Autor: Irina Papuc
Delia Berari s-a stins din viață după 11 zile de comă și aproape trei ani de luptă pentru viață. Până acum nimeni nu a fost sancționat în acest caz, deși Procuratura Municipiului Chișinău solicitase încă în vară crearea unei comisii și sancționarea spitalului în care s-a născut fetița.
Delia Berari, care s-a născut cu grave traume la Spitalul Internațional Medpark s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut public de către Diana Berari, mama copilei. Delia se afla de 11 zile în comă într-un oraș din Ungaria, dar de această dată boala a fost mai puternică decât ea.
Copilul s-a stins din viață în mijlocul unei bătălii acerbe pentru dreptate. Recent, procurii clasaseră dosarul penal intentat acum doi ani pe acest caz, iar în urma unei plângeri depusă de mama fetei, Procuratura Generală a dispus reluarea cauzei penale. Motive au fost multe.
Așadar, în cadrul anchetei penale, pornite acum doi ani s-a depistat că una dintre cele grave încălcări admise de administrația Spitalului Medpark era lipsa unei echipe de gardă care să se afle în instituție 24 de ore din 24. Altfel spus, în cazuri de urgență, noaptea la spital nu se aflau specialiști care să intervină. De regulă, doctorii erau sunați, iar aceștia veneau de acasă.
█ Procuratura cere sancționarea spitalului privat Medpark, după un posibil caz de malpraxis
Doctorii veneau la naștere de acasă
„La data de 25 iulie 2012 Instituția Health Forever International nu dispunea 24 de ore din 24 de ore de specialiști obstetricieni-ginecologi, neonatologi, anesteziologi, reanimatologi. Mai mult, doctorii solicitați au venit cu mare întârziere. Astfel, nașterea a avut loc în absența unui neonatolog, iar copilul a fost preluat de un reanimatolog care nu a mai participat niciodată la o naștere”, se arată în scrisoarea Procuraturii, trimisă Ministerului Sănătății.
O altă greșeală admisă de administrația de atunci a fost că examenul vaginal, dar și conduita nașterii a fost efectuată de către o moașă, lucru iarăși interzis de către documentele emise de comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătății. Aceste intervenții trebuie realizate doar de către medicul obstetrician-ginecolog. De altfel, o expertiză efectuată la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din România, a stabilit că examenul vaginal a fost efectuat superficial, deși există dubii că acest lucru a fost făcut, întrucât în cazul deschiderii de col uterin de 5 centimetri și la un examen atent, un personal medical competent ar fi observat complicația care urma să se producă și anume prolabarea de cordon.
Falsificarea datelor medicale
Un alt lucru grav admis de către administrația instituției a fost că fișa medicală a gravidei a fost completată retrospectiv și adăugate date noi. Acest lucru este iarăși interzis printr-un ordin al Ministerului Sănătății. Astfel, ordinul nr. 265 din 2009 prevede că se interzic orice corecții și modificări. Mai mult, fișa medicală este un document oficial și probă în cazul în care se desfășoară o anchetă penală, din acest motiv datele despre pacient trebuie să fie veridice.
Ministrul nu reacționează
În baza acestor argumente, Procuratura a solicitat Ministerului Sănătății să creeze o comisie care să examineze situația de la această instituție și să ia măsuri, inclusiv sancționarea. Am solicitat reacții de la Ministerul Sănătății încă din luna septembrie, încercând să aflăm dacă se iau măsuri în urma solicitării Procuraturii, însă n-am primit niciun răspuns. O solicitare repetată în acest sens de la redacția Sănătate INFO a fost făcută luni, 16 noiembrie. De la ministrul Sănătății însă n-am obținut un răspuns nici până acum..
Ancheta penală fusese reluată recent, la decizia Procuraturii Generale.
„Din textul expertizelor medico-legale și din informația prezentată de membrii Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății în obstetrică și ginecologie creată în cazul Berari, constatăm că din documentația medicală nu reiese dacă travaliul a fost monitorizat corect, nu se poate preciza durata suferinței fetale, nu se poate demonstra din foaia de observație nici momentul apariției suferinței hipoxice și nici durata ei”, se preciza în motivarea reluării urmăririi penale. Mai mult, cel care s-a ocupat de anchetă ar fi luat drept „dubiu” acțiunile doctorilor care puteau duce într-un final la traumele grave pe care le-a suferit copilul în timpul nașterii.
„Constatând omisiuni esențiale în acordarea asistenței medicale s-a aplicat principiul de orice dubiu trebuie să profite făptuitorul, fără a ține cont de faptul că neacordarea sau acordarea asistenței defectuoase la naștere, precum și completarea inadecvată a actelor medicale de observație a paturientei, nu reprezintă un dubiu, ci o faptă cu caracter penal, săvârșită prin omisiune, prin inacțiune, tocmai în acele momente când medicii trebuiau să acționeze”. Neglijența în monitorizarea unui pacient nu reprezintă un dubiu, ci doar o neglijență clară, care trebuie sancționată, au notat procurorii în nota de argumentare.
Mai mult, abordarea exclusivă doar pe prolabarea de cordon a fost o eroare, întrucât lipsa asistenței medicale pe parcursul travaliului este o greșeală mult mai gravă, se mai arată în document.
Amintim că Delia s-a ales traume grave, după ce înainte de naștere s-a produs o prolabare de cordon, iar nașterea a fost întârziată forțat de către medicul obstetrician. Din acest motiv fetița se asfixia din lipsă de oxigen. Astfel, ea dezvoltase paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz și se alimenta printr-o sondă. Totuși, fetița făcea progrese datorită faptului că părinții investeau sume enorme de bani în recuperarea ei - 11.000 de lei numai pentru alimentație, care era una specială și nici măcar nu putea fi procurată în țara noastră.
Administrația spitalului Medpark a refuzat de fiecare dată să aducă lumină asupra acestui caz, pe motiv să se desfășoară anchete penale și este pe rol un dosar civil, în schimb a acuzat redacția Sănătate INFO de informații neveridice. Amintim că niciun doctor nu a fost sancționat măcar disciplinar în acest caz. Mai mult, directorul medical de atunci, Mihai Ciocanu, a fost numit recent în funcția de director la Institutul de Urgență.
█ Articole relaționate: