Autor: Sorina Bujarov

Un elev de clasa a IV-a din România, care nu a fost bolnav niciodată, a murit în agonie pe un pat de spital, la Iaşi, cu diagnosticul de meningită virală. La Spitalul Municipal de  Urgenţă Bârlad, unde a fost adus iniţial copilul, a fost demarată o anchetă.

Ştefănuţ Lazăr, în vârstă de 10 ani, provine dintr-o familie numeroasă, cu şase copii, din satul vasluian Grăjdeni, comuna Fruntişeni. A murit în noaptea de Moş Nicolae (6/7 decembrie) după o săptămână de agonie. Medicii ieşeni l-au diagnosticat cu meningită virală, cauza decesului urmând a fi stabilită cu exactitate de medicii legişti.

Diagnosticul iniţial: indigestie

Copilul nu a fost niciodată bolnav şi nici nu s-a plâns de dureri de cap. Pentru prima dată a acuzat stări de rău în noaptea de 27-28 noiembrie când a prezentat greaţă şi stări de vomă. Cum îi era din ce în ce mai rău, părinţii au chemat o ambulanţă şi l-au dus în aceeaşi noapte la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, unde a ajuns puţin după ora 3.30 dimineaţa. Medicul pediatru de gardă i-a pus diagnosticul „dispepsie” (indigestie) şi după administrarea unui tratament în ambulatoriu şi prescrierea unei reţete a fost lăsat să plece acasă.

O zi mai târziu, pe 29 noiembrie, starea de sănătate s-a agravat brusc. Copilul nu mai putea să-şi ţină capul drept, acuza dureri de cap, avea privire înceţoşată. În jurul prânzului, la ora 12.27, a ajuns la secţia Boli Infecţioase din cadrul spitalului bârlădean cu febră mare şi convulsii. A fost internat cu suspiciune de meningoencefalită. Cum starea de sănătate continua să fie extrem de gravă, în seara zilei următoare (30 noiembrie, ora 19.30) a fost transferat de urgenţă la Spitalul Sf. Spiridon” Iaşi unde a şi murit o săptămână mai târziu, în noaptea de 6/7 decembrie.

„Am făcut o raportare la DSP Vaslui şi am prezentat istoricul copilului precum şi date din fişele medicale. Nu a fost depusă nicio plângere”, a spus, pentru Adevărul Adrian Gheorghiu, responsabil mass-media în cadrul spitalului bârlădean.

Meningita reprezintă inflamarea membranelor care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus. Meningită virală este cea mai frecventă formă. În cazurile severe, aceasta poate duce la febră şi frisoane. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate. Infecţiile apar mai des în rândul copiilor,a adolescenţilor sau adulţilor tineri, însă riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit.

Pe Sanoteca.md găsiți mai multe informații despre meningită. 

 

█ Articole relaționate:

Explicația medicilor de la Cărpineni care au tratat copilul decedat de meningită: „Oriunde s-ar fi aflat, copilul oricum ar fi murit”. Iar medicii de familie au cunoştinţe sumare despre boală 

Cazul fetiței de la Cărpineni care a murit de meningită - un amalgam de probleme. A fost transportată cu o ambulanță care trebuia scoasă din uz, alături de un alcoolic 

Un copil a decedat în ambulanță, în drum spre spital. Mama acuză doctorii din sat că n-au depistat la timp că micuța suferea de o infecție gravă