Autor: Sorina Bujarov

La două luni de când în presă au apărut informații precum că reprezentanții firmei care se ocupă de reformarea serviciului de dializă din țara noastră sunt apropiații lui Vlad Filat, aceștia vin cu o reacție. Ei infirmă că firma nu ar avea vreo legătură cu liderul PLDM, precizând că aceasta nu este condusă de Igor Popa, avocatul fostului lider PLDM, ci de o altă persoană – Dmitri Onufreiciuc.

Pe 17 aprilie 2014, când a fost semnat PPP în dializă, Igor Popa a fost prezentat de ex-ministrul Sănătății Andrei Usatâi ca fiind reprezentantul consorţiului BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH – compania câștigătoare care acum se ocupă de modernizarea mai multor secții de hemodializă din țară. Ulterior, în octombrie curent, Igor Popa s-a prezentat în presă drept avocatul lui Vlad Filat. Deși legătura este mai mult decât evidentă, reprezentanții BB-Dializă infirmă informațiile precum că în spatele companiei ar sta apropiații lui Vlad Filat. După mai multe solicitări, administrația firmei a venit cu un răspuns în care precizează că firma BB – Dializă a fost fondată și este administrată de către o altă persoană – Dmitri Onufreiciuc.

„Fondatorul consorţiului este B. Braun Avitum – societatea care face parte din concernul B. Braun Melsungen Germania, şi compania de proiect BB Hämodyalise  din Germania. Administratorul companiei BB-Dializă, responsabilă de implementarea proiectului în R. Moldova, este Dmitri Onufreiciuc”, precizează administrația firmei într-un răspun oficial emis redacției Sănătate INFO.

  Avocatul lui Vlad Filat conduce businessul cu dializa din Moldova 

Tot în octombrie, când Vlad Filat a fost reținut preventiv, în presă au fost publicate și documentele financiare ale lui Ion Rusu, nașul acestuia, în care se regăsește și proiectul de dializă. Potrivit documentelor, veridicitatea cărora a fost confirmată de către procurori, PPP în dializă urma să le aducă acestora câștiguri de 100.000 de euro în doar trei luni - perioada iunie-august 2014. Pentru comparație, investițiile partenerului privat pentru reformarea centrelor de dializă din țară au fost estimate la 15 milioane de euro. Potrivit responsabililor firmei, până acum pentru reformarea serviciului necesar persoanelor cu probleme renale au fost investite peste 2 milioane de euro. În prezent însă niciun centru de dializă renovat nu a fost dat în exploatare. Mai mult, în spitalele raionale construcția lor, care urma să fie finalizată încă în vară, nici măcar nu a fost începută. Centrul de Dializă din cadrul Spitalului Clinic Republican abia în ianurie urmează să devină funcțional.

„Centrul de Dializă din cadrul Spitalului Clinic Republican este finalizat și va fi disponibil pentru pacienţii incluşi în dializă incepând cu luna ianuarie 2016. (…) Un grup de specialişti de peste hotare a instalat şi testat aparatele şi a făcut instruirile pentru personalul medical. Mobilierul de asemenea a fost ales specific medical confortabil în utilizare pentru persoanele incluse în dializă”, precizează Dmitri Onufreiciuc, managerul BB-Dializă.

Amintim că această companie a fost creată cu doar o lună înainte ca Ministerul Sănătății să înceapă licitația pentru modernizarea serviciului de dializă din țară. Deși firma nu întrunea toate condițiile cerute și nici nu avea o experiență de 25 de ani în domeniu, aceasta a fost numită câștigătoare. Compania este înregistrată în orăşelul german Bad Homburg, o suburbie a Frankfurtului și are un capital social de 25.000 de euro. Compania prestează servicii de comerț și distribuție a produselor farmaceutice şi consumabilelor medicale, în special a echipamentelor de hemodializă.

█  PPP în dializă - un eșec, care condamnă la moarte sigură sute de moldoveni bolnavi 

În prezent, în Moldova servicii de hemodializă prestează șapte instituții medicale - Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgență, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, Spitalul din Bălţi și spitalele raionale Cahul şi Comrat. Acestea însă reușesc să acopere doar jumătate dintre pacienții care au nevoie de dializă.  În total, în prezent aproximativ 490 de moldoveni beneficiază de dializă. Specialiștii spun însă că numărul celor care au nevoie de această procedură este de trei ori mai mare. Bolnavii care nu pot beneficia de dializă se tratează în mod repetat în secțiile de terapie, urologie și nefrologie. Confirm PPP pentru serviciile de dializă, pe lângă centrele de dializă existente, urma să fie deschise încă alte cinci centre noi – în spitalele raionale din Căușeni, Edineț, Ungheni, Soroca și Drochia. Acestea ar urma să deservească circa 1.500 de pacienți cu insuficiență renală cronică.

Precizăm că contractul de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în Republica Moldova a fost semnat între Ministerul Sănătății și consorţiul german B.Braun & BB-Hämodialyse. Amintim că anul trecut Guvernul a aprobat majorarea tarifului unei proceduri de dializă, de la 1.335 de lei, la 1.995 de lei.

 

 Articole relaționate:

Lăsați să moară cu zile. Centrele de dializă din spitalele raionale sunt pustii și fără aparataj deja de un an. Partenerii privați nu se avântă să le amenajeze, conform contractului

PPP-ul în dializă bate pasul pe loc. Primele trei centre ar urma să fie deschise la vară. Directorii de spitale cred că nu se va reuși, iar reprezentanții companiei private au explicații confuze 

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă