Autor: Sorina Bujarov
2016 ar putea fi cel mai sărac an pentru sectorul de sănătate. Asta pentru că Ministerul Finanțelor ar refuza să transfere datoriile pe care le are față de Compania Națională de Asigurări în Medicină – 551 de milioane de lei. Aceasta, la rândul ei, ar urma să le transfere spitalelor.
Astăzi, Ministerul Sănătății a organizat o conferință de presă în care a vorbit despre riscurile unei crize în sistemul medical, cauzată de faptul că Ministerul Finanțelor nu își onorează obligațiile financiare față de CNAM. Viceministrul Sănătății Valentina Rotaru a declarat că în prezent CNAM are bani suficienți pentru a asigura buna funcționare a instituțiilor medicale până la sfârșitul acestui an. La anul viitor însă nu se știe ce va fi, a adăugat aceasta.
„Datoria Ministerului Finanțelor la CNAM constituie aproximativ 551 de milioane de lei. Deși noi în repetate rânduri am atenționat autoritățile responsabile, în special pe cei de la finanțe, că e strict necesar să fie găsite soluții pentru asigurarea spitalelor cu cele necesare, până astăzi nu am primit un răspuns pozitiv. Mai mult, Ministerul Finanțelor, așa s-a exprimat, că banii nu vor fi transferați la CNAM”, a declarat viceministrul Sănătății Valentina Rotaru.
Responabila a precizat că dacă până în la sfârșitul anului curent Ministerul Finanțelor nu va transfera datoriile la CNAM, instituțiile medicale din țară ar putea începe anul viitor cu o criză gravă – lipsă de consumabile și datorii enorme către agenții economici sau pentru întreținere.
█ Ministrul Sănătății: „Am cerut de la spitale planuri anticriză”
„Neacoperirea datoriilor Ministerului Finanțelor către sistemul de Sănătate în termen de 30 de zile riscă să provoace o criză, consecințele căreia vor fi greu de suportat. Noi suntem conștienți de faptul că poate că și Ministerul Finanțelor se confruntă cu unele probleme, dar rugămintea noastră este să transfere integral și imediat toate datoriile către sectorul sănătății, pentru a evita criza”, a mai adăugat Rotaru.
În prezent, conform datelor prezentate la conferința de presă, spitalele din țară au datorii de 470 de milioane de lei. Paradoxal, însă, deși sectorul sănătății este subfinanțat, Ministerul Sănătății se laudă că în ultimele luni a redus datoriile spitalelor. Situația s-ar fi îmbunătățit de când instituția este condusă de echipa Ruxandei Glavan. În cifre, datoriile spitalelor către agenții economici s-ar fi redus cu 85 de milioane de lei. Și totuși ministrul adjunct, Valentina Rotaru, nu a putut explica presei cum le-a reușit acest lucru.
„(…) Din raportul OMS, noi înregistrăm total pe țară 21% de internări neargumentate. Astăzi toate spitalele, în special cele republicane, au îndeplinit un supraplan de internări a pacienților. Așa la noi se face supraîmplinirea acestui plan, în speranța că la sfârșit de an CNAM va achita surplusul de cazuri tratate. În 2015 însă acest lucru nu se va întâmpla, așa că se fac internări mai puține”, a argumentat Valentina Rotaru.
█ Criza lovește în igiena spitalelor. Doctorii nu au cu ce să-și spele mâinile
Până la ora difuzării știrii, Ministerul Finanțelor nu a avut o reacție la acuzele Ministerului Sănătății.
Tot în cadrul conferinței, Ministerul Sănătății a încercat să explice situația de la Institutul Mamei și Copilului, unde recent a fost numit un nou director, dar și situația de la Centrul Național de Urgență, unde, de asemenea a fost numit un director interimar, în locul fostului șef Iurie Crasiuc.
„De la începutul lui noiembrie 2015 Ștefan Gațcan se află în concediu medical. Atunci el a numit un director interimar, dar, având în vedere că persoana nu a făcut față solicitărilor și situației în care s-a pomenit instituția, probleme ce țin de achitarea salariilor, prezentarea unor informații urgente Ministerului Sănătății, contracte cu prestatorii de servicii, pentru a nu admite blocajul instituției, Ministerul Sănătății a numit un director interimar nou. Mai mult, directorul numit de Gațcan a refuzat de mai multe ori convocarea Coonsiliului administrativ a spitalului”, a precizat Alexandru Holostenco, șeful Direcției resurse umane din cadrul Ministerului Sănătății. În ceea ce ține de Iurie Crasiuc, responsabilii Ministerului au precizat că acestuia i s-a propus funcția de vicedirector, el însă nu a venit cu un răspuns concret la oferta Ministerului.
Amintim că conflictul între Ministerului Sănătății și directorul IMC a început la sfârșitul lui octombrie, atunci când Ruxanda Glavan a efectuat o vizită neplanificată în instituția medicală. Ulterior Ministerul Sănătății a creat o comisie de control, care a analizat situația medico-financiară a instituție. În rezultat, au fost depistate mai multe probleme, lucru care fost infirmat cu vehemență de către Ștefan Gațcan. Acesta din urmă preciza că ministrul Sănătății se răzbună pentru un conflict mai vechi.
█ Articole relaționate:
Câte legi a încălcat Guvernul şi cum a dus sistemul medical la pământ
Situație fără precedent: „În ultimii 10 ani nu ne-am confruntat cu așa ceva”
Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”