe necesitatea de a menţine capacitatea în exces a instituţiilor publice”, a mai adăugat aceasta.

Amintim că numărul instituțiilor private contractate de către CNAM este în continuă creștere. În 2014 CNAM a contractat 63 de instituții medicale din mediul privat, cu 13 mai mult decât în 2013. Valoarea contractelor încheiate cu aceste companii a trecut de 200 de milioane de lei, adică 4,8 la sută din valoarea totală a serviciilor contractate. Cei mai mulți bani – 118 milioane de lei – au fost repartizați pentru servicii de înaltă performanță, pentru medicina primară – 18 milioane, iar pentru asistența spitalicească – 68 de milioane de lei. O problemă gravă este că nu toate instituțiilor medicale contractate aveau certificate de acreditare.

 

█  Articole relaționate:

 Legi proaste care „toacă” milioanele din Sănătate

Dispute pe seama bolnavilor de cancer. Spitalele private vor să le dea „alternative”, fără să fie clar cu ce preț 

Propunere dubioasă a unor deputați, care ar putea îmbogăți spitalele private